Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Paul Mommen

De wereld van kankerbehandeling is echt hyperdynamisch.

Pfizer wil de levens van kankerpatiënten wereldwijd aanzienlijk verbeteren door innovatieve behandeling en beschikbaar te maken.

Paul Mommen

Zelf ben ik ruim 10 jaar actief binnen de oncologische zorg in Nederland. Na het behalen van mijn “Bachelor of Business Administration” ben ik begonnen te werken in de ‘healthcare industry’. Binnen Pfizer heb ik de mogelijkheid gekregen om mezelf te ontwikkelen in meerdere functies en in 2017 heb ik mijn ‘Master of Health and Business Administration’ behaald. Momenteel ben ik werkzaam als Business Unit Lead Oncology bij Pfizer.

Mijn team van gedreven collega’s en ik zelf werken continu aan een optimale toegang tot innovatieve medicijnen, wij helpen patiënten met hun rol in de maatschappij (bijvoorbeeld met ons ‘kanker en werk’ initiatief) en daarbij werken wij samen met alle partijen betrokken in de kankerzorg. Waarom? Omdat wij de urgentie en uitdagingen waar kankerpatiënten mee te maken hebben terdege herkennen.

Kanker is een kwaadaardige woekering van cellen die niet vanzelf stoppen met groeien zoals gewone cellen dat doen. Daardoor nemen ze eerst een klein gedeelte en later een groter gedeelte van het lichaam over. Kankercellen laten het immuunsysteem (de afweer) ook ‘denken’ dat ze gewone cellen zijn, zodat ze niet worden aangevallen door het afweersysteem.

Kanker is een verzamelnaam van heel veel verschillende ziekten. Ook een soort kanker met (schijnbaar) dezelfde origine (long, borst) bestaat weer uit veel verschillende typen Er is dan ook een groot verschil in hoever de behandeling van sommige kankersoorten is. Maar in het onderzoek naar sommige soorten (o.a. longkanker, borstkanker) is de laatste jaren goede vooruitgang geboekt.

Eén van deze doorbraken is dat ‘personalized medicine’ een steeds belangrijkere rol speelt in de behandeling van kanker. Het gaat hierbij in theorie om therapieën die specifiek zijn afgestemd op de genetische eigenschappen van de kanker, deze patiënten kunnen worden gevonden door het doen van een bepaalde test. In theorie zouden deze middelen gegarandeerd moeten werken voor die specifieke patiënten maar dat is op dit moment nog te mooi om waar te zijn. Het is beter om te zeggen: een test vergroot de kans dat een middel werkt voor een bepaalde patiënt. Er zijn goede, maar geen perfecte testen (van kankerbehandelingen) op dit moment en voor veel vormen van kanker zijn deze personalized medicaties nog niet beschikbaar.

Immunotherapie is een andere recente doorbraak in de behandeling van kanker. Zoals reeds beschreven is kanker in veel gevallen ons immuunsysteem te slim af. Tegenwoordig zijn we met behandelingen in staat om het afweersysteem te helpen bij het vinden en aanvallen van kanker. De toepassing van immuuntherapie was een grote doorbraak voor onder andere de behandeling van longkanker en melanomen (vorm van huidkanker) en wordt op dit moment onderzocht binnen veel andere vormen van kanker.

Kanker een chronische ziekte maken is voor velen het ultieme einddoel. Die kans bestaat, maar dat dit – zoals je weleens hoort – ‘nog een aantal jaar duurt’ is optimistisch. Gezien de complexiteit van kanker kan dit voor bepaalde vormen al snel realiteit zijn echter bij andere vormen moeten we mogelijk nog jaren geduld hebben.

Maar, Pfizer blijft werken aan doorbraken die de levens van patiënten veranderen. Continu worden er stappen gezet en de afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt. Voor een bepaalde kankersoort kan er in een periode van vijf jaar veel veranderen. De wereld van kankerbehandeling is echt hyperdynamisch. Wat vandaag nieuw en de best mogelijke behandeling is, kan morgen alweer achterhaald zijn. En dat is goed nieuws voor alle patiënten.

Blog Paul Mommen
Paul Mommen, Business Unit Lead Oncologie
Lees de blogs van Paul Mommen