Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshop ‘Vermoeidheid bij kanker’

Oncologie Fysieke bijeenkomst

Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking van kanker en medische behandelingen. Maar tegelijkertijd één van de meest onbesproken klachten in de spreekkamer. Een psycho-oncoloog geeft tijdens de workshop ‘Vermoeidheid bij kanker’ zorgprofessionals inzicht in de oorzaken en de impact van vermoeidheid op het dagelijks leven van mensen met kanker tijdens en na de behandeling tegen kanker. Ook wordt toegelicht hoe je als zorgprofessional patiënten met vermoeidheidsklachten het beste kunt ondersteunen, waaronder door de zelfhulp-app Untire aan te reiken.

Contact opnemen met Pfizer Nascholing

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor alle leden van het multidisciplinaire kankerbehandelteam. Oncologieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten oncologie, oncologen, hematologen en chirurgen kunnen deelnemen. Maar de workshop is ook geschikt voor beleidsmedewerkers, revalidatieartsen en maatschappelijke ondersteuners die mensen met kanker begeleiden.
 

Rol zorgverlener

Oncologen, oncologieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten oncologie zijn vaak een eerste aanspreekpunt voor patiënten die klachten ervaren door hun ziekte of behandeling. Vaak wordt vermoeidheid als een vervelende, maar onvermijdelijke klacht gezien waar niet veel aan te doen is. Het is echter heel belangrijk dat u als zorgprofessional de klachten erkent, inzicht geeft in het verloop, de oorzaken en mogelijke oplossingen bespreekt.

Zorgprofessionals kunnen patiënten bijvoorbeeld wijzen op de Untire app. DDit is een, in een grote internationale RCTstudie aangetoond effectief, zelfmanagementprogramma. Het volgt de Internationale Standards of Care over vermoeidheid bij kanker en is gebaseerd op bewezen methodes uit onder meer de psycho-oncologie. Het draagt bij aan het mentaal en fysiek activeren van kankerpatiënten met vermoeidheidsklachten die bijdraagt aan het doorbreken van vermoeidheid. De app bevat onder meer psycho-educatie, ontspanningsoefeningen, oefeningen om fysieke kracht en conditie op te bouwen en tips voor het managen van energie.

Inhoud van de workshop

Het is een workshop van in totaal 90 minuten. De volgende onderdelen worden besproken:

 • Wat is kanker-gerelateerde vermoeidheid?
  Hoe vaak komt dit voor en wat zijn de oorzaken en behandelmogelijkheden?
 • Wie bespreekt vermoeidheid met de patiënt?
  Wanneer bespreek je dit? En hoe kaart je het onderwerp aan?
 • Welke behandelmethodes zijn er in Nederland beschikbaar?
 • Uitleg over de Untire app
  Voor wie is de app bedoeld en wanneer zet je de app in? Ook wordt een toelichting gegeven op de Randomized Control Trial van het UMCG naar het effect van de app op de vermoeidheidsklachten.

Praktische informatie

De workshop ‘Vermoeidheid bij kanker’ heeft een interactief karakter en kan als onderdeel van een teamoverleg worden gehouden maar ook als online sessie. In overleg wordt voor een passende locatie, vorm en datum gekozen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De workshop wordt gegeven door deskundigen van Tired of Cancer, de organisatie achter de Untire app. Zij hebben na jarenlange ervaring in de psycho-oncologie en met het ondersteunen van mensen met ernstige vermoeidheidsklachten deze app gecreëerd. De workshop wordt gegeven door:

 • Dr. Bram Kuiper
  Voormalig directeur van het Helen Dowling Instituut, zeer ervaren psycho-oncoloog, en medeoprichter en CEO van Tired of Cancer
 • Door Vonk MA
  Communicatie expert in de zorg, sociaal ondernemer en medeoprichter en CCO van Tired of Cancer
   

Accreditatie

De workshop is geaccrediteerd voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten door de VSR en V&VN voor 2 punten.
 

Samenwerking Tired of Cancer en Pfizer

Sinds juli 2020 is met steun van Pfizer een module ‘werk’ toegevoegd aan de Untire app. Pfizer werkte mee aan deze module omdat thema’s als werk en vermoeidheid een grote impact hebben op het welzijn van mensen met kanker. Tired of Cancer en Pfizer slaan hiermee de handen ineen om de kwaliteit van leven voor mensen met kanker te verbeteren.
 

Contact

Op de website van Tired of Cancer vindt u meer informatie over vermoeidheid en de Untire app. Wilt u een workshop aanvragen? Neem dan contact op met: Pfizer Nascholing

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.