Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Blog

‘Je moet kunnen blijven werken als je ziek bent’

Fijn dat het weer maandag is! Ik verlang ernaar om dat weer te kunnen zeggen. Om weer naar kantoor te mogen en mijn collega’s in het echt te zien. Het zal nog lang duren voordat we terugkeren naar het leven van alledag. Inmiddels kan ik me een beetje indenken hoe het is voor mensen met kanker om ziek thuis te zitten, terwijl ze graag zouden willen werken. Werkbehoud bij ziekte is nog lang niet vanzelfsprekend voor iedereen. Daarom zet Pfizer zich daarvoor in.

Als je te horen krijgt dat je kanker of andere levensbedreigende of levensbeïnvloedende ziekte hebt, komt je leven op zijn kop te staan. Eerst krijg je een diagnose die je moet verwerken. Komt het ooit goed of moet je leren leven met een aandoening of beperkingen die je de rest van je leven hebt? Misschien onderga je daarnaast een intensieve behandeling die veel energie, kracht en tijd vergt. 

Voor veel patiënten komt echter na een tijdje vanzelf het moment dat ze verlangen naar één ding: terugkeer naar het leven van alledag waarin alles weer is zoals het altijd was. Een leven waarin je gewoon weer je vaste, vertrouwde dagelijkse dingen kunt doen. Werken hoort daar voor veel mensen bij. En dat is mooi, want werken is gezond. Het kan zelfs bijdragen aan je herstel. Daarnaast geeft werk je energie, plezier, inspiratie, voldoening. 

Het zou goed zijn als werk onderdeel wordt van elk gesprek in de spreekkamer van een arts of verpleegkundige.

Werkt geeft structuur aan je dag en is goed voor je sociale contacten en niet onbelangrijk: werk zorgt voor financiële zekerheid. Het zou daarom goed zijn als werk onderdeel wordt van elk gesprek in de spreekkamer van een arts of verpleegkundige. 

Het is belangrijk dat zieke werknemers zo snel mogelijk met hun werkgevers in gesprek gaan over het onderwerp werk en ziek om te zorgen dat ze tijdens hun behandeling aan het werk kunnen blijven of om weer zo snel mogelijk aan het werk te gaan. 

Bij Pfizer vinden we het belangrijk om ons in te zetten voor werkbehoud bij ziekte. Elke dag zetten wij ons in om doorbraken te bereiken waardoor we het leven van mensen kunnen veranderen. 

Je moet kunnen blijven werken als je ziek bent-Paul Mommen-Pfizer

We ontwikkelen innovatieve medicijnen en vinden het belangrijk om mensen daarnaast te helpen met problemen waar zij tegenaan lopen tijdens hun ziekte en behandeling. 

Meer aandacht en bewustzijn genereren voor werkbehoud bij ziekte is daar een goed voorbeeld van. Zo zorgen we dat we zelf een goede werkgever zijn voor mensen die ziek zijn. 

Maar daarnaast richten we onze blik ook naar buiten. Nog te veel mensen verliezen hun baan als ze ziek worden. Daar willen wij graag iets aan doen, in samenwerking met allerlei partijen, op allerlei manieren en op allerlei niveaus.

Zo hebben we ons aangesloten bij een brede coalitie van zorgpartners vanuit onder meer de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties), platform Fit for Work en de Taskforce IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland). Om het onderwerp werk en ziek breed onder de aandacht te krijgen bij werknemers, werkgevers, zorgprofessionals, zorgverzekeraar en de politiek. 

We gaan net zolang door tot werkbehoud bij ziekte in heel Nederland op de kaart staat.

Om dezelfde reden zijn wij onlangs de campagne ‘Fijn dat het weer maandag is!’ gestart, met als doel om maatschappijbreed aandacht te krijgen voor het thema werk en ziek. We bieden informatie, cijfers, praktische tips en hulpmiddelen aan werknemers, werkgevers, zorgprofessionals en de politiek.

We gaan net zolang door tot werkbehoud bij ziekte in heel Nederland op de kaart staat. Zodat het niet alleen voor ons, maar voor iedereen vanzelfsprekend wordt dat jij kunt blijven werken als je ziek wordt. En zodat we straks allemaal weer kunnen zeggen: Fijn dat het weer maandag is!

Pagina beoordelen Like Dislike