Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Land in zicht

 |  Jan Karel van Eijnatten

Ondertussen zitten we alweer zes weken in lockdown. En we hebben er nog een paar te gaan, voordat de maatregelen wellicht versoepelen. We dobberen met zijn allen midden op een donkere, woelige oceaan. Maar gelukkig gloort er land aan de horizon. De vaccinatie van de bevolking is gestart. Al zijn we er pas als iedereen is gevaccineerd!

Hoe had je een jaar geleden kunnen bedenken wat ons te wachten zou staan na de eerste berichten uit China over het coronavirus. Wie had kunnen voorspellen dat na de eerste lockdown een tweede zou volgen, maar nog zwaarder. Bij elkaar opgeteld belandden de afgelopen weken veel meer mensen in het ziekenhuis dan afgelopen lente. De druk op de zorg was enorm en nu nog groter.

Hopelijk komt er snel een kentering in het aantal besmettingen. Al blijft feit dat we ons nog maanden aan strikte maatregelen moeten houden. En het is koffiedikkijken hoe lang dat precies is.

Deskundigen gaan ervan uit dat minstens zeventig procent van de bevolking moet zijn ingeënt om groepsimmuniteit te bereiken om het virus echt onder controle te krijgen. Dat betekent dat je tien tot elf miljoen mensen moet vaccineren. Is dat haalbaar voor de zomer?

Om groepsimmuniteit te bereiken moeten tien tot elf miljoen mensen gevaccineerd zijn.

Kunnen we dan weer vrij reizen? Of moeten we wachten tot andere landen eenzelfde vaccinatiegraad hebben? Het is namelijk nog niet goed duidelijk of vaccinatie alléen betekent dat je zelf niet meer ziek wordt door het virus of dat je het ook niet meer kunt overdragen. Dat laatste wil je natuurlijk niet: dat je zelf geen gevaar meer loopt, maar anderen door jou nog wel. 

Gelukkig denkt het merendeel van de bevolking inmiddels positief over vaccinatie en het vertrouwen stijgt. Alleen samen halen we de eindstreep. Toch zijn er nog altijd veel twijfelaars en zijn er mensen die dubieuze YouTube-filmpjes plaatsen en onjuiste feiten over het vaccin, corona en groepsimmuniteit als een soort virus via social media de wereld insturen. 

Jan Karel-Pfizer

Anti-vax-berichten laten zich makkelijk verspreiden en zijn moeilijk te stoppen, omdat ze zich nestelen in het gevoel van mensen. En al zijn er nog zoveel wetenschappers die deze ‘feiten’ op basis van wetenschap onderuit kunnen halen … twijfelaars overtuig je niet met jouw gelijk. 

Wat wel helpt, is mensen goed blijven informeren. Daarom hoop ik van harte dat de overheid door blijft gaan met haar duidelijke voorlichtingscampagne over het coronavirus en de vaccinatie(campagne). Zodat uiteindelijk iedereen in staat is om, op basis van valide feiten, zelf een weloverwogen besluit te nemen. 

Daarnaast neemt het vertrouwen vanzelf toe wanneer het zorgpersoneel binnenkort voor de tweede keer gevaccineerd wordt en er daardoor minder uitval is onder zorgpersoneel en het aantal besmettingen daalt. 

Zeer bemoedigend is alvast de hoge opkomst onder de mensen die totnutoe zijn opgeroepen voor vaccinatie. Een ander lichtpunt is dat in-vitro onderzoek (buiten het lichaam in een laboratorium) uitwijst dat het vaccin van Pfizer en BioNTech bescherming biedt tegen het gemuteerde virus uit Groot-Brittannië. 

We moeten we samen zorgen dat voldoende vaccins op de juiste plek terechtkomen. 

Dat onderzoek is razendsnel uitgevoerd en de kennis en inzichten over de mutatie zijn direct gedeeld, zodat andere landen meteen maatregelen konden treffen. Het laat zien hoe goed en nauw wordt samengewerkt door wetenschappers, vaccinmakers, overheden het RIVM, de GGD ’s, ziekenhuizen en regelgevende instanties. Eerst hebben we keihard gewerkt aan de ontwikkeling en het beschikbaar maken van vaccins en aan het op gang krijgen van de productie en het logistieke proces. En nu moeten we, week in week uit, samen zorgen dat voldoende vaccins op de juiste plek terechtkomen. 

Ook dat zorgt, ondanks alle leed en verdriet die de coronapandemie ons heeft bezorgd, voor een beetje licht aan de horizon. Zelf geeft het mij een gevoel van gepaste trots. Ik ben trots op hoe alle partijen - van mijn eigen collega’s, andere vaccinmakers, tot VWS en het RIVM – samenwerken en op de bijdrage die we daarmee leveren aan het oplossen van de pandemie. 

Bovenal ben ik trots op de wetenschap die de afgelopen maanden heeft laten zien waar ze toe in staat is. Er is medische geschiedenis geschreven al beseffen we ons dat nu misschien nog niet. 

Maar hopelijk staan we over een jaar weer aan wal. En kunnen we terugkijken met een gevoel van ‘wat is er in korte tijd enorm veel gebeurd, en wat lijkt die donkere, woelige oceaan alweer ver weg’… 
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.