Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Podcast: roken eenvoudig bespreekbaar maken via Very Brief Advice

Stoppen met roken Podcast

Hoewel 70% van de rokers eigenlijk zou willen stoppen, doet minder dan de helft van hen daadwerkelijk een stoppoging.

Een kort stopadvies van een arts heeft al een significant positief effect op de kans dat een roker daadwerkelijk stopt met roken. Het stopadvies van huisarts of medisch specialist is voor veel rokers een aanleiding om te stoppen.

In de praktijk krijgt slechts een beperkt percentage rokers bij een doktersbezoek (huisarts, specialist, gezondheidsprofessional) daadwerkelijk een stopadvies.

“Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer 1 en alle chronische ziektes hebben direct of indirect een relatie met roken. Iemand die stopt met roken, halveert zijn of haar cardiovasculaire risico en dat effect kun je nooit bereiken via de behandeling met bloeddruk- en cholesterolverlager.” aldus hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck.

Hoe u als arts roken op een laagdrempelige manier onder de aandacht kan brengen tijdens een doktersconsult hoort u in de podcast met Onno van Schayck over Very Brief Advice. Middels ‘Very Brief Advice’ (VBA) vertelt de zorgprofessional aan een roker wat de meest effectieve wijze is om te stoppen met roken. In tegenstelling tot het geven van de “negatieve” boodschap dat de patiënt moet stoppen met wat hij/zij doet, wordt hij/zij op een positieve wijze gestuurd richting de kans die er is om een gezondere levensstijl te hanteren.

De kracht van VBA is dat het heel kort is en daardoor gemakkelijk een onderdeel van de praktijkroutine wordt. Het bespaart tijd en voorkomt frustratie bij arts en patiënt waardoor een goede relatie met de patiënt behouden blijft.

Luister hieronder naar de podcast met Onno van Schayck.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.