Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijd van komen en gaan

 |  Jan Karel van Eijnatten

Heeft u er wel eens op gekeken? Zomaar uit interesse. Of uit bezorgdheid. Of misschien wel beroepsmatig. U was in ieder geval niet de enige. In de afgelopen drie jaar en negen maanden waren er maar liefst 750 miljoen pageviews en op het hoogtepunt waren er ruim 1,3 miljoen unieke bezoekers van de website waar ik het over heb. Misschien heeft u het al geraden maar ik heb het over het coronadashboard. Maar net als veel dingen in het leven is er een tijd van komen en gaan.

Tijd van gaan

Zijn we dan helemaal van corona af? Nee, zeker niet. Het coronavirus is nog niet weg. De laatste cijfers op de website van het RIVM geven aan dat er elke dag zo’n 19 mensen met een corona-infectie in het ziekenhuis worden opgenomen. En dat er eind maart gemiddeld 67 patiënten in het ziekenhuis lagen.1

We moeten, en kunnen, corona dus niet - compleet - vergeten. Het is niet weg, zeker niet voor de hoogrisicopatiënten zoals 60-plussers met een ernstige ziekte zoals kanker en mensen met ernstige afweerstoornissen.2 Maar "de coronacrisis is voorbij en de noodzaak voor een dashboard dat alleen over corona informeert is afgenomen", aldus de pagina waar het dashboard zich bevond.

Jan Karel

Uit het oog uit het hart

Nu is het helemaal niet raar dat mensen dingen langzaamaan vergeten als ze niet meer regelmatig onder de aandacht komen. Zo zette ik na jaren weer eens de LP ‘Transformer’ van Lou Reed op (dit was m’n allereerste eerste plaat die ik ooit kocht). Al die tijd nooit meer gehoord maar nog steeds een dijk van een album.

Helaas gaat het met veel infectieziekten net zo. ‘Uit het oog uit het hart’. Want mede doordat in Nederland veel (kinder)ziekten door een effectief vaccinatieprogramma nagenoeg uitgebannen zijn, neemt de ervaren noodzaak voor vaccinatie ook steeds verder af.

Niet voor niets kopte een recent artikel in de Volkskrant dan ook ”De meeste mensen weten niet eens meer wat difterie is”.3 In het artikel werd ook ingegaan op polio, tetanus, mazelen, rodehond, meningokokken, kinkhoest, bof, rotavirus en Hib-ziekte

Nu is het helemaal niet raar dat mensen dingen langzaamaan vergeten als ze niet meer regelmatig onder de aandacht komen.

Gelukkig is het niet zo dat de door vaccinatie opgebouwde bescherming tegen allerlei infectieziekten in één keer verdwijnt maar er ontstaan wel langzaamaan gaten in de landelijke beschermingsparaplu. We zien dit nu gebeuren bij lokale uitbraken van mazelen en kinkhoest. Er zullen weer gevallen van (kinder)ziekten de kop op gaan steken die we al heel lang niet meer gezien hebben, letterlijk.
 

Hoge vaccinatiegraad

Nu blijft vaccineren altijd een persoonlijke keuze maar het is wel degelijk belangrijk om gezamelijk een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad terug te krijgen. Ook demissionair staatssecretaris Van Ooijen heeft al aangegeven dat hij zich zorgen maakt over de dalende vaccinatiegraad en wil hier maatregelen tegen nemen.4 En heeft hier al ideeën over.5 Dat is positief nieuws.
 

Tijd van komen – snelle toegang tot nieuwe vormen van preventie/vaccins

Maar er is meer aan de hand rond vaccineren en infectieziekten. Er is een probleem rond het Rijksvaccinatieprogramma. Want het is belangrijk om het huidige vaccinatieprogramma te onderhouden, maar ook om het met nieuwe vaccins up-to-date te houden.

En hier gaat het mis. Op dit moment wachten nieuwe vaccins na een positief, soms urgent, advies van de Gezondheidsraad soms jarenlang op opname in het vaccinatieprogramma.6 Gelukkig wil de staatssecretaris dat dit verandert en dat deze vaccins ”automatisch onderdeel worden van het aanbod”.7

Dat is uiteraard positief nieuws. Laten we dan ook geen tijd verliezen. Als er geen urgentie wordt gevoeld bij het toelaten van vaccins, zien mensen ook het belang – en de gezondheidswinst - van deze vaccins minder. Voor deze innovaties is het echt ‘tijd van komen’.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.