Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Antistolling & Trombose

Wereld Trombose Dag: aandacht en bewustzijn vergroten

Leestijd: 4 minuten

De gemiddelde Nederlander weet niets tot weinig over trombose. Dat deze aandoening levensbedreigend kan zijn, is vaak al helemaal niet bekend. Tijdens de Wereld Trombose Dag op 13 oktober vragen artsen en patiëntenorganisaties wereldwijd om meer aandacht voor de ziekte. Bijvoorbeeld in deze podcast waarin hoogleraar en internist vasculaire geneeskunde Saskia Middeldorp meer vertelt over de risico’s van trombose. Luister op deze pagina de podcast.

Zoek je de antwoorden op de stellingen? Druk op de onderstaande stellingen.

  • Vrouwen lopen meer risico op trombose.

    Beschrijving tonen

    Mannen lopen twee keer zoveel risico op trombose dan vrouwen. Daarentegen krijgen vrouwen vaker trombose in hun longen en mannen in hun benen. Bij mannen en vrouwen spelen deels andere risicofactoren een rol. Bij vrouwen is een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en zwangerschapsvergiftiging bijvoorbeeld een belangrijke voorspeller voor veneuze trombose, ook op de lange termijn. Dit vraagt wellicht om aparte preventie- en behandelprogramma’s voor mannen en vrouwen. Luister hieronder ook de podcast van professor dr. Saskia Middeldorp van het AMC over haar onderzoek naar trombose bij vrouwen.

  • 25% van de coronapatiënten op de IC kan trombose krijgen.

    Beschrijving tonen

    De helft van de coronapatiënten op de IC ontwikkelt trombose. Zij hebben een slechtere prognose en een grotere kans op overlijden. COVID-19 patiënten krijgen daarom preventief antistollingsmiddelen om hun risico op trombose te verkleinen. Maar er is nog veel onderzoek nodig om duidelijk zicht op dit probleem te krijgen. Over deze en andere onderwerpen vertelt professor dr. Saskia Middeldorp van het AMC in de onderstaande podcast die wordt gelanceerd op 13 oktober, Wereld Trombose Dag. Zij doet veel onderzoek naar trombose bij vrouwelijke patiënten.

Podcast: Aandacht en bewustzijn vergroten

 

Ook Pfizer wil de aandacht en het bewustzijn rondom trombose verder vergroten. In deze podcast vertelt hoogleraar en internist vasculaire geneeskunde Saskia Middeldorp meer over de risico’s van trombose. Daarnaast hebben we een website met allerlei artikelen over trombose. Daar lees je onder meer over waar je op moet letten, wanneer je extra risico loopt en vertellen trombosepatiënten hun verhaal. Allemaal met de bedoeling om trombose vroegtijdig te herkennen. Op die manier kan er veel leed worden voorkomen. Er zijn aparte pagina’s met artikelen over trombose en kanker en trombose in relatie tot operaties zoals bariatrische ingrepen (maagverkleiningen).

Alleen al in Nederland krijgen namelijk zo’n 20.000 mensen elk jaar te maken met veneuze trombose, zoals een trombosebeen of een longembolie. Trombose kan ontstaan in het hele lichaam. Bijvoorbeeld in de armen, de benen en de slagaders bij het hart en de hersenen.

Wanneer trombose niet op tijd wordt behandeld, kan een gestolde bloedprop losschieten en bijvoorbeeld worden meegevoerd naar de longen, waar een longembolie kan ontstaan. Maar ook de bloedtoevoer naar de hersenen of het hart kan worden afgesloten. Vroegtijdig herkennen van trombose is dus van levensbelang.

Veel hart- en herseninfarcten worden veroorzaakt door trombose. Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Eén op de vier mensen overlijdt aan de gevolgen van trombose.

Wereld Trombose Dag: 13 oktober

Logisch dus dat dat er elk jaar een Wereld Trombose Dag plaatsvindt. Dit jaar wordt deze dag gehouden op dinsdag 13 oktober. Op deze dag besteden allerlei organisaties wereldwijd met diverse activiteiten extra aandacht aan trombose.

De aandoening kan in principe bij iedereen ontstaan en als je de symptomen niet herkend, is de kans groot dat je met trombose door blijft lopen.

De Trombosestichting Nederland houdt bijvoorbeeld een campagne rond elf mensen die hun verhaal vertellen.

De campagne van de Trombosestichting laat een gevarieerde groep mensen zien: jong, ouder, vrouw, man en allemaal met een andere vorm van trombose. Daarmee worden de vele gezichten van trombose in beeld gebracht. 

De aandoening kan in principe bij iedereen ontstaan en als je de symptomen niet herkent, is de kans groot dat je met trombose door blijft lopen. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een trombosebeen is zelfs geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dus eigenlijk moet iedereen opletten en bij symptomen direct naar de dokter gaan. Op Wereld Trombose Dag zal er daarom onder andere aandacht gegeven worden aan die symptomen. Zodat iedereen zich bewuster wordt wanneer er in het lichaam iets niet goed gaat.

Wereld Trombose Dag: aandacht en bewustzijn vergroten | Pfizer Nederland

Trombose is een levensgevaarlijke aandoening waarbij er in de bloedvaten spontaan een bloedstolsel ontstaat. Dat stolsel blokkeert het bloedvat en de bloedsomloop en veroorzaakt daardoor schade aan de omringende weefsels en organen, bijvoorbeeld in het been. Een bloedstolsel kan losschieten en op een andere plek in het lichaam schade aanrichten. Dat kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of longembolie.

Bronnen:

Bronnen:

Pagina beoordelen Like Dislike