Het is en blijft van het grootste belang dat we nieuwe antibiotica blijven ontwikkelen die we hopelijk nooit nodig gaan hebben!
Antibioticaresistentie; er wordt veel over gepraat maar wat is het nou precies, is het echt zo’n groot probleem en wat gaan we er dan aan doen?
Afgelopen week werd ik bijgeschoold over antibioticaresistentie tijdens de kick-off bijeenkomst van de NACTAR, een Nederlands publiek-privaat gefinancierd onderzoeksconsortium dat op zoek gaat naar nieuwe antibiotica en resistentie therapieën.
Antibioticaresistentie, of wetenschappelijk correcter antimicrobiële resistentie (AMR) is simpel gezegd het vaker voorkomen van ziekmakende microben die niet reageren op ons bekende antibiotica. Pfizer, van oudsher de belangrijkste grondlegger wat betreft het ontwikkelen en produceren van antibiotica –en die ook recent nog nieuwe antibiotica aan het behandelarsenaal heeft toegevoegd - is een logische deelnemer aan dit consortium. Wij dragen niet alleen financieel bij maar ook kennis aan. Het is en blijft van het grootste belang dat we nieuwe antibiotica blijven ontwikkelen die we hopelijk nooit nodig gaan hebben!
Waarom die laatste opmerking? Omdat antibioticaresistentie als een van de grootste bedreigingen wordt gezien voor de wereldbevolking. Antibiotica resistente infecties nemen gestaag toe en lopen veelal fataal af. Het is de verwachting dat er in 2050 meer dan 10 miljoen mensen per jaar aan zouden kunnen overlijden.
Zo’n bewering staat natuurlijk al snel in chocolade letters op de voorpagina van de krant dus nuancering is noodzakelijk. Ten eerste staat Nederland er, wereldwijd vergeleken, wat betreft antibioticaresistentie goed op. Ten tweede kan het aantal van 10 miljoen fatale infecties het geval zijn bij ongewijzigd beleid.
Waarom doet Nederland het wat betreft antibioticaresistentie beter dan omliggende landen?
Ten eerste de terughoudendheid in het voorschrijven van antibiotica. Als u bij de huisarts komt met een ernstige verkoudheid, zal zij (inmiddels is het merendeel vrouw) in tegenstelling tot haar Franse collega geen antibiotica voorschrijven. Antibiotica werken immers niet tegen virale infecties en hoge luchtweginfecties zijn dat vrijwel altijd. Nederlandse patiënten zijn daar aan gewend en beseffen zelfs dat zij daarmee de kans op toekomstige fatale infecties verkleinen. Waar een klein land al niet groot in kan zijn!
Wat betreft dat ongewijzigde beleid; dat is precies de reden dat Pfizer heeft besloten om deel te nemen aan dit consortium. We moeten met verenigde kracht en ‘brainpower’ toch in staat zijn om deze potentiele bedreiging de baas te zijn?
Wat staat er qua beleid dan nog op mijn persoonlijke wensenlijst? Een brede visie vanuit het ministerie van VWS over het voorkomen van infectieziekten.
We hebben sinds vorig jaar een vooruitstrevend preventie-akkoord over roken, alcohol en overgewicht waar ook daadwerkelijk beleid aan gekoppeld is. Gezien de impact en bedreiging van antibiotica resistente infecties voor de volksgezondheid is het een logische stap om tot een preventie akkoord voor infectieziekten te komen. Juist als het draait om antibiotica resistente infecties is voorkomen beter dan genezen!