Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf koppels aan de slag met het pitch programma

Een tikje onwennig maar met een brede glimlach op hun gezicht gaan de jongeren die meedoen aan de ‘Gap track’ van Emma at Work in de zaal zitten. Over enkele ogenblikken zullen Wout, Lisa, Anette, Rosa en Sofia kennismaken met Pfizercollega’s Bas, Jan Willem, Manon, Mikhail en Yvette. Zij zullen de jongeren de komende maanden via een pitchprogramma leren hoe zij zichzelf beter én met meer zelfvertrouwen kunnen presenteren. Andersom hopen zij veel van de jongeren te leren.

Gap track

De jongeren die meedoen aan de ‘Gap track’ hebben allemaal veel in hun mars. Maar door hun chronische ziekte of lichamelijke beperking vinden ze het lastig om een baan te vinden. Emma at Work helpt hen daarbij. Tijdens het ‘Gap track’-programma werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling, leren ze zich te focussen op hun kwaliteiten en talenten in plaats van op wat ze niet kunnen. Ook leren ze zichzelf presenteren. Zodat ze uiteindelijk met zelfvertrouwen de arbeidsmarkt betreden. Onderdeel van de ‘Gap track’ is een pitchprogramma. Hiervoor hebben ze een aantal sessies met een mentor: een Pfizer medewerker. Doel van de pitchtraining is dat de jongeren leren om zichzelf goed te presenteren. Zodat ze dit voortaan altijd én overal kunnen doen, of dit nu bij het opstellen van een cv of tijdens een sollicitatiegesprek is.

Algauw verdwijnen de zenuwen als sneeuw voor de zon. Er volgt een hartelijke begroeting tussen de jongeren, de mentees, en de Pfizermedewerkers, hun mentoren.

De jongeren krijgen een presentatie over wat Pfizer als geneesmiddelenbedrijf allemaal doet. Ook vertelt senior partnershipmanager Christiane Liebrand de jongeren dat Pfizer zich al jaren inzet om het thema ‘werk en ziek zijn’ maatschappelijk op de kaart te krijgen. ’’Wij zien werk als medicijn’’, legt Christiane uit. Verder vertelt ze dat Pfizer enkele jaren geleden besloot om te beginnen met ‘Waardevol Werk’ om specifiek jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt een steuntje in de rug te geven.

Gap Track

Ondertussen krijgen de Pfizercollega’s een presentatie over Emma at Work, dat sinds de oprichting in 2006 al meer dan 3000 jongeren hielp om hun eerste stappen richting de arbeidsmarkt te zetten. Daarbij werkt Emma at Work nauw samen met de zogenaamde ‘Gap 200’: bedrijven, waaronder Pfizer, die helpen met de coaching van jongeren of door hen werkervaringsplaatsen aan te bieden.

Na een nog korte uitleg over het verloop van het pitchprogramma, worden de koppels aan elkaar voorgesteld en mogen ze met elkaar in gesprek.
 

Wout en Bas

Wout (28) is de komende maanden de mentee van Bas Andriesse, key accountmanager hematologie. Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd en zoekt nu naar een baan. ’’Ik ben slechthorend en dat is soms lastig tijdens een sollicitatiegesprek. Omdat je niet altijd goed hoort wat de ander zegt. Ook lijkt het me fijn om te leren hoe je zenuwen onder bedwang houdt tijdens een sollicitatiegesprek. Wat ik wil leren van de ‘Gap Track’ is hoe ik mezelf beter kan presenteren. Ook wil ik graag andere mensen leren kennen en zo een netwerk opbouwen.’’ Bas glimlacht. Hij voelt zich bevoorrecht, vertelt hij.. ’’Ik heb, denk ik, veel kennis en ervaring die ik graag wil delen met Wout. Ik vind het mooi dat we met dit project mensen die door een beperking of een aandoening lastig aan het werk komen, kunnen helpen bij het krijgen van een baan.”

