Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Deskundigen begeleiden bij switch-proces

Leesijd: 3 minuten

Patiënten maken zich nogal eens zorgen als ze de overstap maken van een origineel biologisch medicijn naar een biosimilar. Voor zorgprofessionals kan het een pittige uitdaging zijn om hen bij het overstappen te begeleiden. Pfizer heeft in samenwerking met zorgprofessionals de switch masterclass ontwikkeld. Vier deskundigen leren hoe het overstappen makkelijker gaat. 

Er kan gekozen worden tussen neurowetenschapper Victor Lamme, gezondheidsjurist Jolanda van Boven, futuroloog Tony Bosma en universitair docente en onderzoeker mondelinge communicatie Ellen Koster. Ze kijken allemaal op hun eigen manier naar het switchen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de vier masterclasses. 
 

 • Victor Lamme: ‘Mensen beslissen met hun gevoel, niet met hun verstand’

  Beschrijving tonen

  Niets is lastiger dan het veranderen van gedrag. Mensen beslissen met hun gevoel, niet met hun verstand, stelt Victor Lamme. In een interactieve lezing vol sprekende voorbeelden, filmpjes en experimenten, neemt hij zorgprofessionals mee in een zoektocht door het brein naar de hobbels en obstakels die liggen tussen intentie en gedrag. Lamme, is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de afdeling psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij laat tijdens zijn switch-masterclass zien op welke ‘knoppen in het brein’ je kunt drukken. Want dat is de crux: je kunt gedrag alleen veranderen als je de juiste knoppen vindt. 

 • Jolanda van Boven: ‘In hoeverre kun je als arts afwijken van richtlijnen?’

  Beschrijving tonen

  Werken volgens standaarden, richtlijnen, protocollen. De gezondheidszorg is er vertrouwd mee. Maar ook de inspectie, tuchtcolleges, geschilleninstanties en zorgverzekeraars kijken hier - elk door hun eigen bril - naar. Wat betekent dit voor zorgverleners? Hebben zij ruimte om af te wijken bijvoorbeeld op het gebied van medicatiekeuze? Wat betekent dit voor de samenwerking tussen verschillende zorgverleners en tussen zorgverlener en patiënt? Tijdens de lezing van gezondheids-juriste Jolanda van Boven worden deze onderwerpen op zo concreet mogelijke wijze besproken, zodat zorgverleners handvatten voor hun dagelijks handelen krijgen.

 • Tony Bosma: ‘Medische wereld gaat fundamenteel veranderen’

  Beschrijving tonen

  Het ministerie van VWS stelt dat we binnen 10 jaar de medische wereld niet meer herkennen. Wereldwijd claimen futuristen dat de medische wereld de sector is die het meest fundamenteel zal veranderen de komende decennia. Veel van die veranderingen komen niet uit de medische wereld zelf, maar van technologiebedrijven en startups. Wat is de toekomst van zorg, medicijnen en artsen? Futurist en trendwatcher Tony Bosma gaat in zijn switch-masterclass in op de meest belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van zorg en medicijnen. 

 • Ellen Koster: ‘Niet elke patiënt heeft voldoende gezondheidsvaardigheden’

  Beschrijving tonen

  Patiënten zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor goed gebruik van hun geneesmiddelen. Eigen verantwoordelijkheid veronderstelt dat patiënten in staat moeten zijn om informatie over hun gezondheid en behandeling te begrijpen en toe te passen. Uit onderzoek blijkt dat niet elke patiënt over voldoende gezondheidsvaardigheden beschikt. Onderzoeker en universitair docent mondelinge communicatie Ellen Koster geeft in haar switch-masterclass tips en praktische voorbeelden die zorgprofessionals kunnen gebruiken om patiënten met beperkte vaardigheden (tijdig) te herkennen en hen de juiste ondersteuning te bieden bij goed geneesmiddelgebruik.
   

Bronnen
Meer informatie

Bronnen

 • Filmpjes over de switch masterclass.

Meer informatie

 • Meer informatie over de Switch Masterclass is te krijgen bij Ingrid Ravenstein van Pfizer via telnr. 010-4064373 of [email protected].
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.