Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Laat je vaccineren als dat kan en aarzel niet

 |  Jan Karel van Eijnatten

Er wordt keihard gewerkt aan de ontwikkeling van coronavaccins. Zodra er een vaccin is, heb ik één advies: laat je zo snel mogelijk vaccineren. Zo bescherm je jezelf en anderen. Daarnaast wil ik voor de komende maanden zeggen: hou de moed erin en ga niet twijfelen aan het nut van een coronavaccin.

Het coronavirus is ondertussen alweer maanden in ‘ons leven’. Het aantal ziektegevallen is sterk verminderd door de maatregelen die zijn genomen. Maar vakantiegangers houden angstvallig in de gaten waar nieuwe brandhaarden ontstaan. België heeft Antwerpen onlangs op ‘slot gegooid’. Kroatië heeft in zijn geheel code oranje gekregen. En ook uit ons eigen land komen signalen dat het aantal coronagevallen op meerdere plekken opnieuw stijgt. Heel simpel betekent dat, dat we met zijn allen niet te licht moeten denken ‘het zal wel los lopen’, zoals in januari gebeurde. Want dan hebben we écht een tweede golf te pakken.

Er zijn op dit moment meer dan 165 verschillende onderzoeksinitiatieven

Hoe komt het nou dat de besmettingen toenemen? Deels zal dit komen doordat steeds meer mensen zich daadwerkelijk laten testen. Komt het daarnaast door coronamoeheid en dat we laks worden? We houden steeds slechter afstand van elkaar. Pas geleden was in het nieuws dat jongeren het virus makkelijker doorgeven dan we tot nu toe dachten. En dat zij dit vaak doen zonder dat ze zelf symptomen hebben. Op die manier kan er makkelijk weer een kettingreactie ontstaan.

Daarom is én blijft het noodzakelijk om ons aan de regels te houden, zoals anderhalve meter afstand houden van elkaar. Dit is echt belangrijk als we ooit willen terugkeren naar het oude normaal. Alleen wordt dat pas echt mogelijk wanneer het virus verdwijnt. Op onderzoeksgebied wordt gelukkig veel progressie geboekt. Wetenschappers krijgen steeds meer inzicht in het virus, hoe het zich gedraagt, ontwikkelt en verspreidt. En ondertussen wordt er keihard gewerkt aan de ontwikkeling van vaccins en behandelingen van mensen die al besmet zijn met het coronavirus.

Er zijn op dit moment meer dan 165 verschillende onderzoeksinitiatieven.1 Feit is dat heel veel bedrijven, alleen of in samenwerking met anderen, enorm hard aan het werk zijn om zo snel mogelijk een veilig en effectief vaccin op de markt brengen. Daarin speelt Pfizer zeker een leidende rol.

En dat vind ik mooi… die wereldwijde focus op de ontwikkeling van een coronavaccin en de stappen die daarbij worden gemaakt.

En dat vind ik mooi… die wereldwijde focus op de ontwikkeling van een coronavaccin en de stappen die daarbij worden gemaakt. Elke dag hoor je wel iets nieuws over vooruitgang die is geboekt, onderzoeksdata die zijn gepubliceerd of deals die worden gesloten. Dat brengt ons hoop. Ik ben er van overtuigd dat er een vaccin gaat komen en denk dat er zelfs meerdere middelen komen - misschien ook geschikt voor verschillende doelgroepen - om de hele wereldbevolking of een groot deel er van te kunnen bedienen.

Maar het zal nog een jaar duren voordat we er écht allemaal zijn. Hopelijk werkt de overheid ondertussen alvast een duidelijke vaccinatiestrategie waarin wordt vastgelegd welke groepen als eerste worden gevaccineerd en wie daarna.
 

Wat ik overigens zorgelijk vind, is dat in juni in een artikel in het medische tijdschrift NVTG stond dat bijna driekwart van de Nederlanders zich wil laten vaccineren. Enkele weken later bleek uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag dat inmiddels veertig procent van de mensen huiverig is voor een coronavaccin. En dat vrouwen nog ietsje meer twijfelen zelfs dan mannen.

Ik respecteer ieder zijn mening. En uiteraard vind ik het een ieders goed recht om zijn/haar standpunt in te nemen. Maar ik ben ook van mening dat wetenschappelijke argumenten het startpunt zijn bij vragen of twijfels over wel of niet vaccineren. Vaccineren is zinvol.

Heb je vragen of twijfel je over vaccineren en/of vaccins? Bespreek deze dan met je (huis)arts of bij je consultatiebureau. Ga, zoals mijn collega Marc Kaptein in zijn laatste blog ook aanraadde, op zoek naar antwoorden op vragen en/of twijfels bij betrouwbare bronnen. Kijk eens op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ook op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is informatie te vinden.

Tot slot, niemand heeft gevraagd om dit virus. Maar het is de verantwoordelijkheid van iedereen om dit virus de kop in te drukken. En massaal vaccineren zal hier zeker aan bijdragen. Zo bescherm je niet alleen jezelf maar ook anderen tegen het coronavirus. Want alleen als de groep die zich laat vaccineren groot genoeg is, creëer je groepsimmuniteit tegen het virus.

Dus laat je vaccineren zodra dat kan en aarzel niet. Pas dan kunnen we echt terug naar het oude normaal. En aarzel je wel, ga op zoek naar goede informatie om een afgewogen besluit te nemen.
 

Bron: https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.