Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag je antibiotica delen?

Quizvraag 5: Mag je antibiotica delen?

Choices
 • Bekijk het antwoord

  Beschrijving tonen

  Nee, het is niet handig om antibiotica van je man, kind, buurman of wie dan ook te nemen. Als je zelf antibiotica over mocht hebben na het afmaken van de kuur breng het dan voor vernietiging naar de apotheek of de milieustraat. Voor elk type infectie is er een ander antibioticum. Kortom, ‘zomaar’ een antibioticum van iemand anders zal waarschijnlijk niet werken bij jezelf.
   

  Verzwakken antibiotica je immuunsysteem?

  Nee, de meeste antibiotica hebben geen invloed op je immuunsysteem en ze verminderen ook niet de capaciteit van je lichaam om toekomstige infecties te lijf te gaan. Antibiotica zijn ontworpen om bacteriën aan te vallen door ze meteen te doden of hun groei af te remmen.
   

  Moet je een antibioticakuur altijd per se afmaken?

  Het zal veel mensen herkenbaar voorkomen. Je krijgt een antibioticakuur voorgeschreven en halverwege voel je je eigenlijk weer prima. Waarom zou je je kuur dan nog afmaken? Het is echter àltijd belangrijk om een kuur helemaal af te maken. Als je dat niet doet, loop je risico dat de bacteriën die bij jou voor een infectie zorgen, resistent worden. Door de lagere dosis antibiotica die je binnenkrijgt, krijgen bacteriën de kans om zich ertegen te wapenen en zelfs resistent te worden en zich dan te vermenigvuldigen. Het uiteindelijke gevolg kan dan zijn dat antibiotica de volgende keer helemaal niet meer werkt. Ook loop je kans dat de infectie toch niet helemaal over is als je er voortijdig mee stopt.

   

  Bekijk vorige quizvraag  Bekijk de volgende quizvraag

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.