Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd aandacht voor nierkanker in 2019: een stille ziekte

Leestijd: 3 minuten

Het is op donderdag 20 juni Wereld Nierkankerdag. De dag waarop patiëntenorganisaties wereldwijd aandacht vragen voor nierkanker. Het is volgens hen belangrijk dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor nierkanker. Nierkanker is één van de snelst groeiende vormen van kanker, maar het wordt lang niet altijd vroegtijdig opgespoord.
 

Pfizer steunt Wereld Nierkankerdag, u ook? Doe dan de quiz!

Wereldwijd aandacht voor nierkanker in 2019: een stille ziekte | Pfizer Nederland

Dat moet veranderen vinden de initiatiefnemers. Wereld Nierkankerdag wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden.


Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is

Ook de Nederlandse patiëntenorganisatie Leven met blaas- of nierkanker en Pfizer ondersteunen de dag van harte. Ook zij hopen dat er meer aandacht voor én kennis over nierkanker komt. Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is. In Nederland krijgen elk jaar zo’n 2600 nieuwe patiënten de diagnose nierkanker en ook overlijden er elk jaar ongeveer 900 mensen aan de ziekte.


In het begin zelden klachten

Wereldwijd waren er in 2012 338.000 patiënten. Dat aantal stijgt in 2020 volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek tot 413.000 per jaar. Een verklaring voor de stijging is niet heel duidelijk.

Deskundigen weten namelijk nog niet veel over de oorzaken van nierkanker. Al denken ze wel dat veroudering, obesitas, hoge bloeddruk en roken een rol spelen.

Maar waardoor nierkanker (beter) is te voorkomen, is ook nog onbekend. Nierkanker geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Tumoren die in een vroeg stadium ontdekt worden, vaak door toeval, zijn beter te behandelen.

De verschillende stadia van nierkanker | Pfizer Nederland

Doe mee aan de ‘Kus nierkanker de wereld uit-quiz’

Als onderdeel van de Wereld Nierkankerdag heeft de internationale koepelorganisatie van nierkankerpatiëntenverenigingen IKCC (International Kidney Cancer Coalition) de interactieve quiz ‘Kus nierkanker de wereld uit’ ontwikkeld.

In zeven vragen wordt getest wat mensen weten - of wat ze zouden moeten weten - over nierkanker. Als beloning kun je vervolgens een grappige selfie nemen met groene lippen. Groen is namelijk de kleur die de nierkankergemeenschap heeft geadopteerd.

Kortom, doe de quiz op worldkidneycancerday, maak een groene kus-selfie en deel die én de link van de quiz via Facebook en andere social mediakanalen. En nodig zo anderen uit om mee te doen en help de boodschap van Wereld Nierkankerdag zo wijd mogelijk te verspreiden

Bronnen:

Bronnen:

Pagina beoordelen Like Dislike