Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pfizer bestrijdt coronavirus op meerdere fronten

Pfizer werkt met andere geneesmiddelenbedrijven, biotechbedrijven, overheden en universiteiten aan oplossingen voor de wereldwijde coronacrisis. Wetenschappers zetten zich keihard in om een vaccin te ontwikkelen tegen het SARS-CoV-2/coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Daarnaast zoeken ze naar behandelmethoden voor mensen die al geïnfecteerd zijn met het coronavirus.  

Pfizer bestrijdt coronavirus op meerdere terreinen

’’We doen er alles aan om het onmogelijke, mogelijk te maken,’’ zegt Albert Bourla, voorzitter van de raad van bestuur en CEO van Pfizer. ’’In de geest van Pfizers vijfpuntenplan gaan we deze publieke gezondheidsuitdaging aan door samen te werken met partners uit de geneesmiddelensector en wetenschap. We hopen nieuwe manieren te bedenken om COVID-19 te voorkomen én te behandelen.’’  

‘We doen er alles aan om het onmogelijke, mogelijk te maken.’

Daarnaast onderzoeken Pfizers wetenschappers of bestaande medicijnen kunnen worden ingezet om besmette patiënten wereldwijd te helpen. ’’We onderzoeken echt elke mogelijkheid om de samenleving te kunnen helpen met een behandeling of een geneesmiddel.’’  

Virusremmer 

Pfizer heeft verkennend onderzoek gedaan naar de inzet van een zogenaamde 3CL-proteaseremmer om het SARS-CoV-2-virus te bestrijden dat verantwoordelijk is voor de coronaepidemie. Voorlopige onderzoeksdata wijzen uit dat deze proteaseremmer antivirale activiteit tegen SARS-CoV-2 vertoont.  

Protease zorgt ervoor dat virale aminozuurketens in kleine stukjes worden geknipt. De eiwitten en enzymen die zo ontstaan, spelen een belangrijke rol bij de rijping van het coronavirus en de besmettelijkheid ervan. Proteaseremmers zorgen ervoor dat het coronavirus zich niet verder kan ontwikkelen. 

Tegelijkertijd investeert Pfizer erin om dit najaar al te kunnen beginnen met een klinische studie (onderzoek met proefpersonen) naar het kandidaat-medicijn. Dat is minstens drie maanden eerder dan gepland, mits het preklinisch onderzoek positief uitpakt.  
 

Coronavaccin 

Daarnaast heeft Pfizer een wereldwijd samenwerkingsverband gesloten met het Duitse bedrijf BioNTech. Wij ontwikkelen samen een mRNA-vaccin om infectie met het coronavirus te voorkomen. In maart 2020 presenteerden Pfizer en BioNTech al een intentieverklaring om samen te werken en gingen onmiddellijk van start.  

‘Wij hopen het vaccin al eind april te kunnen gaan testen.’

De twee bedrijven hopen het mRNA-vaccin al eind april te kunnen gaan testen op proefpersonen op verschillende locaties in Europa en de Verenigde Staten.  

Ze verwachten, afhankelijk van instanties die goedkeuring moeten verlenen, vóór het einde van dit jaar al miljoenen doses van het vaccin te maken om daarna in 2021 de productie op te schalen en honderden miljoenen doses te maken. 

Onderzoeksinformatie delen 

Pfizerwetenschappers publiceren binnenkort in ‘Clinical Pharmacology and Therapeutics’ een artikel over het gebruik van het antibioticum azitromycine om de (ernstige) symptomen van corona-infecties te verminderen. Zij delen hierin alle data die ze hebben verzameld van onderzoeken naar antivirale eigenschappen van het antibioticum in proefdieren en proefpersonen. Door de data te delen hoopt Pfizer verder onderzoek door wetenschappers naar dit antibioticum makkelijker te maken. Azitromycine is echter niet geregistreerd als geneesmiddel voor de behandeling van virale infecties.  

Interacties tussen virus en bacterie  

Pfizer en de Liverpool School of Tropical Medicine’s Respiratory Infection Clinical Research Group beginnen twee nieuwe onderzoeken die inzicht moeten opleveren over de interactie tussen het SARS-CoV-2-virus en de bacterie Streptococcus pneumoniae (pneumokokken). 
 

SAFER-onderzoek 

In de SAFER-studie (SARS-CoV-2 Acquisition in Frontline Health Care Workers - Evaluation to Inform Response) wordt gekeken hoe snel de besmetting van het SARS-CoV-2-virus gaat en hoe dit zit met pneumokken-infecties. Aan de SAFER-studie doen honderd zorgmedewerkers van het Royal Liverpool Hospital mee.  

Pfizer bestrijdt coronavirus op meerdere terreinen

FASTER-onderzoek 

Het FASTER-onderzoek (Facilitating A SARS CoV-2 TEst for Rapid triage) moet uitwijzen of patiënten die besmet raken met het coronavirus grotere risico’s lopen op het ontwikkelen van longontsteking door besmetting met de pneumokokken bacterie. En of mensen die beide infecties oplopen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden. Bij het FASTER-onderzoek worden 400 patiënten betrokken die op de afdeling infectieziekten van het Royal Liverpool Hospital belanden met verdenking van het coronavirus. Het verzamelen van proefpersonen is al begonnen en in de komende paar maanden worden de eerste onderzoeksdata verwacht.  

Ingrijpen op het immuunsysteem  

Bij coronapatiënten die (ernstige) klachten ontwikkelen, worden door het immuunsysteem ontstekingseiwitten aangemaakt die onder meer schade aan de longen kunnen veroorzaken. Pfizer is in gesprek met onderzoeksinstellingen over onderzoeken met tofacitinib en andere Pfizergeneesmiddelen die ingrijpen op het immuunsysteem. Dit type onderzoek is gebaseerd op de hypothese dat bepaalde geneesmiddelen (o.m. JAK-remmers) het immuunsysteem kunnen remmen en schade aan longen en andere organen kunnen verminderen of voorkomen. 

Daarom begint op korte termijn in Italië een studie naar het gebruik van de orale JAK-remmer tofacitinib bij patiënten met diffuse longontsteking door het coronavirus. Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door Pfizer. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op clinicaltrials.gov.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat tofacitinib op dit moment niet is geregistreerd voor gebruik bij patiënten met een actieve, ernstige corona infectie en dus ook beslist niet voor behandeling moet worden ingezet. 

’’Normaal duurt zulk onderzoekswerk jaren. Maar wij zoeken naar allerlei manieren om tijd te winnen en werken nu met parallel lopende trajecten,’’ zegt Mikael Dolsten, wereldwijd hoofd van de divisie onderzoek en ontwikkeling van Pfizer. ’’Deze aanpak vereist een stevig samenwerkingsverband en partnerschappen door het gezondheidsinnovatie ecosysteem heen: van de wetenschappelijke gemeenschap, geneesmiddelenbedrijven, beleidsmakers tot regelgevende instanties.’’ 

Publieke dreiging  

Hij vervolgt: ’’We hebben in maart aangekondigd dat we samen met BioNTech om een mRNA-coronavaccin te ontwikkelen. Een publieke dreiging zoals het coronavirus COVID-19 zet ons er allemaal toe aan om onze kennis en ervaring aan te spreken om door dit meest uitdagende moment in de medische geschiedenis van deze eeuw te komen.’’  

Pfizer zal informatie over haar portfolio en geneesmiddelen die potentieel kunnen bijdragen aan een behandeling tegen het coronavirus blijven delen met de vele bedrijven en organisaties die samen proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor deze ongekende gezondheidscrisis. 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.