Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vaccin ontwikkelen met de snelheid van de wetenschap

 |  Jan Karel van Eijnatten

Discussiëren is ons Nederlanders eigen. Nergens leggen we ons klakkeloos bij neer. We willen graag altijd, allemaal en overal wat van vinden. Discussie is goed en houdt ons scherp. Met corona is dat niet anders. Mondkapjes of niet? Restaurants en cafés open of dicht?  En zo zijn er nog vele actuele onderwerpen te bedenken. Zoals het coronavaccin: ook daar zijn de meningen over verdeeld. Is het wel veilig? Ik zal proberen uit te leggen hoe belangrijk patiëntveiligheid voor ons is.

De hele wereld kijkt reikhalzend uit naar de eindstreep van het werk van talloze onderzoekers en bedrijven. Die allemaal met hetzelfde doel aan de slag zijn: het ontwikkelen van een coronavaccin – of liever gezegd meerdere vaccins - waarmee we de pandemie hopelijk eindelijk een halt kunnen toeroepen.1

Maar er zijn ook kritische denkers die zich afvragen of dat wel kan: binnen een jaar een effectief én veilig vaccin kunt ontwikkelen. Terwijl dat normaal jaren kost. Worden er niet stiekem binnenbochten genomen en stukken onderzoeksfase overgeslagen?

Dat zijn zeer begrijpelijke en terechte vragen. Ze gaan immers over ons kostbaarste bezit: onze gezondheid. En precies daarom is het enorm belangrijk dat het ontwikkelen en produceren van een coronavaccin met de grootste zorgvuldigheid gebeurt.

Wetenschap is leidend

Albert Bourla, CEO van Pfizer, schreef hier onlangs een open brief over.2 Daarin zegt hij dat Pfizer en partner BioNTech zich bij het ontwikkelen van ‘hun’ mRNA-vaccin niet laten leiden door de druk van de buitenwereld. Al 171 jaar staat Pfizer bekend om haar hoge kwaliteitsnormen en Bourla benadrukt nog maar eens dat de ‘snelheid van de wetenschap’ leidend is. 

Bourla stelt verder in zijn open brief dat er drie belangrijke gebieden zijn waarop wij - zoals bij alle vaccins - succes moeten tonen voordat we goedkeuring krijgen voor publiek gebruik van het mRNA-vaccin.

Het eerste criterium is dat je door middel van onderzoek uitvoerig en zorgvuldig moet aantonen dat je vaccin effectief is. De tweede eis is dat we moeten bewijzen dat het vaccin veilig is. En tot slot moeten we aantonen dat het vaccin consequent volgens de hoogste kwaliteitsnormen kan worden geproduceerd.  
 

Jan Karel

Veiligheid is en blijft onze eerste prioriteit

Om de veiligheid en de effectiviteit van het vaccin te waarborgen doen wij nu in vijf landen in meer dan 130 centra onderzoek onder 44.000 proefpersonen van alle leeftijden (kinderen, volwassenen, ouderen) onderzoek.3 Zo kunnen wij het vaccin testen bij een dwarsdoorsnede van de samenleving.

Alleen met zo’n grootschalige studie kun je aantonen dat er wezenlijk minder COVID-19 gevallen optreden in de groep mensen die gevaccineerd wordt ten opzichte van de controlegroep die een placebo krijgt. 

Dan de veiligheid. Onze interne normen voor de veiligheid van vaccins en die van de regelgevende instanties zijn hoog. Enorm hoog. De veiligheid van het vaccin moet met stevige veiligheidsgegevens, die door duizenden patiënten worden gegenereerd, worden aangetoond.

 

Veiligheid is en blijft onze eerste prioriteit en we zullen de veiligheidsgegevens van alle deelnemers aan de studie twee jaar lang blijven monitoren en rapporteren.

En tot slot, als we een positief resultaat over de werkzaamheid én een stevig veiligheidsprofiel bereiken, is de laatste vereiste het garanderen van een kwalitatief goed productieproces. We moeten aantonen dat we het vaccin op grote schaal kunnen produceren en dat kwaliteit en consistentie van het vaccin daarbij gewaarborgd zijn.

Sinds het begin van de pandemie investeren we al in het perfectioneren en opbouwen van onze productieprocessen. Zo is de productie van het mRNA-vaccin van Pfizer en BioNTech, in onder meer onze fabriek in Puurs in België, al gestart. Misschien klinkt dat tegenstrijdig. Maar we doen dit op eigen risico. Zodat het, na goedkeuring en registratie door de geneesmiddelautoriteiten, direct beschikbaar is voor vaccinatie.

Met de snelheid van de wetenschap een effectief én veilig vaccin

Uiteindelijk is het Pfizers doel om doorbraken te bereiken waarmee je de levens van patiënten kunt veranderen. En je kunt toch geen mooiere doorbraak bedenken dan het ontwikkelen van een vaccin waarmee we een bijdrage leveren aan het beëindigen van de coronapandemie?

Die gedachte maakt mij trots: op mijn bedrijf en al mijn collega’s die hiermee een wezenlijke bijdrage leveren aan de gezondheid van iedereen. En die ervoor helpen zorgen dat de eindstreep, een effectief en veilig coronavaccin, met de snelheid van de wetenschap behaald wordt … 
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.