Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ga op vakantie en neem mee… groeihormoon

Ik ga op reis en ik neem mee… Je hebt het spelletje vast wel eens gespeeld, op weg naar je vakantiebestemming. Voor kinderen en volwassenen die groeihormoon gebruiken, is dit een serieuze vraag. Hoe ga je met een goed en veilig gevoel op vakantie als je een behandeling met groeihormoon krijgt? Wij geven je een aantal handige tips.

Ikga op vakantie en neem mee groeihormoos

Het allerbelangrijkste dat je moet onthouden is dat je de injectiespuiten met groeihormoon (steeds) op koelkasttemperatuur bewaart. Dat is dus op een temperatuur van 2 tot 8 graden Celsius. Voor een goede werking is het belangrijk dat de medicatie niet te warm wordt, maar ook niet te koud. Wat kun je verder doen?

Een maand voor vertrek

 • Regel een artsenverklaring

  Beschrijving tonen

  Reis je binnen Europa? Medicijnen die niet onder de opiumwet vallen, mag je gewoon meenemen op reis. Dat geldt ook voor groeihormoon. Als je naar een land buiten Europa reist, is het verstandig om de ambassade of het consulaat van dat land te bellen met de vraag of je een zogenaamde medische- of artsenverklaring nodig hebt. Dat is een officiële brief van je behandelend arts waarin staat dat je een behandeling met groeihormoon krijgt en daarom medicatie en injectienaalden bij je hebt. Met die verklaring reis je zonder problemen door de douane. Het is ook handig om de artsenverklaring in het Engels mee te nemen of te (laten) vertalen in de taal van het land waar je heen reist, als ze daar geen Engels spreken.

 • Vraag om een medicijnpaspoort

  Beschrijving tonen

  Ook is het handig om je huisarts, apotheker of endocrinoloog om een medicijnpaspoort te vragen. Zo’n paspoort is niet verplicht, maar het bevat belangrijke informatie over je behandeling(en) en waar je allergisch voor bent. Dat is handig als je in het buitenland naar een dokter of apotheek moet.

 • Medicijnen meenemen in een koeltas

  Beschrijving tonen

  Ga je vliegen? Stop je medicijnen niet in je koffer die in het ruim van een vliegtuig gaat waar het enorm koud kan worden. Neem ze mee als handbagage én in de originele verpakking. Zo kan iedereen meteen zien dat je medicijnen bij je hebt en geen drugs. Doe ze in een koeltas of koelbox met koelelementen zodat je je medicijnen tijdens je reis op koelkasttemperatuur kunt bewaren. Je hebt speciale, kleine koeltasjes voor medicijnen. Denk ook aan de injectienaalden en een naaldcontainer voor de oude naalden.

Ikga op vakantie en neem mee groeihormoon
 • Regel een koelkast op je vakantieadres

  Beschrijving tonen

  Vraag de eigenaar van je hotel, appartement of camping waar je heen gaat, of er een koelkast is om je groeihormoon in te bewaren. Een minibar is groot genoeg en anders kan je misschien een koelkastje huren. Of zelf een klein koelkastje voor op de camping kopen. Regel in ieder geval een plek met stroom als je naar de camping gaat.

Een paar weken voor vertrek

 • Tel hoeveel dagen je precies weg bent en of je nog voldoende groeihormoon hebt en tel daar nog wat reserve bij op. Als je niet genoeg hebt, bel dan je arts om een nieuw recept te vragen, zodat je voorraad op tijd aangevuld is.

 • Vraag naar de bewaartemperatuur

  Beschrijving tonen

  Vraag je arts of apotheker hoe lang je een ongeopende voorgevulde injectiepen, nadat deze uit de koeling komt, nog mag gebruiken en bij welke temperatuur dat kan. Dat is goed om te weten als je na aankomst misschien niet meteen een koelgelegenheid tot je beschikking hebt. Of wanneer je reis langer duurt dan 8 uur.

 • Zet je medische info in je telefoon

  Beschrijving tonen

  Stel nou dat er opeens iets gebeurt onderweg. Opeens is je bagage foetsie met daarin je medicatie. Dan is het toch superhandig als je de contactgegevens van je arts en verpleegkundige in je telefoon hebt staan en dat je precies weet welk merk geneesmiddelen en injectienaalden je gebruikt?

 • Kijk waar je terecht kunt voor medische hulp

  Beschrijving tonen

  Zoek van tevoren uit of er een ziekenhuis of endocrinoloog in de buurt van je vakantieadres is waar je in geval van nood terecht kunt. Sla deze gegevens op in je telefoon. Doe dit ook met de informatie over je reis- en zorgverzekering. Die moet je bij doktersbezoek ongetwijfeld laten zien.

Groeihormoon

Een dag voor vertrek

 • Doe de koelelementen in de vriezer

  Beschrijving tonen

  Doe de koelelementen die je in je koeltas of koelbox stopt, 24 uur voor je vertrek in de vriezer en zorg dat deze minstens op -14 graden Celsius staat.

Vlak voor vertrek

 • Vul je koeltas

  Beschrijving tonen

  Vul je koeltas of koelbox met de koelelementen en leg er de injecties met groeihormoon tussen. Zorg dat je koeltas of koelbox goed afgesloten is. Op die manier blijft  je groeihormoon minimaal 8 uur koel genoeg. Als het groeihormoon niet meer koel aanvoelt, neem dan direct contact op met een arts om voor vervangende medicatie te zorgen.

 • Licht het luchthavenpersoneel in

  Beschrijving tonen

  Meld bij het inchecken voor een vlucht aan het luchthavenpersoneel dat je gekoelde medicijnen mee aan boord neemt en dat je injectienaalden bij je hebt. Bij een lange vlucht kun je aan een steward of stewardess vragen of je koeltasje bewaard kan worden in een koelkast in het vliegtuig.

Groeihormoon

Bij aankomst

Leg je groeihormoon zo snel mogelijk na aankomst in een koelkast. Zorg dat je ze niet te veel tegen een koelkastwand aandrukt om bevriezing te voorkomen. Dat kan gebeuren, zeker in een warm land waar al snel condensvorming in de koelkast ontstaat.

Tot slot, loop deze vakantiechecklist na

Heb je gedacht aan de volgende dingen?

 • Medicijnpaspoort en een medische verklaring
 • Koelkast (2-8 graden Celsius) op je vakantiebestemming
 • Voldoende medicatie voor tijdens je vakantie
 • Goede koeltas met koelelementen
 • Gegevens van je behandelend arts en/of ziekenhuis

Ervaar je, los van al deze tips, problemen met de huidige behandeling? Vraag dan aan je arts of er nieuwe ontwikkelingen of alternatieven zijn op het gebied van je  behandeling.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.