Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles over schimmelinfecties

Een schimmelnagel, zwemmerseczeem of ringworm. Het zijn voorbeelden van onschuldige schimmelinfecties. Maar er zijn ook gevaarlijkere schimmelinfecties die diep in je lichaam dringen en levensgevaarlijke infecties veroorzaken. Wat zijn schimmelinfecties? Hoe ontstaan ze? Wanneer zijn ze gevaarlijk? Zijn ze besmettelijk? En wat is schimmelresistentie? We beantwoorden deze vragen in een serie artikelen. Lees ze hier.  

Schimmels zijn overal om ons heen: in de lucht, op de grond en waarschijnlijk leven er op dit moment meerdere soorten op je huid. Meestal gaat dit zonder problemen. Maar soms - vaak als je weerstand verzwakt of je huid beschadigd is - loop je een schimmelinfectie op.  

De meeste schimmelinfecties zijn uitwendig en goed behandelbaar. Serieuzer wordt het wanneer een schimmelinfectie diep je lichaam binnendringt. Dan loop je risico op orgaanschade of zelfs overlijden, als er niet tijdig behandeld wordt of een behandeling niet aanslaat.  

Het is daarom belangrijk dat als je ernstig ziek bent, een verlaagde weerstand hebt en acute koorts krijgt, meteen contact op te nemen met je arts. Dit kan duiden op een schimmelinfectie.  

Fungistatische of fungicide werking 

Zowel de huidschimmelinfecties als de inwendige schimmelinfecties worden behandeld met antimycotica: geneesmiddelen met een schimmelwerende (fungistatische) of schimmeldodende (fungicide) werking. Daarvan bestaan verschillende klassen die elk op een andere manier werken. Mensen die een ernstig risico lopen op een invasieve schimmelinfectie: een infectie die het lichaam binnendringt en zich kan verspreiden naar organen zoals de hersenen, lever, nieren en longen, kunnen daarnaast ook profylactische behandeling krijgen.  

Dat wil zeggen dat ze preventief een behandeling krijgen met een antischimmelmiddel om het risico op een inwendige schimmelinfectie te verkleinen. Mensen die hiervoor in aanmerking komen, zijn bijvoorbeeld mensen met leukemie, mensen die een stamceltransplantatie ondergaan en te vroeg geboren baby’s met een zeer laag geboortegewicht.  

In Nederland wordt door artsen zorgvuldig nagedacht aan welke patiënt profylaxe wordt gegeven en aan welke niet. Het aantal antischimmelmiddelen dat kan worden ingezet is namelijk spaarzaam. Tegelijkertijd is schimmelresistentie een groot en groeiend probleem. Aspergillus, Candida auris en andere schimmels eisen jaarlijks wereldwijd inmiddels meer dodelijke slachtoffers dan malaria.  

Schimmels eisen jaarlijks wereldwijd inmiddels meer dodelijke slachtoffers dan malaria.  

Het is belangrijk dat er wereldwijd meer aandacht komt voor schimmelinfecties 

Daarom is gepast schimmelbeleid van groot belang. Het is daarnaast belangrijk dat er wereldwijd bij overheden en onderzoekers meer aandacht komt voor schimmelinfecties.  

Als Pfizer vinden wij het belangrijk om onderzoek te doen naar schimmelinfecties en nieuwe behandelmethodes. We hopen dat andere geneesmiddelenbedrijven en onderzoekers ons hierin volgen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat schimmelresistentie uiteindelijk niet dezelfde dreiging voor de wereldgezondheid gaat vormen als antibioticaresistentie.  

Op deze pagina lees je artikelen over al deze thema’s, van uitleg over de verschillende soorten schimmelinfecties tot mogelijke behandelingen en bijwerkingen die hierdoor kunnen ontstaan.  

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.