Albert Bourla (CEO) over vaccin-effectiviteitsdata
Leestijd: 3 minuten
Ik ben verheugd dat ik met jullie kan delen dat Pfizer en BioNTech positieve onderzoeksresultaten hebben bekendgemaakt uit ons fase 3-onderzoek over de werking van ons potentiële COVID-19 vaccin. Het kandidaatvaccin blijkt, volgens de eerste tussentijdse werkzaamheidsanalyse, in meer dan 90 procent van de gevallen besmetting met COVID-19 te voorkomen bij mensen die niet eerder met het coronavirus besmet zijn geweest.
De resultaten laten zien dat ons mRNA-vaccin COVID-19 kan helpen voorkomen bij de meeste mensen die het ontvangen. Dat betekent dat we een stap dichterbij zijn bij de noodzakelijke doorbraak waarmee we mensen over de hele wereld kunnen voorzien om de pandemie tot een einde te brengen.
Dit is een eerste maar cruciale stap in ons werk om een veilig en effectief vaccin af te leveren. Het is belangrijk om op te merken dat we op basis van deze effectiviteitsresultaten geen goedkeuring kunnen krijgen van de FDA (Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit) voor noodgebruik.
Er zijn meer data nodig over de veiligheid van het vaccin en we blijven die veiligheidsgegevens verzamelen als onderdeel van ons lopende klinische onderzoek.
We schatten in dat we in de derde week van november de set met veiligheidsdata kunnen aanleveren aan de FDA die nodig is voor toestemming voor noodgebruik.
In deze vereiste dataset zitten veiligheidsgegevens die we hebben verzameld in de twee maanden nadat alle proefpersonen voor de tweede en laatste keer zijn ingeënt met het kandidaatvaccin.
We verzamelen ook gegevens waarmee we kunnen aantonen dat ons vaccin consistent kan worden gemaakt volgens de kwaliteitsnormen.
Effectiviteit, veiligheid en een consistent productieproces zijn de drie vereisten die nodig zijn voordat we goedkeuring kunnen aanvragen.
We kijken ernaar uit dat we de komende weken aanvullende updates kunnen geven en zullen nauw blijven samenwerken met regelgevende autoriteiten om het verwachte vaccin te kunnen verstrekken aan de mensen die dit het hardst nodig hebben.
Ik wil de duizenden mensen bedanken die zich als vrijwilliger hebben aangemeld om mee te doen aan het klinische onderzoek. En ook onze academische medewerkers en onderzoekers op onze onderzoeklocaties en onze collega’s en medewerkers wereldwijd die zich inzetten om dit cruciale doel te bereiken.
We zouden nooit zover gekomen zijn zonder de enorme inzet van alle betrokkenen. Hun toewijding en moed zijn de reden waarom we blijven geloven dat de wetenschap zal winnen.
Dank jullie wel allemaal,
Albert Bourla