Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stamceltransplantatie en schimmelinfecties

Wanneer je een stamceltransplantatie krijgt, heb je tijdelijk een zeer verzwakte afweer. Je loopt dan kans op een invasieve schimmelinfectie. Om deze ernstige infecties te voorkomen, wordt na stamceltransplantaties vaak profylaxe met antischimmelmedicatie gegeven.

Stamceltransplantatie en schimmelinfecties

Een stamceltransplantatie is een medische ingreep, waarbij een patiënt met een kwaadaardige bloedziekte zoals leukemie, of een patiënt die niet kan genezen door een andere behandeling, stamcellen krijgt van een donor.
 

Uit het bloed

In Nederland worden stamcellen meestal afgenomen via het bloed van de stamceldonor. Het bloed gaat dan door een soort centrifuge heen. De stamcellen worden eruit gefilterd en dan gaat het bloed weer terug in het lichaam van de donor. Dat proces duurt een aantal uur.

Nadat de stamcellen uit het bloed zijn gehaald, worden ze bewerkt. De bewerking gebeurt in een laboratorium en duurt drie tot acht uur. Die bewerkingstijd is afhankelijk van het ziektebeeld van een patiënt.
 

De transplantatie van de stamcellen

Als je een stamceltransplantatie ondergaat, dan krijg je de bewerkte stamcellen via een infuus toegediend. Dit duurt slechts een half uur. Maar de voorbereiding op een stamceltransplantatie kan maanden duren.

Wanneer je in aanmerking komt voor een stamceltransplantatie ben je vaak al ernstig ziek. Je hebt misschien zelfs al een chemokuur of een bestraling erop zitten. Hierdoor is je afweer laag.

Na de stamceltransplantatie komt een periode waarin de nieuw getransplanteerde stamcellen moeten gaan groeien, ook wel engraftment genoemd. Tijdens deze periode heb je helemaal geen afweer en loop je het risico ernstige infecties op te lopen.

Daarom krijg je na de transplantatie een behandeling met profylaxe. Deze preventieve antischimmelmedicatie verkleint de kans op een inwendige, levensbedreigende schimmelinfectie.

Informatieve video

In deze informatieve video over stamceltransplantaties komen diverse betrokken aan het woord: de hematoloog, de immunoloog, de laboratoriummedewerker, de donor, de (ex)patiënt en de verpleegkundige. Zij vertellen meer over stamceltransplantaties, hoe dit precies gaat en wat er gebeurt na transplantatie.

Bekijk de video

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.