Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspirerende verhalen als opmars naar salonevent

3 minuten

Veertien sprekers uit hele wisselende beroepsvelden en met hele verschillende achtergronden vertelden over hun ‘lightbulbmoment’ tijdens TEDxEindhoven op vrijdag 10 november 2017. Een lightbulbmoment is een moment waarop je ineens een helder en goed idee krijgt, je iets belangrijks te binnen schiet, je iets realiseert of een moment waardoor je opeens enorm wordt geïnspireerd. 
 

Pfizer was met een stand en een aantal medewerkers bij het evenement in het Evoluon aanwezig omdat Pfizer en TEDxEindhoven vanaf 2018 samen speciale bijeenkomsten houden waarbij allerlei betrokken partijen met elkaar kunnen praten over hun ideeën voor de zorg. Zo is in mei 2018 een salonevent gehouden waarin vooraanstaande deskundigen hun blik wierpen op de kankerzorg van de toekomst. 

Inspirerende verhalen TEDxEindhoven als opmars naar salonevent

Kleine rol voor de gezondheidszorg

Bij TEDxEindhoven met het thema Lightbulb Moments was maar een kleine rol voor de gezondheidszorg weggelegd. Bart ter Haar Romeny, hoogleraar medical imaging van de TU Eindhoven vertelde over hoe onze steeds grotere kennis over het menselijk brein leidt tot steeds betere toepassing van ‘medical imaging technieken’. Hij gaf voorbeelden van volautomatische programma’s waarmee je longkanker of diabetes kunt opsporen. Later gaf Anne Hélene Gelebrart, promovendus van de TU Delft een korte voordracht over ‘dansend plastic’ en andere slimme materialen van plastic, terwijl Ruben van Vreeland vertelde over zijn werk als moreel cyberhacker en hoe hij bedrijven helpt beschermen tegen onvoorziene digitale aanvallen. Filosoof en astrobioloog Clément Vidal sprak op zijn beurt weer over hoe het heelal uiteindelijk zal sterven. Mpanzu Bamenga vertelde hoe hij als vluchteling uit Congo naar Nederland kwam en uiteindelijk, door veel wilskracht en dankzij mensen die zijn talent zagen en hem een kans gaven, een rechtenstudie voltooide en in Eindhoven de politiek inging. Mpanzu’s moedigde iedereen in de zaal aan om open te staan voor het talent van anderen, om mensen aan te moedigen, ze te helpen om obstakels weg te nemen en hen een podium te geven om te stralen als dit kan. 

Tegen het einde van het evenement maakte de organisatie bekend dat ze vanaf volgend jaar een award gaat uitreiken aan de beste TEDx-spreker, met het idee om zijn of haar idee een breder podium te geven en waar mogelijk verder te helpen ontwikkelen. 

Zorg van de toekomst

Tijdens de pauze kwamen vele bezoekers van het evenement naar de Pfizerstand om daar op een grote plexiglas-wand in de vorm van een gloeilamp een idee te plakken voor de gezondheidszorg van de toekomst. De ideeën die werden geopperd waren zeer divers, van het bannen van alle pyjama’s uit het ziekenhuis tot het meer beroep doen op familieleden als mantelzorgers. 

’Help mensen om even te ontsnappen uit hun ziekenhuisbed en van hun ziekte’

Alle ideeën worden meegenomen bij het vaststellen van de salonevents die TEDxEindhoven en Pfizer volgend jaar gaan houden over de gezondheidszorg van de toekomst. 

’’Een goed idee van Pfizer om volgend jaar ook zelf TEDx-events te houden met TEDxEindhoven. De toekomst van de zorg is een belangrijk thema,’’ zei een vrouw die als idee opschreef dat ze het goed vindt als er meer aandacht komt voor virtual reality in de zorg. ’’Help mensen om even te ontsnappen uit hun ziekenhuisbed en van hun ziekte.’’ 

Voeding voor kankerpatiënten

Een andere bezoekster schreef een idee op dat alvast aansluit bij het thema van het eerste TEDx-salonevent in maart over de toekomst van de kankerzorg. ’’Mijn moeder is helaas overleden aan kanker en ik heb haar de laatste maanden heel intensief begeleid. Wat mij ontzettend stoorde en raakte, was hoe weinig kennis er zelfs in het ziekenhuis was voor de juiste voeding voor kankerpatiënten. Ze kreeg vaak dingen die ze niet mocht of kon eten en dus kookte ik voor haar.’’

Een spreker met kennis over kanker en voeding is volgens haar dan ook van harte welkom op het TEDxEindhoven-salonevent in mei 2018. ’’Ik denk dat het onderwerp veel mensen zal interesseren, omdat we er nog veel van kunnen leren. Ik kom alvast zeker luisteren.’’ 

Pagina beoordelen Like Dislike
Bronnen

Bronnen

  • Verslag van TEDxEindhoven 2017
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.