Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen verdient goede zorg!

 |  Paul Mommen

Na weken slecht nieuws, komen er eindelijk positieve geluiden van het RIVM. Het aantal mensen in het ziekenhuis en op de IC met het COVID-19 virus neemt gestaag af en is weer op het oude niveau. Dat is heel erg mooi. We kunnen zien dat de intelligente lockdown in Nederland werkt. Bijkomend voordeel is dat daardoor ook de reguliere ziekenhuiszorg weer kan worden opgestart. En dat is belangrijk: iedereen verdient goede zorg!

De afgelopen weken heeft veel ‘gewone’ ziekenhuiszorg moeten wijken om te zorgen dat de zorgprofessionals de grote toestroom van coronapatiënten aankonden. Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat het aantal kankerdiagnoses fors is gedaald. Zo zijn er sinds het begin van de coronacrisis voor de helft minder borstkankerdiagnoses gesteld dan normaliter in dezelfde periode. Het aantal nieuwe patiënten met de diagnose melanoom is zelfs met zeventig procent gedaald. Bij andere vormen van kanker zal dat niet veel anders zijn.

‘De ‘gewone’ ziekenhuiszorg heeft moeten wijken voor de grote toestroom van coronapatiënten.’

Dit heeft verschillende oorzaken. Thijs Merkx (voorzitter Integraal Kankercentrum Nederland) vertelde op de radio dat patiënten ‘eigenlijk bevreesd zijn om naar de huisarts te gaan met klachten’. Daarnaast hebben ziekenhuizen veel geplande afspraken moeten afzeggen en geen nieuwe kunnen inplannen.
Welk effect dit op patiënten heeft, is moeilijk te zeggen. Kanker is een ziekte die onvoorspelbaar is. Maar het is natuurlijk altijd zo dat een vroegtijdige diagnose het beste is om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. Op die manier kun je soms zelfs levens redden.

Gelukkig zien we nu dat oncologen mensen oproepen om zich vooral te melden als ze verdachte klachten hebben. En ook zijn ziekenhuizen in diverse regio’s weer begonnen met het inplannen van eerder uitgestelde zorg.

Paul Mommen-Pfizer

Het opnieuw opstarten van de reguliere zorg is echter een hels karwei. Alle zorgpartijen moeten daarvoor de handen ineen slaan en bedenken hoe ze de ziekenhuizen kunnen ondersteunen om alle patiënten die wachten op zorg ook daadwerkelijk kunnen gaan helpen.

Ook binnen de geneesmiddelensector zijn we hard aan het nadenken over mogelijke oplossingen. Onze brancheorganisatie, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, heeft alle innovatieve geneesmiddelbedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan een werkgroep die kijkt naar behoeftes van ziekenhuizen om de reguliere zorg weer op te kunnen starten. Zo hopen wij te kunnen helpen waar nodig is.

‘Alle zorgpartijen moeten de handen ineen slaan en bedenken hoe ze de ziekenhuizen kunnen ondersteunen.’

Daarnaast is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van ons allemaal om ook de komende periode zoveel mogelijk thuis te blijven. Alleen zo zorgen we ervoor dat het aantal besmettingen toch niet weer stijgt, zoals in Duitsland leek te gebeuren. Een wankel evenwicht is immers zo verstoord. Laten we daarom ons best blijven doen. Met allemaal dezelfde gedachte in ons achterhoofd: iedereen verdient goede zorg. En samen zorgen we dat iedereen die ook krijgt.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.