Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Groeihormoonstoornis

Baby’s die te klein én te licht geboren worden

Leestijd: 3 minuten

SGA-kinderen (Small for Gestational Age) zijn bij hun geboorte te klein en/of te licht voor de duur van de zwangerschap. Als ze lange tijd te klein blijven, volgt vaak een behandeling met groeihormoon. 

Baby’s die te klein én te licht geboren worden

Normaal gesproken is een kind dat na 40 weken zwangerschap ter wereld komt bij de geboorte gemiddeld zo’n 50 cm lang en meestal ruim boven de 2,5 kilo zwaar. 

Als een baby eerder geboren wordt is hij ook lichter en kleiner. Wanneer een baby echt veel te klein en te licht is voor de duur van de zwangerschap, spreken we over een SGA of ‘te klein geboren’ kind.


Als een baby eerder geboren wordt is hij ook lichter en kleiner

Is het kind verder gezond, dan wordt de groei in de gaten gehouden bij het consultatiebureau. Als het kind de achterstand in groei en gewicht rond zijn of haar vierde verjaardag niet heeft ingehaald, haalt het ook zijn of haar streeflengte niet. 
 

Oorzaken van SGA

Het is niet altijd duidelijk waardoor kinderen te klein en licht geboren worden. Mogelijke oorzaken zijn een slecht werkende placenta, een verstoorde stofwisseling, het onderdeel zijn van een meerling, het hebben van kleine ouders of een moeder die rookt, drinkt of drugs gebruikt tijdens de zwangerschap. 

De diagnose SGA kan direct worden gesteld als de lengte en of het gewicht van de baby onder de onderste lijn van de groeicurve ligt die het consultatiebureau van alle baby’s bijhoudt. 
 

hoofd baby wordt gemeten

Als een kindje nog steeds te klein is als hij drie jaar is en ook geen sprake is van inhaalgroei, krijgen ouders het advies om naar de kinderarts te gaan. 

De kinderarts zal proberen te achterhalen wat de groeiachterstand veroorzaakt. Meten, wegen, een röntgenfoto van de linkerhand (om de botleeftijd te bepalen) en bloedonderzoek moeten in eerste instantie uitsluitsel geven.

Behandeling met impact

Het volgen van een behandeling met groeihormoon kan een grote impact hebben.

Zo onderzoekt de kinderarts of bijvoorbeeld sprake is van een darmziekte, een botaandoening of andere aandoening waardoor een groeiachterstand kan ontstaan. Vaak volgt een behandeling met groeihormoon. 

Het te klein zijn en het volgen van een behandeling met groeihormoon kan een impact hebben. Je kunt hierover meer lezen in onderstaande brochure voor kinderen met SGA en hun ouders. In deze brochure wordt uitgelegd wat SGA is, wat de gevolgen kunnen zijn, ook op volwassen leeftijd en wat de behandeling met groeihormoon inhoudt. 
 

Brochure voor kinderen met SGA en hun ouders

Bronnen

Bronnen

http://www.groeihormoonbehandeling.nl/

Pagina beoordelen Like Dislike