Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Daar doe ik het voor

 |  Jan Karel van Eijnatten

Deze laatste week van april is het ‘World Immunization Week’. Het is de week waarin we stil staan bij hoe vaccins mensen wereldwijd, van jong tot oud, beschermen tegen infectieziekten. Zo worden elk jaar weer miljoenen mensenlevens gered. Door de coronapandemie zijn we ons extra goed bewust geworden van de waarde van vaccinatie en vaccins op onze individuele gezondheid en voor de maatschappij in het geheel.

De afgelopen twee jaar hebben we ervaren hoe enorm kwetsbaar we zijn als samenleving. Het coronavirus legde de hele wereld plat. We hebben met zijn allen gemerkt dat het bij een pandemie niet alleen draait om een ziekte. Een grootschalige uitbraak heeft niet alleen impact op ieders gezondheid en mentale welzijn. De impact reikt veel verder. Op politiek, cultureel, maatschappelijk en economisch gebied hebben we allemaal de gevolgen gemerkt.

Jan Karel van Eijnatten

Dat kun je ook heel mooi zien in de tentoonstelling Besmet! in rijksmuseum Boerhave. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van epidemieën door de eeuwen heen en staat ook uitgebreid stil bij corona. Een mooie aanrader om de komende meivakantie naar toe te gaan.

Corona heeft ons de afgelopen twee jaar enorm beziggehouden. Het is ongelooflijk fijn dat we COVID-19 nu langzaam achter lijken te kunnen laten. Al is het uiteraard koffiedikkijken wat de toekomst ons brengt. Niemand kan voorspellen of corona nu langzaam verder uitdooft. Of dat er na omikron weer een (volledig) nieuwe variant opduikt, waarbij het ook nog eens de vraag is of deze wel of niet besmettelijker en/of ziekmakender zal zijn. Dat zullen we moeten afwachten en ons er tegelijkertijd nu al op moeten voorbereiden.

Maar wat de afgelopen twee jaar wel meer dan ooit duidelijk is geworden, is hoe waardevol vaccinatie is. We hebben onze huidige vrijheid voor een groot deel aan de hoge vaccinatiegraad te danken. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat er nog veel meer infectieziekten zijn die je kunt voorkomen met vaccinatie.

‘Maar wat de afgelopen twee jaar wel meer dan ooit duidelijk is geworden, is hoe waardevol vaccinatie is.’

Vele daarvan zitten in ons Rijksvaccinatieprogramma. Sinds de invoering ervan in de jaren ’50 van de vorige eeuw, zijn er naar schatting zo’n 8.000 levens gered. En zijn er ook vele duizenden ernstige ziektegevallen voorkomen.

Dankzij het Rijksvaccinatieprogramma hoeven wij niet meer stil te staan bij het enorme leed dat infectieziekten zoals polio, tetanus en mazelen kunnen veroorzaken. Dat we deze infectieziekten in Nederland nagenoeg niet meer zien, en zodoende haast zijn vergeten, wil niet zeggen dat ze niet meer bestaan. De enige infectieziekte die wereldwijd tot nu toe is uitgeroeid, zijn de pokken. Alle andere infectieziekten - en zelfs de pest - duiken van tijd tot tijd weer op.

Het is daarom enorm belangrijk dat we ons blijven focussen op de bestrijding van infectieziekten. Vaccineren is hiervoor een geweldig instrument. Extra aandacht daarbij verdienen de ouderen, zeker ook met het oog op de vergrijzing. Wereldwijd worden we met zijn allen steeds ouder. Dat betekent ook dat de komende decennia de druk op de zorg toeneemt.

We moeten ons daarom meer inzetten op preventieve gezondheidszorg. En daar hoort de inzet van vaccinatie bij. Daarmee kun je immers voorkomen dat mensen (ernstig) ziek worden.

Pfizer en andere geneesmiddelenbedrijven hebben de afgelopen twee jaar veel geleerd van de ontwikkeling van mRNA-vaccins om corona mee te bestrijden. Het was voor het eerst dat de mRNA-techniek werd toegepast om een vaccin te ontwikkelen. En dit bleek effectief te zijn.

‘We moeten ons daarom meer inzetten op preventieve gezondheidszorg.’

Hopelijk lukt het de wetenschappers bij de verschillende bedrijven om deze geweldige technologie ook te gebruiken bij de ontwikkeling van andere vaccins. Denk aan vaccinaties tegen griep en herpes zoster, virussen die net als corona met name gevaarlijk zijn voor ouderen. Waarbij het doel is om in de toekomst nog meer ernstige ziektegevallen en sterfte te voorkomen. En hoe mooi zou het zijn als we naast de pokken ook andere infectieziekten volledig kunnen uitroeien?

Dat brengt mij tot de afronding. Dat Pfizer vaccins ontwikkelt en maakt dat weet inmiddels iedereen wel. Dat veel van mijn Pfizer-collega’s iedere dag bezig zijn met onderzoek naar nieuwe en nog effectievere vaccins voor mensen van alle leeftijden, dat weet misschien niet iedereen. Ook wij ‘zijn’ immers wetenschap.

Voor mij is de kracht van vaccins dat je met behulp van een eenvoudige enting veel leed kunt voorkomen en levens kunt sparen. ‘Long life for all’, dit jaar het thema van ‘World Immunization Week’, is mij dan ook uit het hart gegrepen. Daar doe ik het voor!

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.