Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Tatoeage of piercing met hemofilie

Ja of nee? En hoe dan? Bodyart, zoals tatoeages en piercings zijn populair. Maar kun je die nemen als je hemofiliepatiënt bent? En wat zijn dan de risico’s waar je op moet letten?

Hemofilie tatoeage
Het is belangrijk dat je jezelf goed laat informeren voordat je een tatoeage of piercing neemt.

Laten we beginnen met de risico’s van een tatoeage. Mensen met hemofilie lopen grotere risico’s op complicaties door tatoeages dan andere mensen. Afhankelijk van de grootte, duurt het een aantal uur om een tatoeage te laten zetten. Hoe groter de afbeelding, hoe groter ook de kans wordt op zwelling van de huid en bloeding. Dit is logischerwijs een grote zorg voor mensen met hemofilie. Wanneer je een tatoeage neemt, loop je het risico op het oplopen van verschillende ziekten die via bloed overdraagbaar zijn en op infecties.

Als de tatoeëerder niet de juiste desinfectie- of sterilisatiemaatregelen in acht neemt, kun je blootgesteld worden aan ziekten zoals hiv, hepatitis B en C maar ook aan bacteriële infecties zoals TBC, huidinfecties en -irritaties zoals dermatitis.

Praat met je arts voordat je een tattooshop binnenstapt.

Sommige mensen hebben ook allergische reacties op tatoeage-inkt. Als je bijvoorbeeld eczeem hebt of een andere huidziekte kan het laten zetten van een tatoeage zorgen dat dit opvlamt.

Er kunnen verder serieuze complicaties optreden wanneer je probeert om zelf een tattoo te zetten of wanneer je een vriend vraagt om dit voor je te doen. Of wanneer je het laat doen in een onsteriele omgeving. Iemand met hemofilie moet tot slot eerst te rade gaan bij zijn behandelend arts, voordat hij een tattooshop binnenloopt.
 

Piercing: Wees je bewust van de risico’s

Als je een piercing neemt, loop je kans op bloedingen, infecties, allergische reacties, littekens en schade aan zenuwen en in het geval van een tong- of lippiercing op schade aan je tanden.
Als de piercer geen maatregelen neemt op het gebied van desinfectie of sterilisatie, loop je risico op ziekten zoals hiv, hepatitis B en C, tetanus en bacteriële infecties. Pierce jezelf niet en laat dit ook niet door een ander doen die geen professional is.

Daarnaast kan hemofilie het helingsproces in de weg staan. Er bestaat een verhoogd risico op hevige bloedingen bij tongpiercings en piercing van de huig, navel, tepels en genitaliën. Bloeden vertraagt het helingproces waardoor je risico loopt op infecties en andere complicaties.
Tongpiercing kan leiden tot bloeding en zwelling van de tong en keel en dat kan leiden tot verstikking. Mond- en neuspiercings kunnen sneller dan andere lichaamspiercings leiden tot infecties. Denk maar eens aan de miljoenen bacteriën op deze plaatsen. Ook kunnen metalen juwelen in de tong, wang en lip, het tandvlees en de tanden beschadigen en dus leiden tot gebitsproblemen.
Piercings rond de navel kunnen leiden tot inwendige bloedingen. Daarnaast kan een navelpiercing snel geïnfecteerd raken wanneer irritatie optreedt door strakke kleding.
Verder kunnen piercings rond ogen leiden tot bloedingen en bloeduitstortingen en vervolgens tot langdurige oogproblemen.

Medische alert tatoeages niet zo nuttig als je denkt

Ben Masten is paramedicus sinds 1994 en weet hoe belangrijk het is om snel toegang te hebben tot medische informatie over een patiënt die niet op papier staat. Hij is echter geen voorstander van de trend van zogenaamde medische tatoeages.

Volgens hem werken tatoeages met belangrijke medische informatie niet, en draagt daar verschillende redenen voor aan. Hulpverleners zijn er volgens Masten op getraind om naar medische informatie te zoeken die mensen op een plaatje of in een koker aan een ketting of een armband bij zich dragen. Of ze zoeken naar informatie op kaartjes in hun portemonnee. In medische noodsituaties is het echter tijdsverspilling om lichamen van mensen helemaal af te speuren op de aanwezigheid van een medische tatoeages.

