Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn nieuwjaarswens 2022

 |  Marc Kaptein

De kerstperiode ligt alweer ruim achter ons. De kerstboom is waarschijnlijk de deur al uit en de ballen en slingers zijn opgeborgen. Dat in het afgelopen jaar alles anders was, zal u niet ontgaan zijn. Dit geldt nadrukkelijk ook voor ons. 

Zo hebben wij in de week vóór kerst de 101ste (!) update van de bijsluiter van ons coronavaccin doorgevoerd én van de EMA-toestemming voor gebruik gekregen voor meerdere innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Dat waren onze cadeaus voor onder de kerstboom. Ik neem u graag mee hoe dat is verlopen.

Marc kaptein

Iets meer dan een jaar geleden, op 21 december 2020 kregen wij toestemming om ons coronavaccin in te zetten tegen de coronapandemie waar we nu al bijna twee jaar onder zuchten.

Maar het werk voor een farmaceutisch bedrijf houdt dan niet op, er is een continue stroom aan nieuwe data. Denk aan gebruik bij kinderen, stabiliteit van het vaccin, bijwerkingen, vervoer & gebruik etc. En al die nieuwe inzichten moeten, na goedkeuring door de EMA, worden opgenomen in de bijsluiter van het vaccin. Dat leverde dus 101 updates op. Dat is een ongekend aantal voor een vaccin dat pas 1 jaar geleden beschikbaar kwam. Maar dit is ook een weerspiegeling hoe wij, in samenwerking met de autoriteiten, doorlopend de effectiviteit, veiligheid en de kwaliteit van ons vaccin waarborgen.

Bovendien zijn we erg druk geweest met de distributie van het vaccin (op 2 januari 2022 hebben wij wereldwijd meer dan 2,6 miljard vaccins geleverd aan 166 landen en gebieden in alle regio's van de wereld inclusief meer dan 1 miljard doses aan 98 lage- en middeninkomen landen), vragen van artsen en gebruikers beantwoord, de media te woord gestaan en nieuwe indicaties voor bijvoorbeeld kinderen voorbereid.

‘Weet jij eigenlijk wel dat we deze week nog vier innovatieve geneesmiddelen geregistreerd hebben?’

Mensen buiten Pfizer vroegen zich soms af of we nog wel ergens anders tijd voor hadden. Nou, dat hadden we eigenlijk niet. Francisco, ons hoofd registratie, belde mij de vrijdagavond vóór kerst nog laat op. Hij was nog aan het werk en deelde met mij, “weet jij eigenlijk wel dat we deze week nog vier innovatieve geneesmiddelen geregistreerd hebben?” Eerlijk gezegd, en tot mijn schaamte, had ik me dat niet gerealiseerd. Maar terwijl wij razend druk waren met het coronavaccin, werkten collega’s op de achtergrond door om dit voor elkaar te krijgen. De meeste innovatieve bedrijven zijn al blij als ze 4 innovaties in één jaar hebben, wij rondden de laatste stappen van het registratieproces tussen de coronabedrijven door af in één week.

Het afgelopen, stormachtige jaar heeft ons ook de mogelijkheid gegeven om uit te leggen wat de innovatieve farmaceutische sector precies doet. Hoeveel tijd en moeite er achter een nieuw geneesmiddel steekt, hoe complex het is en hoe hoog de zorgvuldigheidseisen zijn. Als je dan met elkaar vier innovaties in een week geregistreerd krijgt, dan zijn we - tussen de bedrijven door - best een beetje trots. Ik hoop dat deze nieuwe geneesmiddelen en vaccins, onze cadeaus onder de kerstboom, nu snel hun weg vinden naar de patiënten die ze hard nodig hebben.

‘Ik wil iedereen op het hart drukken om vol te houden in deze moeilijke tijden.’

Tenslotte wil ik iedereen op het hart drukken om vol te houden in deze moeilijke tijden. Dat dit niet altijd gemakkelijk is, moge duidelijk zijn. Het snel veranderende coronavirus, en daarmee het overheidsbeleid, vraagt het maximale van onze flexibiliteit. Het geduld raakt op, lontjes worden korter en ons vermogen om te luisteren naar de mening van een ander neemt af. Slik daarom die scherpe opmerking over ongevaccineerden eens in, probeer oprecht te luisteren naar een ander, heb niet onmiddellijk je mening klaar en neem afstand van elke vorm van dreiging of (verbaal) geweld.

Naast een zo normaal mogelijk voorjaar zou dat mijn oprechte nieuwjaarswens zijn voor 2022.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.