Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Mbo'ers leren van Love Control over seksualiteit

Leestijd: 6 minuten

Op mbo-scholen in heel Nederland start vanaf schooljaar 2017/2018 het lesproject Love Control met als doel om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. Volgens de initiatiefnemers is dat hard nodig omdat het kennisniveau over veilige seks, abortus en anticonceptie nu beneden peil is.

Het kennisniveau van jongeren over seksuele gezondheid is beneden peil. 

Schrikbarende cijfers

Dat beeld wordt bevestigd door het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland dat onlangs verscheen. Een belangrijke conclusie daarvan is dat de kennis van jongeren over seksualiteit, voortplanting en soa’s op een aantal punten matig is en dat dit ook is gedaald de afgelopen jaren. Uit cijfers van Rutgers blijkt bovendien dat het aantal tienerzwangerschappen sinds jaren weer langzaam aan het stijgen is.

Ook vinden jaarlijks ongeveer 30.000 abortussen plaats, waarvan één op de drie bij meisjes onder de 25. Maar er zijn meer schrikbarende cijfers op het gebied van seksuele gezondheid, zo stellen Rutgers, Soa Aids Nederland, Edulin-Q, Pfizer en huisarts Hugo Boender: de partijen achter Love Control.

Morning-afterpil als anticonceptiemiddel

Zo wordt één op de tien meisjes slachtoffer van seksueel geweld en geeft tweederde van de jonge vrouwen en de helft van de mannen aan onveilige seks te hebben gehad met hun laatste partner. Verder wijzen de samenwerkingspartners achter Love Control er op, dat een groeiend aantal jongeren de morning-afterpil beschouwt als regulier anticonceptiemiddel. Ook ‘grijpen’ meisjes na onbeschermde seks, steeds vaker na een overtijdsbehandeling, de zogenaamde abortuspil.

Infographic jongeren en seksualiteit

Love Control ontwikkeld na hulpkreet

Love Control is ontwikkeld door communicatiebureau Edulin-Q na een hulpkreet van MBO Nederland. ’’Seksuele voorlichting zit niet meer in het curriculum van de mbo-scholen en ook bij vakken zoals biologie is maar zeer beperkte aandacht voor het onderwerp,’’ vertelt Judith van der Pijl, die als Customer Marketing Manager namens Pfizer bij het project betrokken is. Ook stellen deskundigen dat jongeren minder dan vroeger met hun ouders praten over verliefdheid, seks, anticonceptie en soa’s.

Dit beeld wordt ook weer bevestigd door het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland. Jongeren zoeken liefst zelf informatie op internet. Kennisgebrek over seksuele gezondheid is uiteindelijk vaak de oorzaak van allerlei maatschappelijke problemen. Meisjes raken ongewenst zwanger en eindigen als voortijdig schoolverlater.

Daarnaast hebben meisjes vaak een lage eigenwaarde, vinden ze het lastig om grenzen te stellen en belanden ze nogal eens in slechte relaties. De gastlessen van Love Control moeten daar verandering in brengen. Ze worden in principe gegeven aan jongens en meisjes tegelijk, maar zijn in eerste instantie gericht op meisjes. Tweederde van de mbo-leerlingen zijn meisjes. Bovendien zijn zij in de praktijk vaak degenen die de keuze maken voor anticonceptie.

Alle vormen van anticonceptie

Tijdens de les wordt aandacht besteed aan alle mogelijke vormen van anticonceptie en de voor- en nadelen ervan. Maar ook is er aandacht voor de werking van het lichaam, lichamelijke veranderingen, de vrouwelijke cyclus en seksuele overdraagbare aandoeningen die je kunt oplopen door het hebben van onveilige seks. In de praktijk blijkt dat zowel jongens als meisjes te weinig van deze onderwerpen af weten. Belangrijk onderdeel van de les ten slotte is ook het aangeven van grenzen en wensen.

Belangrijk onderdeel van de les is ook het aangeven van wensen en grenzen. 

Quiz en mini-workshops

De gastles wordt verzorgd aan de hand van een presentatie waarin quiz-elementen, mini-workshops en videofragmenten ervoor zorgen dat de leerlingen niet alleen moeten luisteren maar ook zelf actief participeren. De lessen worden bewust gegeven door gastdocenten en niet door docenten uit het mbo zelf. De gastdocenten zijn allemaal ervaren docenten met een verpleegkundige en/of pedagogische achtergrond. Ze spreken de taal van de jongeren en spreken ook open over hun eigen ervaringen. Om zo de drempel voor jongeren om vragen te stellen over seks en om persoonlijke ervaringen en problemen te delen zo laag mogelijk wordt.

Website en facebookpagina

Als aanvulling op het lesmateriaal is een website ontwikkeld: www.love-control.nl. Hierop kunnen jongeren al het lesmateriaal terugvinden en ook informatie over allerlei soorten voorbehoedsmiddelen. In afstemming met Soa Aids Nederland en Rutgers wordt via deze pagina’s bovendien door verwezen naar andere aanvullende en relevante websites en vervolglesmateriaal die in aanvulling op de gastles kan worden gebruikt.

Alle vragen die in de les aan de orde komen en niet kunnen worden beantwoord door de gastdocent worden voorgelegd aan Hugo Boender, huisarts-seksuoloog die ook aan het project verbonden is. De vragen en antwoorden worden gepubliceerd op de website www.love-control.nl.

Bronnen
Meer informatie

Bronnen

Meer informatie

Het lesmateriaal kun je downloaden via www.love-control.nl

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.