Laten we onze denk- en actiekracht bundelen
Pas was er een interessante bijeenkomst waarin deskundigen een voorspelling deden van de gezondheidszorg in 2030. Natuurlijk ging het ook over de rol die computers, data en AI (artificial intelligence) daarbij spelen. Hoe kan een computer je adviseren over je gezondheid? En hoe zit het met je privacy? Over deze vragen kun je eindeloos discussiëren. Ware het niet dat we sommige acties moeten versnellen op basis van wat we geleerd hebben tijdens de coronapandemie.
Wie had iets meer dan een jaar geleden kunnen bedenken dat we in zo’n dramatische situatie zouden belanden? De scenarioschrijvers van de sci-fi blockbuster Armageddon hadden niet kunnen bedenken dat het deze kant op zou gaan.
“Man muss noch Chaos in sich haben, um einen tanzenden Stern gebären zu können (You must have chaos within you to give birth to a dancing star).” ― Friedrich Nietzsche
Gelukkig voltrekt deze wereldwijde ramp - niet in de vorm van een grote, acuut dreigend gevaar maar in de vorm van een langzame onzichtbare virushaard - zich in een veel trager tempo dan in een Hollywoodfilm. Dat geeft ons tijd om na te denken over oplossingen. Met alleen vaccins en preventieve maatregelen zijn we er niet. We moeten als zorgpartijen veel meer gaan samenwerken, vooral op het gebied van data.
We moeten leren om de juiste data te verzamelen, te structureren, te analyseren en hoe we data kunnen uitwisselen en opslaan. We moeten over onze angst voor misbruik en verkeerde interpretaties heen stappen. En het belangrijkste is dat alle partijen die onderdeel uit maken van het gezondheidszorg-ecosysteem moeten gaan samenwerken.
Sinds het begin van de coronapandemie hebben we behoorlijk wat tijd gehad om informatie over COVID-19 te verzamelen, er over na te denken, kennis te delen en er beleid op te maken. Totnutoe hebben we daar nog onvoldoende gebruik van gemaakt. We realiseren ons nog steeds niet genoeg dat de coronapandemie een bedreiging is voor onze maatschappij in het algemeen.
‘We zijn (terecht) bezorgd over de bescherming van onze persoonlijke data en de inbreuk op onze privacy wanneer onze data worden gedeeld.’
Vaccinaties tegen corona kwamen er snel, dankzij de goede, nauwe samenwerking tussen onderzoekers, overheden, ziekenhuizen, vaccinontwikkelaars en andere zorgpartijen wereldwijd. Maar er is meer nodig dan alleen vaccins. Allerlei andere belangrijke onderwerpen moeten opgelost, waarbij samenwerking en data de sleutel zijn.
Samenwerken in plaats van eindeloos discussiëren
Maandenlang hebben we geworsteld met een grote, ethische discussie. We zoeken naar de juiste balans tussen zorgen dat ons gezondheidszorgsysteem niet bezwijkt onder corona en het beschermen van onze vrijheid en mensenrechten.
We zijn (terecht) bezorgd over de bescherming van onze persoonlijke data en de inbreuk op onze privacy wanneer onze data worden gedeeld. Vaak delen we onze data overigens zelf via het gebruik van social media, webwinkels en nieuwsites. Dit doen we extra vaak nu we thuis zitten en minder bewegingsvrijheid en mogelijkheden tot live, persoonlijke contact hebben.
Allemaal begrijpen we dat we wat van onze persoonlijke vrijheid moeten opgeven om ervoor te zorgen dat we allemaal de kans krijgen om terug te keren naar een normaal sociaal leven. Maar zodra het onderwerp data voorbijkomt, maken we excuses om er niet echt over na te denken en vermijden we het nemen van beslissingen.
Daarnaast heeft elk land zijn eigen oplossingen bedacht. Zou het niet beter zijn als we zouden samenwerken op een gestructureerde manier in plaats van eindeloos te discussiëren en allemaal ons eigen wiel uit te vinden?
Vragen beantwoorden met de hulp van data
We hebben data echt nodig om sommige cruciale vragen te beantwoorden. Wat zijn de belangrijkste risico’s bij een viruspandemie die we zelf kunnen beïnvloeden? Waarom reageert het immuunsysteem bij een coronabesmetting op verschillende manieren? Wat is de invloed van de maatschappij op alle ingezette maatregelen? En hoe verzeker je dat andere zorg, zoals voor kankerpatiënten niet wordt overschaduwd door de coronazorg?
We hebben alle gereedschappen die nodig zijn. We hebben geleerd hoe we data kunnen verzamelen en snel en precies kunnen analyseren. Denk ook na over de rol die AI hierbij speelt. En we hebben uitvoerige ervaring in het checken van hypotheses met de hulp van data.
Het enige wat nu nog mist is een goed gestructureerd plan en we hebben goed geolied data-analyse platform nodig. Kortom, laten we stoppen met discussiëren en onze denk- en actiekracht bundelen. Samen met de hulp van data kunnen we de wereldwijde pandemie beëindigen. Ook kunnen we zo een nieuwe wereldwijde ramp in de nabije toekomst voorkomen. En ons ervan verzekeren dat we nog sneller kunnen handelen dan nu bij een volgende pandemie.