Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Het is ons doel om twee werelden samen te brengen’

Afgelopen jaar bundelden Pfizer en Emma at Work al hun krachten tijdens een zeer succesvol mentorprogramma. Dit jaar kunnen jongeren met een fysieke aandoening zich via Emma at Work aanmelden om een sollicitatie te oefenen met een Pfizer medewerker. Thomas Broedelet en Lilian van Heckers van Emma at Work leggen uit wat dit Waardevol Werk traject van Pfizer en Emma at Work inhoudt.

Thomas Broedelet werkt sinds vier jaar bij Emma at Work. Eerst als programmamanager, inmiddels als relatiemanager. “Als programmamanager was ik vorig jaar betrokken bij het Mentor Program van Pfizer en Emma at Work. Dit was zo’n mooie samenwerking, omdat ik vind dat Pfizer heel veel extra’s geeft. De mentees mochten bijvoorbeeld veel extra trainingen volgen, zoals een TEDx training. Dat zit niet standaard in het programma. De mentoren van Pfizer waren super betrokken en staken er zelf heel veel tijd in. Hierdoor waren de mentees ook heel serieus. Hun eindvoordracht was dan ook ontzettend professioneel.”

‘Het is ons doel om twee werelden samen te brengen’

Waardevol Werk

Ook dit jaar is er een samenwerking tussen Pfizer en Emma at Work, die valt onder het Waardevol Werk programma. Waardevol Werk is een maatschappelijk initiatief waarbij Pfizer chronisch zieke jongeren ondersteunt en begeleidt naar werk. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 500.000 chronisch zieke jongeren. En voor een grote groep hiervan is het niet makkelijk om geschikt werk te vinden. Met Waardevol Werk wil Pfizer kwetsbare groepen ondersteunen en zo een concrete bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Een van de trajecten binnen Waardevol Werk zijn proefsollicitaties in samenwerking met Emma at Work.

Close the gap

Emma at Work, in 2006 ontstaan vanuit het Emma Kinderziekenhuis/AMC, ondersteunt jongeren van 15 tot 30 jaar met een chronische fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst, zowel in hun persoonlijke ontwikkeling als in hun zoektocht naar werk. De jongeren die zich bij Emma at Work aanmelden worden gekoppeld aan professionele organisaties, om zo werkervaring op te doen en een netwerk te bouwen.

Dit koppelen van jongeren aan bedrijven gaat via de GAP200: een duurzame samenwerking die Emma at Work met – uiteindelijk – 200 bedrijven aangaat. Thomas legt uit dat de naam ‘GAP’ is gekozen omdat er een kloof (in het Engels ‘gap’) is tussen bedrijven en jongeren met een fysieke aandoening. “Het is ons doel om die twee werelden samen te brengen. Dus die gap te dichten. En die kloof moet van beide kanten dicht, want zowel de jongeren als de bedrijven moeten stappen zetten. En daar helpt Emma at Work bij.”

 

‘Het is ons doel om twee werelden samen te brengen’

Lilian van Heckers is consultant bij Emma at Work. “Ik begeleid de jongeren tijdens hun ontwikkeltraject, dat noemen we GAP track, en daardoor heb ik veel contact met de jongeren. Als jongeren zich aanmelden maken we een afspraak voor een intakegesprek. Daarna start de GAP track met vier trainingen. Als ze dit hebben doorlopen, dan is er een vervolggesprek om een koppeling te maken met een bedrijf.”
 

Oefensollicitaties

Bij Pfizer kunnen de jongeren van Emma at Work oefensollicitaties doen, vertelt Lilian. “Een jongere wordt gekoppeld aan een professional die zich daarvoor heeft aangemeld vanuit Pfizer. Dit zijn er in totaal tien. Ik vind het echt geweldig dat deze professionals openstaan voor onze jongeren en dat ze dit willen doen.”

‘Het is ons doel om twee werelden samen te brengen’

De consultant legt uit hoe zo’n oefensollicitatie in z’n werk gaat. “Het is de bedoeling dat de jongere een vacature uitzoekt die hij of zij interessant vindt en vervolgens contact opneemt met de Pfizer medewerker aan wie hij  is gekoppeld. Dan stuurt de jongere de vacature met CV en motivatiebrief op naar de Pfizer professional. Vervolgens gaan ze samen een oefensollicitatie doen. De Pfizer medewerker doet dan alsof hij iemand van het bedrijf van de vacature is. De oefensollicitatie duurt 45 minuten en dan zijn er nog 15 minuten voor feedback. Na de oefensollicitatie vult de medewerker van Pfizer een beoordelingsformulier in voor de oefensollicitant.”

Lilian vertelt trots dat dit Waardevol Werk traject zo goed loopt dat er al koppelingen zijn gemaakt tussen jongeren en Pfizer medewerkers. “Iedereen die zich vanuit Pfizer heeft aangemeld is zo enthousiast. Ik krijg mails dat ze er zin in hebben en vragen of ze al gekoppeld zijn, omdat ze niet kunnen wachten. Ik ben ook bij het mentorprogramma van Pfizer en Emma at Work betrokken geweest. Toen viel het me ook al op dat ze bij Pfizer zo welwillend en heel betrokken zijn. Echt waardevol om zo’n partner te hebben.”

‘Het is ons doel om twee werelden samen te brengen’

Elkaar leren kennen

Thomas voegt toe dat hij heel blij is met de samenwerking tussen Pfizer en Emma at Work. “Wij geloven dat diverser en inclusiever werken niet over één nacht ijs gaat, daarom is een duurzame samenwerking zoals we met Pfizer hebben belangrijk. Professionals weten niet altijd hoe het is om samen te werken met een jongere met een  chronische aandoening. Juist door ontmoetingen en elkaar te leren kennen creëer je draagvlak. Dan zie je dat professionals en beetje verliefd worden op onze jongeren. En op Emma at Work.”

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.