Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Borstkanker

Wat doe je als je tijd bijna op is?

Leestijd: 4 minuten

De overleving van borstkanker wordt steeds beter. Toch sterft elke 2,5 uur in Nederland nog iemand aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Wat doe je als kankerpatiënt als je tijd bijna op is? Bekijk het filmpje waarin de Canadese borstkankerpatiënt Teva Harrison met toevallige voorbijgangers praat over hun laatste levenswensen.

Wat doe je als kankerpatiënt als je tijd bijna op is? | Pfizer Nederland
Stilstaand beeld uit campagnevideo 'It's time you knew about mBC' (2016), www.mbctime.ca

Teva Harrison is in het voorjaar van 2019 overleden, maar vond het tijdens haar laatste levensfase belangrijk om meer aandacht en bewustzijn te vragen voor mensen met uitgezaaide borstkanker.

Ze was halverwege de dertig toen ze last kreeg van haar rug en heupen. De kunstenares - en tegenwoordig succesvol bestsellerauteur - dacht eerst dat het een vroeg ouderdomskwaaltje was.
 

Boodschappen dragen een crime

Maar zelfs boodschappen dragen werd een crime voor haar, zo vertelde ze aan CBC News. Ze was aan het trainen voor de halve marathon en haar huisarts dacht dat ze het oefenen gewoon wat overdreven had en simpelweg een blessure had opgelopen.

‘Het voelde alsof de bodem onder me vandaan zakte’

Een paar maanden later voelde ze opeens een bobbel in haar borst en vervolgens werd ze gediagnosticeerd met uitgezaaide borstkanker. Dat betekent dat genezen niet meer mogelijk was en Teva alleen nog levensverlengende behandelingen kon krijgen.

’’Het voelde alsof de bodem onder me vandaan zakte op het moment dat er werd gezegd ‘we kunnen niet langer zoeken naar een genezende behandeling’. Ik voelde me enorm verloren.’’

Strips over leven met kanker

In reactie op haar terminale diagnose begon ze striptekeningen te maken waarin ze haar emoties verwerkt. Het resultaat is een bestseller: een stripboek genaamd In-Between Days over het leven met kanker. ’’Kanker geeft veel mensen een ongemakkelijk gevoel. Mensen weten niet wat ze moeten zeggen en trekken zich daarom vaak terug.’’

 

Wat doe je als kankerpatiënt als je tijd bijna op is? | Pfizer Nederland
Tekeningen uit het boek 'In between days' van kunstenaar en auteur Teva Harrison, 2017

Aanstaren met een trieste blik

Zelf kreeg ze ook te maken met mensen die opeens verdwenen uit haar leven of haar alleen nog maar konden aanstaren met een trieste blik. ’’Dat kan vernederend zijn, wanneer mensen naar je kijken alsof ze niet meer jou als persoon maar de kanker zien.’’ Ze vervolgt. ’’Ja, ik heb deze ziekte en uiteindelijk zal zij me doden. Maar tot die tijd ben ik gewoon ik.’’

Foto: thestar.com

Uitzaaiingen in de lever

Sinds de diagnose zette het ziekteproces zich voort. Op het moment van het interview met CBS News, een aantal maanden voor haar dood vertelde ze over uitzaaiingen in haar lever.

’’De pijn die ik daardoor heb, is goed onder controle te houden. Maar ik heb niet meer zoveel energie als eerst.’’

De kanker dwong haar er toe om te kiezen hoe ze de paar uur energie die ze op een dag heeft, het beste kan gebruiken. ’’Ongeacht wat er ook gebeurt in mijn leven: de kanker heeft altijd voorrang.’’

De kunstenares was blij dat ze haar gevoelens kan uiten via haar kunst en tijdens het tekenen haar ziek zijn kan loslaten. ’’Het is een cadeautje.’’

‘Ongeacht wat er gebeurt in mijn leven: de kanker heeft altijd voorrang’

Praten over het leven op een treinstation

In een aangrijpend filmpje ging borstkankerpatiënte Teva Harrison op een treinstation tegenover wildvreemden zitten. Ze stelde hen een confronterende vraag: wat wil jij nog écht uit je leven halen?

Teva was een van de twaalf vrouwen die meededen aan een onlinecampagne van Pfizer en drie Canadese borstkankerorganisaties.

Het doel van de campagne is om het bewustzijn over uitgezaaide borstkanker te vergroten en om patiënten daarnaast een stem te geven. Alle vrouwen vertelden via de campagne hun eigen, unieke verhaal. Teva deed dit in beeld.

In het filmpje is te zien hoe zij op een stoel ging zitten, midden op een station. Telkens ging er een wildvreemd iemand tegenover haar zitten.

De eerste vraag die ze de ander stelde, is of er iets is wat diegene heel graag zou willen doen, maar steeds uitstelt. Vervolgens vertelde Teva over haar ziekte en hoe belangrijk bewust omgaan met tijd inmiddels voor haar zelf was geworden.

Daarna vroeg ze de ander nog eens wat hij nu echt belangrijk vindt in het leven. De antwoorden zijn mooi en indringend.

Meer informatie

Het filmpje kan worden bekeken via deze link: mbctime.ca

Teva Harrison postte veel over ziekte- en behandelproces op Instagram

Bronnen:

Bronnen:

Voor dit artikel is informatie gebruikt van