Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Prikpil toegankelijk voor vrouw in armste landen

Leestijd: 3 minuten

Met moderne anticonceptie kunnen jaarlijks veel vrouwen- en babylevens worden gered. Pfizer, de Bill & Melinda Gates Foundation en de Children’s Investment Fund Foundation (CIFF) willen Pfizers injecteerbare anticonceptiemiddel Sayana Press® (medroxyprogesteronacetaat) nog toegankelijker te maken voor vrouwen in enkele van de armste landen ter wereld. Ze verlengen hun samenwerkingsverband daartoe met meerdere jaren.

Vanaf nu is de prikpil voor erkende inkopers verkrijgbaar voor een vaste prijs van 0,85 dollar per dosis. Dit is een prijsdaling ten opzichte van de eerdere prijs van 1 dollar per dosis.

De prikpil leent zich voor toediening door gezondheidsmedewerkers buiten een kliniek of na uitleg door vrouwen zelf. Daarmee is het een geschikt anticonceptiemiddel voor vrouwen in gebieden waar weinig middelen voorhanden zijn.

De drie partijen begonnen in 2015 met samenwerken en besloten de behoefte aan de prikpil in drie ontwikkelingslanden, Niger, Senegal en Oeganda, in kaart te brengen. Hierna besloten ze het middel zo goedkoop mogelijk te gaan verstrekken in deze landen.

De prikpil kan vrouwen helpen bij het plannen van een gezin
De prikpil kan vrouwen helpen bij het plannen van een gezin

Investeren in productiefaciliteiten

Inmiddels zijn er al 6,4 miljoen doses van de prikpil naar 20 verschillende ontwikkelingslanden gestuurd en zijn er mogelijk al meer dan 1,5 miljoen vrouwen mee geholpen. Pfizer blijft investeren in de productiefaciliteiten, zodat het bedrijf kan voldoen aan de verwachte toenemende vraag vanuit de markt. 

“We hopen dat meer vrouwen in ontwikkelingslanden nu de mogelijkheid krijgen om dit anticonceptiemiddel te gebruiken en zo kunnen voorzien in hun persoonlijke behoeften op het gebied van gezinsplanning,’’ zegt John Young, President van Pfizer Essential Health.

“We hebben gezien wat onze samenwerking met de Bill & Melinda Gates Foundation, de Children’s Investment Fund Foundation en andere partijen inmiddels al heeft opgeleverd. We zijn dan ook blij dat we ons kunnen blijven inzetten om het middel voor nog meer mensen beschikbaar te maken.

Door de toegankelijkheid van anticonceptiemethoden te verbeteren, geven we de kwetsbaarste vrouwen meer zeggenschap over de manier waarop ze invulling geven aan hun toekomst en gezin.” 

Grote, onvervulde behoefte

Ook Alvaro Bermejo, Executive Director van de Children’s Investment Fund Foundation, is blij met de samenwerking. ’’De prikpil is een belangrijke innovatie. Hiermee kunnen nieuwe en jongere gebruikers worden bereikt, die vaak te maken hebben met hoge barrières die hun keuzemogelijkheden beperken.

Met dit samenwerkingsverband zetten we dan ook vooral in op het beter toegankelijk maken van betaalbare anticonceptiemethoden en het verbreden van het aanbod ervan”.

Er bestaat nog steeds een grote, onvervulde behoefte aan anticonceptiemethoden. Naar schatting zijn er in ontwikkelingslanden 225 miljoen vrouwen die wel graag een zwangerschap zouden willen uitstellen of voorkomen, maar op dit moment geen enkele anticonceptiemethode gebruiken.

'Met anticonceptie kunnen we jaarlijks vele levens redden.'

Dit heeft vaak te maken met factoren als grote afstanden tot gezondheidsfaciliteiten, sociale barrières en gebrek aan kennis over de beschikbare anticonceptiemethoden.

Bermejo stelt dat met anticonceptie jaarlijks vele levens kunnen worden gered. ’’Als alle meisjes en vrouwen die een moderne anticonceptiemethode willen gebruiken, dat ook daadwerkelijk zouden kunnen doen, dan zouden we per jaar 170.000 gevallen van maternale sterfte en ongeveer 1,6 miljoen sterfgevallen onder pasgeborenen kunnen voorkomen.’’

Samenwerkingsproject Family Planning 2020

De samenwerking tussen Pfizer, de Bill and Melinda Gates Foundation en Children’s Investment Fund Foundation, is één van de projecten van het mondiale samenwerkingsproject Family Planning 2020, kortweg FP2020.

FP2020 wil zorgen dat in 2020 120 miljoen extra vrouwen toegang hebben tot - en vrijwillig gebruik kunnen maken van - een moderne anticonceptiemethode. Volgens het FP2020-voortgangsverslag uit 2016 zijn er verspreid over 69 ontwikkelingslanden nu voor het eerst meer dan 300 miljoen vrouwen die een moderne anticonceptiemethode gebruiken.

Naar schatting zijn hierdoor tussen juli 2015 en juli 2016 82 miljoen onbedoelde zwangerschappen en 124.000 gevallen van baby- en moedersterfte voorkomen. “Als vrouwen kunnen kiezen uit verschillende anticonceptiemethoden waarmee ze het moment van zwanger worden kunnen beïnvloeden, is er een grotere kans dat één ervan op hun wensen aansluit”, vertelt Chris Elias, President Global Development Programs bij de Bill & Melinda Gates Foundation over Family Planning 2020.

“Als we vrouwen en meisjes meer invloed willen geven op hun gezondheid en toekomst, zullen we moeten zorgen voor een ruimer aanbod aan anticonceptiemethoden waarover zij kunnen beschikken. Dat vraagt om nieuwe innovaties op het gebied van anticonceptietechnieken.”

FP2020 bestaat uit hulporganisaties en donoren uit de publieke en de private sector, waaronder BD, het Department for International Development (DFID) van het Verenigd Koninkrijk, het United Nations Population Fund (UNFPA) en het United States Agency for International Development (USAID). Deze partijen spelen een belangrijke rol bij het toegankelijk maken van uiteenlopende anticonceptiemethoden voor vrouwen in de armste landen ter wereld.

De steun van het consortium beperkt zich niet tot de inkoop, maar heeft ook betrekking op het in nieuwe landen op de markt brengen van diverse hoogwaardige, moderne anticonceptiemethoden en de levering daarvan. Ze werken ook samen met lokale overheden. Om bijvoorbeeld samen de voorlichtingscampagnes te houden over moderne anticonceptiemethodes en gezondheidswerkers te trainen.

Bronnen

Bronnen

http://www.path.org/publications/files/RH_sayana_press_pilot_intro_2017.pdf, http://who.int/mediacentre/factsheets/fs351/en/, https://www.unfpa.org/family-planning http://progress.familyplanning2020.org/page/introduction/executive-summary-1.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.