Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘We stoppen jongeren niet in hokjes en gaan voor duurzaam succes’

Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij de Buzinezzclub deelnemen aan een coachingsprogramma, waarbij medewerkers van Pfizer de rol van coach op zich nemen. Ze coachen de jongeren bij het oriënteren op de arbeidsmarkt, het vergroten van het netwerk en het leren om eigen regie te pakken. Florian Andriessen van de Buzinezzclub vertelt er meer over.

‘We stoppen jongeren niet in hokjes en gaan voor duurzaam succes’

Florian Andriessen is partnershipmanager bij de Buzinezzclub. ’’Ik leg en onderhoud contacten met bedrijven die ons financieel of op een andere manier willen steunen. Zo zijn Pfizer en Buzinezzclub partners. Pfizer steunt de Buzinezzclub doordat medewerkers zich als coach opgeven om jongeren te begeleiden.’’ Hij vertelt er meteen achteraan hoe blij hij is met deze samenwerking. ’’Dit is de eerste keer dat de Buzinezzclub met Pfizer samenwerkt. De coaches van Pfizer zijn ontzettend enthousiast en hebben veel kennis en inzicht vanuit hun eigen werk. Ik heb het volste vertrouwen dat dit coachingstraject succesvol wordt.”

Wat doet de Buzinezzclub?

Florian legt uit dat de Buzinezzclub trainings- en coachingsprogramma’s biedt aan jongeren tot 35 jaar die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. ’’Die afstand tot de arbeidsmarkt kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan iemand een chronische aandoening hebben of verkeerde keuzes hebben gemaakt waardoor er schulden zijn ontstaan. Of detentieverleden hebben. Maar eigenlijk maakt het niet uit wat de reden is, want we stoppen jongeren niet in hokjes. Via de gemeente komen veel jongeren bij ons, maar ze kunnen zich ook zelf aanmelden.”

Na aanmelding krijgen de jongeren een screening en dan een intake. ’’Tijdens dat gesprek wordt de wederzijdse verwachting besproken. Alleen bij volledige inzet slaagt een traject namelijk. Daarna volgt een intensief traject van minimaal zes maanden.’’

Dat traject bestaat uit groepstraining, een individueel traject onder persoonlijke begeleiding van een coach uit de praktijk, netwerkactiviteiten en een ‘membership for life’ bij de Buzinezzclub.

‘Zo krijgen de jongeren - die wij members noemen - meer motivatie, betere vaardigheden en een groter sociaal netwerk’

Duurzaam succes

Zo krijgen de jongeren - die wij members noemen - meer motivatie, betere vaardigheden en een groter sociaal netwerk. Met als uiteindelijk effect dat onze members werk krijgen en vooral ook houden. Want we gaan voor duurzaam succes.”

Tien jongeren van de Buzinezzclub gaan vanaf september een individueel traject doorlopen met een coach vanuit Pfizer. ’’In maart hadden we een informatiesessie om de medewerkers van Pfizer uitleg te geven over het coachingstraject en de Buzinezzclub’’, vertelt Florian.

’’Hierna hebben tien Pfizer medewerkers zich enthousiast aangemeld als coach. We hebben met al deze toekomstige coaches gesprekken gevoerd om te zien welke expertises en kwaliteiten ze hebben. Zo kunnen we straks een perfecte match maken tussen een member en een coach. In totaal worden er dus tien koppels gevormd.’’

Plan A, B of C

Tijdens het coachingstraject spreken een coach en een member elkaar eens per week of twee weken, benadrukt Florian. ’’De tien members die in september een coachingstraject starten bij Pfizer zijn in april of mei gestart bij de Buzinezzclub. Ze hebben al doelen gesteld en een persoonlijk plan gemaakt. En niet alleen een plan A, maar ook een plan B en een plan C. Zo kan je een plan altijd op- en afschalen als dat nodig is, zonder meteen stuurloos te zijn.’’

De coach kijkt samen met de jongere naar het plan, stelt vragen en helpt bij het uitvoeren van het plan waar dat kan. ’’Dit kan heel praktisch zijn, zoals: hoe ga je met een interessante vacature om? Ga je schrijven of bellen? En wat doe je als je afgewezen wordt? Dat soort dingen. Maar de member moet zelf de stap naar de arbeidsmarkt maken. De coach begeleidt alleen.’’

‘We stoppen jongeren niet in hokjes en gaan voor duurzaam succes’

‘Er zijn ontelbaar veel succesverhalen’

“Ik kan nog niet zoveel zeggen over hoe het met de koppels gaat”, zegt Florian. “Want de members worden op dit moment aan de coaches gekoppeld. Mooi nieuws is dat er net drie koppels gevormd zijn en de volgende twee zijn in de maak. De coachingstrajecten moeten dus nog beginnen.”

De partnershipmanager kan wel een paar andere succesverhalen vertellen uit de twaalf jaar dat de Buzinezzclub bestaat. ’’We hadden een member die nu drie Surinaamse eettenten in de regio Rotterdam heeft. En weer een andere member is een eigen ontwerpstudio begonnen in Eindhoven. Er zijn ontelbaar veel succesverhalen die ik onmogelijk allemaal kan opnoemen. En ik verwacht dat met het coachingstraject van Pfizer er binnenkort nog tien succesverhalen aan worden toegevoegd.”

Pagina beoordelen Like Dislike