Bijna volwassen: stoppen of doorgaan?
Leestijd: 2 minuten
Groeihormoontekort komt ook voor bij volwassenen. Daarom wordt bij jou als tiener, wanneer je een behandeling met groeihormoon volgt, gemeten of je lichaam inmiddels zelf voldoende groeihormoon aanmaakt om goed te kunnen blijven functioneren. Dit gebeurt wanneer je bent uitgegroeid.
Wanneer blijkt dat het lichaam nog steeds te weinig groeihormoon aanmaakt, kan de arts besluiten om je nog een tijd onder controle te houden. Wanneer je groeihormoonspiegel te laag blijft, moet je zelf beslissen of je als volwassene de behandeling met groeihormoon voortzet. Dat doe je dan niet meer onder begeleiding van de kinderarts, maar van een ‘gewone’ endocrinoloog.
Verschillende functies van groeihormoon
Ook als volwassene heb je groeihormoon nodig. In je lichaam heeft het verschillende functies. Zo houdt groeihormoon je botkwaliteit op niveau. Bij een tekort loop je op termijn risico op ernstige botontkalking (osteoporose) en daardoor op breuken. Groeihormoon zorgt verder dat in je lichaam een goede balans bestaat tussen vetweefsel, water en spierweefsel. Bij mensen met een groeihormoontekort wordt vaak meer vet opgeslagen, vooral op de buik. Buikvet verhoogt de kans op hart- en vaataandoeningen.
Volwassenen hebben door groeihormoontekort verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen
Ook hebben volwassenen met groeihormoontekort daar een verhoogde kans op doordat een tekort aan groeihormoon tot een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed leidt. Groeihormoonbehandeling verlaagt het gehalte aan ‘slecht’ cholesterol.
Sterkere spieren en uithoudingsvermogen
Verder kan groeihormoontekort leiden tot minder ontwikkelde, minder sterke en minder goed werkende spieren. Groeihormoonbehandeling kan helpen om het evenwicht tussen vet- en spiermassa te verbeteren, doordat onder invloed van groeihormoon de hoeveelheid vetweefsel afneemt en de hoeveelheid spierweefsel stijgt. Dit kan leiden tot een beter uithoudingsvermogen, waardoor beweging minder moeite kost en het makkelijker wordt om een gezond gewicht te houden.
Verbetering van kwaliteit van leven
Tot slot zijn volwassenen met een groeihormoontekort snel moe en hebben zij weinig energie, wat een negatieve invloed kan hebben op hun concentratie en geheugen. Ze kunnen zich angstig of depressief voelen en relaties met familie en vrienden kunnen er onder leiden, net als hun seksleven. Het is bekend dat groeihormoonbehandeling de kwaliteit van leven en het algehele gevoel van welbevinden kan verbeteren.
Brochure
Klik hieronder voor de brochure Groeihormoontekort na het bereiken van de uiteindelijke lengte. Daarin wordt uitgelegd welke voordelen groeihormoonbehandeling kan hebben voor volwassenen. Als je arts vindt dat je je opnieuw zou moeten laten testen of dat je weer met groeihormoonbehandeling zou moeten beginnen, kun je op basis van de informatie uit dit boekje een weloverwogen keuze maken.
Groeihormoontekort na het bereiken van de uiteindelijke lengte
Bronnen
- https://www.groeihormoonbehandeling.nl/
- brochure Groeihormoontekort na het bereiken van de uiteindelijke lengte