Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccins ook zinvol als je ouder bent

Veel ouderen voelen zich nog jong en fit. Ze hebben een actieve levensstijl en zijn helemaal niet van plan om daar snel mee te stoppen. Ze hebben vaak een goede gezondheid en zorgen goed voor zichzelf. Daardoor lopen ze geen risico op potentieel gevaarlijke infectieziekten zoals longontsteking, zo denken ze. Maar als je ouder dan 65 bent, kun je wel degelijk een groter risico lopen. Ook als je gezond bent.

“Elk jaar worden vele ouderen in het ziekenhuis opgenomen of ze overlijden zelfs aan ziekten waar vaccins voor beschikbaar zijn,’’ stelt Otha Myles, infectioloog van het St. Luke’s Hospital in Saint-Louis, Missouri op ernstige toon. “Volwassenen kunnen dit risico verkleinen door met hun huisarts te praten over hun persoonlijk risico op infectieziekten en het mogelijk nut van vaccins.’’ Uit een onderzoek van Pfizer onder vijfenzestigplussers blijkt dat 67 procent zichzelf omschrijft als ‘mensen die zichzelf actief inzetten om gezond te blijven’. Toch blijven veel misvattingen over vaccins bij volwassenen bestaan. Daardoor denken mensen uit de babyboomgeneratie niet over vaccinatie na of besluiten ze om zichzelf niet te laten inenten.

 • Mythe: Vaccins zijn voor kinderen, volwassenen hoeven niet te worden gevaccineerd

  Beschrijving tonen

  Feit: Vaccins voor kinderen zijn opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en kinderen worden gevaccineerd tijdens hun periodieke bezoeken aan het consultatiebureau. Vaccinatie van ouderen kan, afhankelijk van hun leeftijd en/of gezondheid, echter ook overwogen worden (en is soms zelfs aanbevolen). Het zou goed zijn als ouderen - ook wanneer ze goed gezond zijn - met hun huisarts praten over potentiële risico’s die zij lopen op infectieziekten en de maatregelen die ze kunnen nemen om zich te helpen beschermen.

 • Mythe: Vaccinatie bij ouderen is alleen voor mensen die echt heel oud zijn

  Beschrijving tonen

  Feit: Het immuunsysteem verzwakt wanneer mensen ouder worden. Hierdoor lopen zelfs gezonde en actieve vijfenzestigplussers al verhoogd risico op ziekten als longontsteking die veroorzaakt worden door pneumokokken. Dat kan een serieuze en potentieel levensbedreigende aandoening zijn die op elk moment en overal kan toeslaan.

 • Mythe: Gezonde volwassenen hoeven niet te worden gevaccineerd

  Beschrijving tonen

  Feit: Mensen die zich nog jong voelen, hebben doordat ze een actieve levensstijl hebben, misschien het gevoel dat ze geen risico lopen op infectieziekten waartegen vaccins kunnen helpen beschermen. Of ze denken dat hen niets overkomt omdat ze goed voor zichzelf zorgen. Maar ons immuunsysteem verzwakt op natuurlijke wijze als we ouder worden. Volwassenen van boven de 65 jaar lopen acht keer zoveel kans op een ziekenhuisopname, als ze een longontsteking oplopen door een pneumokokkeninfectie, vergeleken bij mensen van vijftig jaar en jonger.

 • Mythe: Vaccins zijn niet effectief

  Beschrijving tonen

  Feit: De vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Maar niet alle onderzochte en geregistreerde (of goedgekeurde) vaccins komen ook in het Rijksvaccinatieprogramma.

 • Mythe: Voor ouderen is alleen een griepvaccin zinvol.

  Beschrijving tonen

  Feit: Er zijn diverse vaccins beschikbaar die ook ouderen kunnen helpen beschermen, afhankelijk van hun leeftijd en gezondheidssituatie, zoals tegen kinkhoest, gordelroos en longontsteking veroorzaakt door pneumokokken. Het griepseizoen is een goed moment om met de huisarts te praten over het mogelijke nut van deze vaccinaties.

Bronnen
Meer informatie

Bronnen

Dit artikel is een vrije vertaling van het interview met Otha Myles dat eerder verscheen op de Pfizerwebsite Get Old over gezond ouder worden, https://www.getold.com/5-common-myths-and-facts-about-adult-vaccination. Hierbij worden de volgende bronnen vermeld: Omnibus survey, sponsored by Pfizer. September 8-12, 2016 en http://www.cdc.gov/pneumococcal/about/risk-transmission.html en Jain S, Self WH, Wunderink RG, et al. CDC EPIC Study Team. Community-acquired pneumonia requiring hospitalization among US adults. N Engl J Med 2015;373(5):415-427 en http://www.cdc.gov/pneumococcal/about/facts.html. en https://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/index.html en zelf maakten we ook gebruik van: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/Vaccinaties

Meer informatie

Lees meer over vaccins bij ouderen op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.