Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Toolbox biosimilars voor ziekenhuisapothekers

Leestijd: 3 minuten

De NVZA, beroepsvereniging van ziekenhuisapothekers heeft de toolbox biosimilars ontwikkeld ter ondersteuning van het implementeren van biosimilars in het ziekenhuis. In de toolbox zitten allerlei materialen die kunnen helpen bij een succesvolle invoering. 

De NVZA heeft de toolbox ontwikkeld omdat steeds meer biosimilars op de markt komen.

De organisatie heeft de toolbox ontwikkeld omdat er steeds meer biosimilars op de markt komen. De NVZA stelt dat er met de komst ervan een nieuwe optie ontstaat om de prijs van dure geneesmiddelen te verlagen. 

Biosimilars zijn veelal lager in prijs dan de originele biologische geneesmiddelen. Al is de verwachting dat ook die in prijs gaan dalen.

Keuze op behandelgebied

Het voorschrijven van biosimilars in het ziekenhuis moet echter geen doel op zich zijn, vindt de NVZA. Het gaat de ziekenhuisapothekers erom dat er meer keuze op behandelgebied komt. 

De toolkit bevat allerhande materialen, uiteenlopend van een uitleg van wat biosimilars nu precies zijn, de standpunten van verschillende stakeholders tot tools voor implementatie in eigen ziekenhuis en hoe dit kan worden gedaan in studieverband.

Overzicht van biosimilars

Ook zit in de toolbox een overzicht van alle biosimilars die er zijn of eraan komen. Verder bevat hij links naar websites met nuttige informatie, maar ook belinstructies voor apothekers die patiënten willen bellen nadat zij een biosimilar krijgen voorgeschreven en voorbeeldbrieven die ze kunnen sturen.

De toolboxbevat ook uitleg over de werking van een injectiepen. Tot slot bevat de toolbox een werkboek over verandermanagement. Want hoe maak je je eigen organisatie klaar voor een grote verandering zoals het laten switchen van patiënten naar een nieuw geneesmiddel?

De NVZA stelt in een eigen bericht de toolbox te hebben gemaakt omdat het concept biosimilar nog niet voor iedereen duidelijk is. Het is volgens de NVZA van belang dat feiten en fictie van elkaar worden gescheiden.

Daarom, vindt de organisatie, is het essentieel dat de ziekenhuis- of poliklinische apotheker als objectieve informatiebron optreedt en middels de toolkit over een bijbehorend implementatieplan beschikt.

Bronnen
Download Toolbox

Bronnen

  • De informatie over de toolbox komt van de website van de NVZA (Nederlandse Vereniging van ziekenhuisapothekers en uit de toolbox zelf.

Download Toolbox

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.