Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantieganger pikt darmbacteriën op

Eén op de drie Nederlanders die naar een tropische vakantiebestemming gaat, komt terug met multiresistente darmbacteriën. Multiresistente bacteriën zijn ongevoelig voor de gebruikelijke antibiotica.

Vakantieganger pikt darmbacterië op 

Het feit dat mensen de bacteriën oppikken betekent niet automatisch dat ze ook ziek worden. Na verloop van tijd verdwijnen ze meestal vanzelf weer uit het lichaam. In zeldzame gevallen kunnen de bacteriën echter ernstige infecties veroorzaken waaraan mensen zelfs kunnen overlijden omdat ze niet behandelbaar zijn met antibiotica.

Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het Erasmus MC, Universiteit Maastricht en Tropencentrum AMC waarvan de uitkomsten zijn gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.
 

Onderzoek van poepmonsters

Er werden vier jaar lang meer dan 10.000 poepmonsters onderzocht van ruim 2000 reizigers. Van hen bleek ruim 34 procent multiresistente bacteriën te hebben opgepikt en teruggebracht naar Nederland. Ook werden 215 niet-meereizende huisgenoten onderzocht. Bij één op de acht van deze thuisblijvers werd de bacterie door de reiziger na thuiskomst overgedragen. 

'Multiresistente bacteriën zijn één van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst’

Onderzoeksleider John Penders van de Universiteit Maastricht noemt multiresistente bacteriën in verschillende media ‘één van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst’. ’’Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker.’’
 

Risico klein, maar is er wel

In Nederland is het risico op een infectie met multiresistente bacteriën relatief klein, zegt Penders. Maar het gevaar is er wel, en kan tot grote problemen leiden zoals enkele jaren geleden in het Maasstad Ziekenhuis waar enkele tientallen mensen overleden na besmetting met een multiresistente darmbacterie.

’’Het is belangrijk om rekening te houden met resistentie wanneer iemand toevallig een infectie - zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking – ontwikkelt, kort na terugkomst van een verre reis,’’ waarschuwt Penders daarom. ’’Zeker wanneer het een reis naar een risicogebied betrof.’’
 

Besmetting in cijfers

Het grootste gevaar lopen mensen die op vakantie gaan naar Zuid-Azië. En dan met name Indiagangers. Van de mensen die naar Zuid-Azië afreizen, keert maar liefst 75 procent terug met multiresistente bacteriën in hun maagdarmstelsel.

En ook bijna de helft van de reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika pikt ze op. Maar ook in Zuid-Europa rukken ze op. Mede door het vele antibioticagebruik in die landen en ook wordt daar veel antibiotica gebruikt bij dieren.

Hierdoor raken huis-tuin-en-keuken-darmbacteriën ongevoelig voor antibiotica en veranderen ze in resistente bacteriën die via slechte hygiëne van mens tot mens kunnen worden overgebracht.

Vakantieganger pikt darmbacterië op 
Bronnen
Meer informatie

Bronnen

The Lancet Infectious Diseases en https://www.rtlnieuws.nl/nederland/wereldreizigers-lopen-groot-risico-op-besmetting-met-resistente-darmbacterien en https://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2016/2016-11/weer.th... en http://www.ad.nl/gezond/besmetting-maasstad-mogelijk-al-in-maart-2008~af10cd6f/

Meer informatie

Het artikel in de Lancet Infectious Diseases is te vinden via deze link.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.