Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles over groeihormoonstoornissen

Leestijd: 4 minuten

Groeihormoon heb je je hele leven nodig. In je kinderjaren is groeihormoon onmisbaar voor een normale groei en de ontwikkeling van je lichaam. Als volwassene heb je groeihormoon nodig voor je stofwisseling, botten en spiermassa. Je kunt door allerlei oorzaken een tekort aan groeihormoon oplopen. Hier vind je diverse artikelen over groeihormoontekort en groeihormoonstoornissen.

Alles over groeihormoonstoornissen | Pfizer Nederland

Groeihormoon is een stof die van nature wordt aangemaakt in de hypofyse: een klein orgaan met het formaat van een erwt dat in de holte van de schedelbasis ligt. De hypofyse maakt onderdeel uit van het endocriene systeem: alle klieren in je lichaam die je lichaamsfuncties regelen, controleren en stimuleren. Als de aanmaak van groeihormoon verstoord raakt, leidt dat tot een groeihormoontekort met allerlei gevolgen.

Bij kinderen kan het bijvoorbeeld gebeuren dat ze niet meer goed groeien. Door een tekort aan groeihormoon kunnen ze uiteindelijk wel 20 tot 45 centimeter onder hun voorspelde eindlengte blijven steken.

Om te zorgen dat kinderen toch weer zo goed mogelijk gaan groeien kan een behandeling met groeihormoon worden gestart. In diverse artikelen leggen we uit wat normale groei is, wat groeihormoon allemaal in je lichaam doet en hoe een tekort ontstaat.
 

Groeihormoon behandeling

De aanmaak van groeihormoon kan bij kinderen om allerlei redenen verstoord raken. Zo zijn er syndromen die leiden tot een mogelijk groeihormoontekort, zoals bij meisjes: het syndroom van Turner en bij zowel jongens als meisjes het Prader-Willi syndroom.

Hierover kun je verhalen lezen waarin onder meer wordt beschreven welke symptomen bij deze syndromen horen en hoe het tekort aan groeihormoon kan worden aangepakt. Ook vind je er verhalen over groeihormoonstoornissen bij baby’s die te licht of te klein geboren worden en over chronische nierschade bij kinderen.

Alles over groeihormoonstoornissen | Pfizer Nederland

Verder lees je meer over onderzoeken die worden gedaan om bij kinderen vast te stellen of er sprake is van een groeihormoontekort. En hoe je tieners motiveert om door te gaan met hun behandeling met groeihormoon. Zo vertelt ook tiener Bram in een verhaal hoe het is om te leven met een groeihormoonstoornis.

Het belang van therapietrouw

We gaan ook in op het belang van therapietrouw.

Een groeihormoontekort is niet een probleem dat je dagelijks voelt of dat je op korte termijn oplost.

Van kinderen en ouders vraagt het veel tijd en veel geduld. Hoe consequenter de behandeling wordt opgevolgd, hoe beter de resultaten.

Het is daarom belangrijk dat ze een behandeltraject volgen dat goed past bij het kind en zijn ouders, zodat ze het kunnen volhouden.

Als Pfizer vinden wij het belangrijk om initiatieven te ondersteunen die de levenskwaliteit van kinderen met een groeihormoonstoornis en hun ouders verbeteren. 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.