Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen doorbraken bereiken en pandemieën verslaan

 |  Danil Blinov

Het leven bestaat uit keuzes. Richt je je carrière erop om zo hoog mogelijk in de top van je bedrijf te komen? Of probeer je met je werk iets te betekenen voor de wereld? Steeds meer ben ik ervan overtuigd dat de kern van carrière maken het succesvol omgaan én samenwerken met andere mensen is. Eigenschappen die tijdens de coronacrisis extra waarde hebben gekregen. Alleen samen brengen we de complexe zoektocht naar een vaccin tot een succesvol einde.

Een jaar geleden hadden we nog nooit van COVID-19 gehoord. En nu zitten we met zijn allen in de nieuwe werkelijkheid van thuiswerken, afstand houden en je laten testen bij verkoudheid. Nauwlettend houden we de nieuwste besmettingscijfers bij.

Corona heeft de maatschappij in zijn greep en vele mensen persoonlijk getroffen. We hebben ons op allerlei manieren moeten aanpassen en dit ook gedaan. Alleen samen houden we corona zoveel mogelijk op afstand.

Ondertussen zijn ieders ogen op de geneesmiddelensector gericht. Hoe lang duurt het nog voordat er werkzame en veilige vaccins zijn ontwikkeld en we deze nare, nieuwe werkelijkheid kunnen verruilen voor ons ‘oude’ normaal?

Ik spreek expres over vaccins in meervoud. Het is onmogelijk voor één geneesmiddelbedrijf om op korte termijn - en alleen - een veilig en werkzaam vaccin voor de hele wereldbevolking te ontwikkelen. ‘The competition is the virus’.

Er zijn verschillende vaccins nodig die door verschillende partijen samen moeten worden ontwikkeld. Daarnaast bestaat er een grote behoefte aan behandelingen voor mensen die soms zeer ernstig door het coronavirus worden getroffen.

Ik ben er trots op dat ik bij Pfizer werk: een van de negen geneesmiddelenbedrijven die onlangs met een gezamenlijke verklaring kwamen waarin ze beloven alleen coronavaccins te introduceren die bewezen veilig en effectief zijn. Op het gebied van veiligheid mogen geen concessies worden gedaan.

En ik ben er trots dat ik elk dag samenwerk met duizenden Pfizercollega’s die elke dag keihard werken aan de ontwikkeling van een veilig én werkzaam coronavaccin.

Normaal duurt de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tien jaar. Nu zijn er in enkele maanden tijd en in samenwerking met vele partijen, zoals overheden en regelgevende instanties, enorme stappen gemaakt.

Pfizer en BioNTech hebben een mRNA-kandidaatvaccin ontwikkeld dat momenteel wordt getest bij duizenden proefpersonen over de hele wereld.  Als daaruit blijkt dat het vaccin werkt én veilig is, wil Pfizer zo snel mogelijk goedkeuring aanvragen bij de FDA en EMA, de Amerikaanse en Europese instanties die oordelen over vaccins. Ondertussen wordt het vaccin al geproduceerd om het snel beschikbaar te hebbenpop het moment dat we toestemming hebben.

Ook ben ik er enorm trots op dat ik bij een bedrijf werk dat al in een vroeg stadium heeft laten weten zijn onderzoeks- en productiefaciliteiten, net als alle studieresultaten - met andere vaccinontwikkelaars te willen delen.

Dit deed Pfizer in de overtuiging dat je de ontdekkingsreis naar een vaccin voor zo’n nieuw, complex virus als corona alleen tot een goed einde kunt brengen als je deze samen aflegt.

Samen met je eigen collega’s, met elk hun eigen expertise, achtergrond en leeftijd. En net zozeer met de werknemers van allerlei partners waarmee je deze reis maakt.

In een van tijd grote onzekerheid is dat echt het enige wat je kunt doen: je richten op het meeste zekere wat je hebt. Dat is de kracht van de combinatie van samenwerking en wetenschap.

Als we zoals met corona nu een nieuwe ‘tegenstander’ treffen, deinzen we daar niet voor terug, maar gaan we er juist volop tegen aan. We boeken vooruitgang door elke dag van elkaar te leren, van elkaars kijk op problemen, van elkaars successen en fouten. Zo ontwikkelen we ons steeds verder en komen we dichterbij de oplossing die deze wereldwijde crisis van ons verlangt.

Alleen samen lukt het ons om mensen beter te maken, om te zorgen dat ze niet ziek worden of kunnen leven met behoud van een zo goed mogelijke levenskwaliteit. En lukt het ons om doorbraken te bereiken, om pandemieën te verslaan.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.