Wout en Bas


Sofia en Mikhail

Sofia (19) hoopt dat ze door het pitch programma leert om de focus op haar talenten te leggen. ’’In plaats van op mijn chronische ziekte. Ook hoop ik hierdoor meer zelfvertrouwen te krijgen.’’ Nu is ze nog aan het studeren. ’’Ik studeer bedrijfskunde en kwam via ReumaZorg Nederland bij Emma at Work terecht.’’ Waarom een werkgever haar straks in dienst moet nemen? Sofia denkt na. ’’Omdat ik een goede, harde werker ben.’’ Ze heeft zin om met Mikhail Volkhov, medical advisor infectieziekten en immunologie, aan de slag te gaan. ’’Ik merk dat hij passie heeft voor zijn werk.’’ Andersom kijkt Mikhail uit naar de samenwerking. ’’Ik vind Waardevol Werk een mooi project. Ik merk dat Sofia analytisch is ingesteld en tegelijkertijd creatief is. Daarnaast komt ze heel sprankelend over. Ze kan van mij veel leren, maar volgens mij is dat andersom ook zo.’’

Mikhail en Sofia


Annette en Manon

Annette (30) is enorm creatief, houdt van tekenen en mooie dingen creëren. Ze zoekt een baan die bij haar past. Maar ze vindt het in de praktijk lastig om die te vinden. Wat Annette met de Gap Track wil bereiken? ’’Hoe ik mezelf met meer zelfvertrouwen kan presenteren. Ik heb de neiging om zenuwachtig te worden tijdens gesprekken. En dat is niet altijd handig als je kennismaakt met mensen,’’ vertelt ze met een glimlach. Zij gaat de komende maanden aan de slag met Manon Winter, medical lead oncologie. ’’Iedereen verdient een steuntje in de rug’’, zegt Manon. ’’Ik heb eerder meegedaan aan een sollicitatietraject met jongeren, ook met Emma at Work. Je merkt dat mensen met een beperking enorm waardevol zijn voor de arbeidsmarkt. Het zijn vaak enorme doorzetters die laten zien dat je met motivatie heel ver kunt komen.’’

Anet en Manon


Rosa en Yvette

Rosa (30) is afgestudeerd als fotograaf aan de Rietveldacademie. Voor haar afstudeerproject maakte ze foto’s met haar mobiele telefoon. Ze liep stage bij de gemeente Amsterdam en kwam daar in aanraking met een jobcoach die haar de tip gaf om zich aan te melden voor de ‘Gap Track’ van Emma at Work. Ze hoopt erdoor aan een leuke baan te komen. Waarom het haarzelf tot nu toe niet goed lukt om die te vinden? ’’Ik ben vrij verlegen en vind het lastig om mezelf te positioneren.’’ Yvette van Hensbergen, commercial strategy manager nierkanker, denkt dat ze Rosa kan helpen om uit haar schulp te kruipen. ’’Ik vind het leuk om jongeren te helpen om zichzelf te ontwikkelen. Vroeger kreeg ik zelf ook een steuntje in de rug. En ik vind het mooi dat ik datzelfde nu ook kan doen voor iemand anders.’’

Rosa en Yvette


Lisa en Jan Willem

Voor Lisa (23) is het nog even zoeken welke kant ze op wil. ’’Ik heb een mediaopleiding gedaan. Maar ik werk nu als afdelingsassistent in het Emma Kinderziekenhuis. In de toekomst wil ik iets met gezondheid en bewegen doen.’’ Wat ze van het pitch traject wil leren? ’’Ik weet vaak wel wat ik wil. Maar het lukt niet altijd goed om dat te verwoorden.’’ Ze is gekoppeld aan Jan Willem de Heer, hoofd communicatie bij Pfizer. De twee hebben duidelijke raakvlakken en raken meteen aan de praat. ’’Jan Willem is sociaal’’, zegt Lisa. Terwijl Jan Willem haar ‘een sterke vrouw’ noemt. Hij kijkt uit naar de volgende ontmoeting met Lisa. ‘’’Ik ben van huis uit docent lichamelijke opvoeding. Ik vind het leuk om met jongeren in contact te zijn en hen te stimuleren. Waardevol Werk biedt jongeren een mooie kans.’’

Rosa en Jan Willem
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.