Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Hemofilie

Mijn spreekbeurt over hemofilie

Soms begrijpen klasgenootjes niet waarom hij de ene dag op krukken loopt en de volgende dag weer gewoon meedoet met spelletjes. Of dat hij door een bloeding in de elleboog niet kan schrijven, terwijl er niets is te zien. In de basisschoolperiode is het raadzaam om, als het kind dat wil, een spreekbeurt over hemofilie te laten geven.

Zo kan hij zijn klasgenootjes vertellen wat hemofilie is, hoe hij wordt behandeld, waarom hij zo vaak blauwe plekken heeft en waarom hij geprikt moet worden. Een bruikbaar boekje voor kleinere kinderen: voor kleuters tot kinderen van zes á zeven jaar is ‘Jeroen heeft hemofilie’, een informatief boekje met plaatjes van Dick Bruna. Dit boekje kan worden gebruikt bij het informeren van de klasgenootjes.
 

Ontmoetingsplaats voor chronisch zieke kinderen

Grotere kinderen kunnen makkelijk heldere informatie over hemofilie vinden op de website www.cyberpoli.nl. Dat is een online en interactieve ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte. Op de website is zeer uiteenlopende informatie over hemofilie en de stollingsstoornis Ziekte von Willebrand te vinden. Er wordt op een kindvriendelijke manier uitgelegd wat hemofilie is. Ook wordt er antwoord gegeven op veel gestelde vragen van kinderen. Vaak zijn de antwoorden te vinden in de vorm van een filmpje, waarin een kinderarts op zeer heldere wijze uitleg geeft over allerlei zaken.

Mijn spreekbeurt over hemofilie

Spreekbeurt met Bob, de hemofiliepop

Ook veel informatie is er te vinden op de website www.nvhp.nl. Dat is de website van de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie Patiënten. Zij hebben ook een tak voor jongeren. Wie zijn spreekbeurt wil houden over hemofilie of een andere stollingsstoornis kan de NVHP ook vragen of Bob mag komen logeren. Bob is een pop (80cm) en hij heeft hemofilie. Hij kan het kind, met hemofilie, en zijn kasgenootjes er alles over laten zien. Zoals een bloeding, een slechte knie en zijn blauwe plekken. Kinderen mogen hem ook prikken.

Spreekbeurt over hemofilie en sport

Kinderen die hun spreekbeurt heel specifiek over een deelthema willen houden, zoals hemofilie en sport, kunnen ook informatie halen uit de brochure Hemofilie en Sport, die is gefinancierd door Pfizer en onder meer te vinden via https://www.pfizerpro.nl/.


Vertel menselijke verhalen

Het is ook altijd interessant om te vertellen over bijzondere mensen die hemofilie hebben, maar ondertussen topprestaties leveren. Door over mensen te vertellen, kunnen klasgenoten zich beter voorstellen hoe het is om hemofilie te hebben, maar ook kunnen ze erdoor leren dat je je ook met hemofilie van alles kunt bereiken.

Het is altijd interessant om te vertellen over bijzondere mensen die hemofilie hebben

Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Gerald van Grunsven, http://geraldvangrunsven.nl/. Gerald heeft een zeer ernstige vorm van hemofilie en kan niet meer werken en nog nauwelijks lopen.Toch laat hij zich niet kisten. Hij traint keihard om als lid van het Nederlands rolstoeltafeltennis naar de Paralympics in 2020 in Tokyo te kunnen gaan.

Minstens net zo bijzonder is het verhaal van de Britse profwielrenner Alex Dowsett. Naast zijn deelname aan grote wielerevenementen zoals de Tour de France en de Giro ‘d Italia, zet Alex zich in via de stichting Little Bleeders om bewustzijn voor hemofilie te creëren en om kinderen en volwassen met hemofilie te motiveren om zelf ook te gaan sporten.

Toon filmpjes

Om dezelfde reden is hij het gezicht van de campagne Miles for Haemophilia. Filmpjes waarin Alex allerlei sporten uitprobeert en andere hemofiliepatiënten uitdaagt om ook in beweging te komen zijn te vinden op http://www.milesforhaemophilia.co.uk/.

Op de Amerikaanse https://hemophilianewstoday.com/ zijn ook zeer uiteenlopende verhalen te vinden over hemofilie. Zoals het verhaal over een man met hemofilie die besloten heeft om de hoogste bergen in de verschillende werelddelen te beklimmen.

De avonturen van deze man, Chris Bombardier zijn ook te volgen via zijn Facebookpagina https://www.facebook.com/AdventuresOfAHemophiliac. Hierop staan ook mooie filmpjes van zijn belevenissen. Het is altijd slim om een of meerdere filmpjes te vertonen tijdens een spreekbeurt. Zodat klasgenootjes zich nog letterlijker kunnen voorstellen hoe het is om hemofilie te hebben.
 

Laat zien hoe je moet prikken

Tot slot is het altijd goed om tijdens een spreekbeurt te laten zien, hoe bijvoorbeeld een profylactische behandeling in zijn werk gaat. En uit te leggen waarom het verstandig is om tijdens de dag van de gymles preventief stollingsfactor toe te dienen en hoe dat prikken dan in zijn werk gaat. Wil je dat zelf niet laten zien, dan zijn er via YouTube talloze instructiefilmpjes te vinden.

Bronnen

Bronnen

https://www.cyberpoli.nl/
https://www.nvhp.nl/eenkindmethemofilie
https://www.pfizerpro.nl/
https://www.nvhp.nl/
http://geraldvangrunsven.nl/
www.facebook.com/AdventuresOfAHemophiliac
https://hemophilianewstoday.com/

Pagina beoordelen Like Dislike