Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom geeft Pfizer niet gewoon antwoord op alle vragen over haar vaccin?

 |  Marc Kaptein

De laatste weken krijg ik steeds vaker de vraag waarom Pfizer zich niet roert in de informatieverstrekking over haar vaccin naar alle Nederlanders? ‘Hoe werkt het vaccin? Bij wie werkt het? Wat zijn eventuele bijwerkingen? Het is toch jullie vaccin?’

Al snel leiden dit soort gesprekken tot beschuldigende vingers. Pfizer houdt informatie achter, Pfizer is niet transparant of Pfizer is niet te vertrouwen. De waarheid is dat Pfizer graag veel meer informatie zou wíllen delen maar dat dit door regelgeving in Nederland niet mág.

De geneesmiddelensector is een van de meest gereguleerde in de wereld. En dat is maar goed ook, het gaat immers om uw gezondheid. Zo zijn er dikke boekwerken vol regels voor bijvoorbeeld het doen van klinische studies, de productie van vaccins of de distributie van geneesmiddelen. Alleen als wij ons aan die regels houden, en we worden zeer regelmatig gecontroleerd, behouden wij onze licentie om u van levensreddende of levensverbeterende geneesmiddelen te voorzien.

Pfizer wil graag veel meer informatie delen maar door regelgeving in Nederland mág dit niet.

Ook voor de promotie en informatieverstrekking over onze geneesmiddelen en vaccins gelden strikte regels. In Nederland hebben we daarvoor de Geneesmiddelenwet en Code Geneesmiddelen Reclame (CGR). In deze code is vastgelegd wat wel en niet mag wat betreft reclame over geneesmiddelen richting voorschrijvers. Deze regels hebben goed gewerkt in de afgelopen decennia.

Maar de regels hebben ook een beperking die tijdens de coronacrisis ineens de kop opsteekt. Nieuws delen over het vaccin richting het algemeen publiek kan al snel beschouwd worden als publieksreclame en dat is ten strengste verboden. Bovendien is het uit den boze om nog voor een officiële markttoelating van een geneesmiddel over geneesmiddelen te communiceren, laat staan richting algemeen publiek. 

Waarom geeft Pfizer niet gewoon antwoord op alle vragen over haar vaccin?

Dat betekent dus ook dat wij, hoe graag we dat ook zouden doen, mensen niet mogen voorzien van antwoorden op hun prangende coronavaccinvragen of andere informatie. Er wordt door velen openlijk bericht over het coronavaccin, maar niet door ons. Ondanks het feit dat wij er inhoudelijk meer vanaf weten dan wie dan ook in Nederland. Dit is de situatie. En dat accepteren we. Maar we willen met deze blog wel graag aan u uitleggen hoe de vork nu in de steel zit. 

Maar waar moet u dan wel naartoe met uw vragen? Voor al uw vragen over de coronavaccins en de vaccinatiecampagne gaat u naar de overheid of het RIVM.1,2 En met medische vragen over Pfizer geneesmiddelen kunt u gratis bellen met 0800 - MEDINFO (6334636). 

Maar waar moet u dan wel naartoe met uw vragen? Voor al uw vragen over de coronavaccins en de vaccinatiecampagne gaat u naar de overheid of het RIVM.1,2 En met medische vragen over Pfizer geneesmiddelen kunt u gratis bellen met 0800 - MEDINFO (6334636). 

Ten slotte zou ik een mogelijk oplossing willen aandragen. Ik pleit voor een uitzondering op de regels waardoor bij scherp omschreven, uitzonderlijke omstandigheden, in het algemeen belang er een feitelijke uitwisseling van informatie mogelijk is met het algemeen publiek. 

Want alleen goed geïnformeerde burgers kunnen de juiste keuzes maken, en de enorme kennis bij vaccinontwikkelaars kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.