Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemofilie

Van blauwe plekken tot inwendige bloedingen

De belangrijkste symptomen van hemofilie zijn het optreden van externe en inwendige bloedingen en het snel ontstaan van blauwe plekken. De ene hemofiliepatiënt heeft meer last van bloedingen dan de andere. Dat komt doordat de hoeveelheid stollingsfactor VIII of IX die nog in het bloed aanwezig is, van persoon tot persoon verschilt.

Maar ook met dezelfde hoeveelheid stollingsfactoren heeft niet iedereen evenveel last van bloedingen. Wetenschappers weten nog niet goed hoe dit kan. De klachten die voorkomen bij hemofilie A en B zijn vergelijkbaar. Als je ernstige hemofilie hebt, vallen de symptomen vaak al vroeg op. Als baby krijg je dan al blauwe plekken wanneer je wordt opgetild en geknuffeld. Vaak zijn deze plekken donker en gezwollen en trekken ze maar langzaam weg.

Met milde hemofilie kan het zijn dat je geen symptomen hebt, totdat je naar de tandarts gaat

Nog zichtbaarder wordt het bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden, op het moment dat ze beweeglijker worden en ze beginnen te kruipen en gaan lopen. 

Ze kunnen bloedingen in hun gewrichten en spieren krijgen. Deze kunnen ze ook bijvoorbeeld krijgen na inentingen. Gewrichten en spieren zijn extra kwetsbaar en gevoelig voor bloedingen. 

Met milde hemofilie kan het zijn dat je als kind geen symptomen hebt, totdat je opeens naar de tandarts gaat en daar tijdens een behandeling een hevige bloeding krijgt.
 

Vroege symptomen 

Of dat een heftige bloeding optreedt na een ongeluk. Andere vroege symptomen kunnen bijvoorbeeld bloedneuzen of bloedend tandvlees zijn doordat de slijmvliezen snel bloeden. 

Met milde hemofilie heb je vooral last van blauwe plekken en krijg je vooral bloedingen na een verwonding of ingreep.

Bij mensen met ernstigere hemofilie kunnen ook spontaan bloedingen optreden en deze komen vaak voor in de spieren of gewrichten. De symptomen van hemofilie verschillen ook weer van patiënt tot patiënt.

symptonen hemofilie

Een overzicht van opvallende symptomen

Welke opvallende symptomen zijn er?

•    Grote blauwe plekken.
•    Bloedingen in spieren en gewrichten, vooral je knieën, elleboog, en enkels.
•    Spontane bloedingen (zonder duidelijke oorzaak).
•    Langdurig nabloeden bij verwondingen, tandheelkundige ingrepen of operaties.
•    Ernstige interne bloedingen in je vitale organen na een ernstig ongeval.
•    Hersenbloedingen.

Wil je meer lezen over de symptomen van hemofilie kijk dan op onze website www.mijnhemofilie.nl. Daar vind je allerlei verhalen over leven en sporten met hemofilie.  

Bronnen

Bronnen

https://www.hematologienederland.nl/
https://www.cyberpoli.nl/
http://www.allesoverhemofilie.nl/nl/
http://nl.medipedia.be/hemofilie/
https://www.sanquin.nl/