Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Valentijnsbingo voor dak- en thuislozen in de Pauluskerk

Leestijd: 3 minuten

14 februari 2019 - “Bingo!” Een kleine vrouw in een dikke winterjas met capuchon met bontkraag op loopt voor de tweede keer breed lachend richting de prijzen tafel. Vanaf de andere kant van de ruimte roept iemand: “Check de nummers maar goed hoor, want twee keer bingo is wel heel toevallig.” Er wordt gelachen en geapplaudisseerd.

Valentijnsbingo voor dak- en thuislozen in de Pauluskerk | Pfizer Nederland

De Pauluskerk in Rotterdam, een opvangcentrum voor dak- en thuislozen, is versierd met hartjesballonnen en rode slingers. Overal staan koekjes en lekkernijen en er is een tafel vol met prijzen. Een groep Pfizercollega’s is druk in de weer met het uitdelen van frisdrank en bingokaarten. Want in de Pauluskerk wordt, met hulp van het vrijwilligersproject Pfizer4all, de dag van de liefde gevierd met een Valentijnsbingo.

Pauluskerk

De Pauluskerk in Rotterdam is een veilige haven voor veel dak- en thuislozen, vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers. In de diamantvormige kerk aan de Mauritsweg is iedereen welkom. Of het nou is om een kop soep te eten, een spelletje te doen of te internetten, of om even bij te komen en anderen te ontmoeten. De Pauluskerk biedt diverse activiteiten om de negatieve spiraal waarin je als mens terecht kunt komen om te buigen. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen advies en hulp krijgen, er is maatschappelijk werk, ruimte voor bezinning, er zijn creatieve activiteiten en diverse taalcursussen. Daarnaast is de Pauluskerk een uitgiftepunt van de voedselbank en gebruikte kleding, is er een fietsenwerkplaats, een huisarts, een tandarts en een kapper.

Ook biedt de kerk onderdak aan een aantal uitgeprocedeerde asielzoekers - de zogenaamde bed-, bad- broodvoorziening - die terug willen naar hun eigen land, maar dat om diverse redenen niet kunnen.

“Ik blijf wel staan, dan kan ik sneller naar de prijzen lopen!”

De rode en roze ballonnen en slingers die de open ruimte in de Pauluskerk helemaal in Valentijnssferen brengen, trekken duidelijk de aandacht. “Valt er iets te winnen?” Een man met een schipperstrui en een zwarte muts op ploft op een stoel en gooit z’n tas op tafel. De jongen die op de stoel tegenover hem met z’n hoofd op z’n armen lag te slapen, kijkt even verschrikt op, maar neemt vervolgens weer z’n slaappositie in. In rap tempo is de openbare ruimte volgestroomd met dak- en thuislozen die wel zin hebben in een potje bingo. Het is zelfs zo druk, dat er stoelen te kort zijn om alle aanwezigen te laten zitten. “Ik blijf wel staan, dan kan ik sneller naar de prijzen lopen!” grijnst een man, terwijl hij twee koekjes tegelijk in z’n mond stopt.


Eten, drinken, lachen en even je problemen vergeten

Van de ruim 30 dak- en thuislozen die meedoen aan de Valentijnsbingo in de Pauluskerk is de een iets fanatieker dan de ander, maar iedereen doet op zijn eigen manier mee. De vrijwilligers zitten verspreid tussen de gasten van de kerk. Er wordt gesnoept, frisdrank gedronken, gelachen en er worden grappen gemaakt. Op dit moment is de enige zorg het wegstrepen van de bingogetallen.

Valentijnsbingo voor dak- en thuislozen in de Pauluskerk | Pfizer Nederland

Iedereen is welkom

“Wil er iemand een pen? Ik ben ambtenaar en heb heel veel pennen, want heb je ooit wel eens een ambtenaar zonder pen gezien?” Een oudere heer loopt kromgebogen met wankele stappen door de bingo ruimte. Tegen een vrouw in een rolstoel zegt hij: “Ik ben gister teruggekomen uit het ziekenhuis, een dubbele longontsteking! Dus ik moet even rustig aan doen. Bingo kan nog net.” Maar de vrouw in de rolstoel lijkt hem niet te horen, zij zit voorovergebogen de getallen op haar bingokaart te bestuderen.

‘We gaan nu voor de horizontale bingo!’ Meteen wordt het rustig in de ruimte. Gefocust kijkt iedereen op zijn of haar bingokaart. De ballen rollen uit het bingoapparaat en iedereen is uiterst geconcentreerd aan het luisteren naar de nummers die – in het Engels en Nederlands - worden omgeroepen. “Ja even normaal doen nu hoor, die nummers heb ik allemaal niet.” Een bloedfanatieke man zit met zijn tas op schoot gebogen over twee bingokaarten. “Dan heb ik meer winkans”, luidt zijn verklaring.

“Nummer elf, number eleven...”

“Ik heb twee bingokaarten, voor meer winkans”

“Bingo!” klinkt het uit de zaal. Dezelfde vrouw die al twee keer eerder bingo had staat op en loopt naar voren. Vrolijk protest klinkt van verschillende kanten.

De bingokaart wordt gecontroleerd en alweer is de bingo juist. “Nou ik heb liever geluk in de liefde dan geluk in het spel,” zegt een Surinaamse vrouw met een grijze knot, “maar die slaapzak had ik wel willen winnen.”

Toen alle ballen waren gevallen en de prijzen waren verdeeld…

Met rode konen van alle indrukken en van de inspanning praten de vrijwilligers van Pfizer nog even na. “Wat een geweldig initiatief” concludeert de een. “Ik ga deze week meteen een berg kleding brengen,” zegt de ander. De enthousiaste medewerker van NL/Rotterdam Cares, de organisatie die deze activiteiten organiseert en in goede banen leidt, sluit af: “Er hing een echte Valentijnssfeer vandaag: vriendelijk en gemoedelijk, zo leuk! We kunnen terugkijken op een hele geslaagde middag.”

Valentijnsbingo voor dak- en thuislozen in de Pauluskerk | Pfizer Nederland

Pfizer4all

Pfizer4all is een initiatief van Pfizer dat medewerkers ondersteunt om onder werktijd vrijwilligerswerk te doen.

Pfizer4all heeft al geholpen bij verschillende activiteiten van NL/Rotterdam Cares. Collega’s hebben een gelukswandeling gemaakt met ouderen, zijn op citysafari geweest met allochtone vrouwen en hebben gebowld met daklozen. Vandaag begeleidde een groep van dertien enthousiaste Pfizer collega’s de Valentijnsbingo in de Pauluskerk.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.