Zoveel mensen hebben tatoeages en ook nog eens vaak meerdere tegelijk, waardoor het ingewikkeld en daardoor ook weer tijdrovend is om de medische exemplaren ertussenuit te pikken.
Daarnaast kleden hulpverleners mensen ook niet helemaal uit, stelt Ben Masten. Tenzij een patiënt zich echt in kritische toestand bevindt. Wanneer een lichaam bedekt is door kleding, zie je vaak niets van een tatoeage.

Verder is het voor hulpverleners ook nog eens lastig om te bepalen hoe serieus ze een medische tatoeage moeten nemen. Natuurlijk is de kans klein dat je een tatoeage met de tekst hemofilie neemt terwijl je de aandoening niet hebt. Maar die kans is echter wel aanwezig.
Bovendien kun je je ook nog afvragen of hulpverleners een medische tatoeage wel mogen zien als officieel bewijs voor aanwezigheid van een ziekte, zonder ondersteunende documentaties zoals een doktersverklaring.

Piercing, neem de juist voorzorgsmaatregel
Piercing, neem de juist voorzorgsmaatregel.

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen

Medische professionals raden mensen met hemofilie af om zich te laten tatoeëren of piercen. Wie desondanks toch voor bodyart kiest, moet de juiste voorbereiding treffen.

Als je er over nadenkt om een tatoeage of een piercing te nemen, praat dan met je ouders over de mogelijke risico’s en hoe je bloedingen, infecties en andere complicaties zo goed mogelijk kunt voorkomen. Wanneer jongeren tussen de 12 en 16 jaar zijn moeten ze toestemming hebben van hun ouder of voogd. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen bovendien geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Na hun zestiende mogen jongeren zelf bepalen.
 

Praat met je hematoloog

Praat altijd met je behandelend hematoloog voordat je een tatoeage- of piercingshop binnenstapt. Je arts kan je het beste advies geven over de nazorgmaatregelen die je kunt nemen, de pijn die je krijgt, mogelijke complicaties en goede nazorg. Het type hemofilie die je hebt en de ernst ervan kunnen een rol spelen bij het plannen van de voorzorgs- en nazorgmaatregelen die je moet treffen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je extra stollingsfactor moet injecteren voor en na het plaatsen van de tatoeage of piercing.

Doe onderzoek

Wandel niet zomaar een willekeurige tattoo- of piercingshop binnen. Je moet goede research doen naar de betreffende shop en jouw tatoeëerder of piercer controleren of zij wel voldoen aan alle verplichte veiligheidseisen. Het is sterk aan te raden een shop te kiezen met een erkende (werk)vergunning van de GGD. Deze hebben zij verkregen door steriel en schoon te werken. Ook is het goed om te onderzoeken hoe zij bekend staan bij klanten. Wees er ook van bewust dat in verschillende landen andere veiligheids- en opleidingseisen kunnen geleden en ook de manier waarop wordt geïnspecteerd anders kan zijn. Kortom, zoek vooral naar iemand in je eigen omgeving die goed werk levert en vergroot zo de kans dat alles veilig gebeurt.
Het is verstandig om je piercer of tatoeëerder te vertellen dat je hemofilie hebt. Leg uit dat je overlegd hebt met je arts over mogelijke risico’s. Veel tattoo- en piercingshops vragen klanten om een formulier te tekenen waarmee ze verklaren dat ze op de hoogte zijn van alle risico’s en waarin ook staat dat de shop niet aansprakelijk is op het moment dat het misgaat. Meestal staat in zo’n verklaring bovendien een clausule over hemofilie waarin staat dat als je hemofilie hebt, eerst moet overleggen met een arts.

Denk na over de plaats

Denk heel goed na over de plaats van je tatoeage of piercing. Vermijd je hoofd, nek, mond en genitaliën omdat bloeding en zwelling in deze gebieden gevaarlijk kunnen zijn. Praat met je hematoloog over de beste plek voor je lichaamskunst. Sommige lichaamsdelen kunnen sneller bloeden of geïnfecteerd raken. Bedenk daarnaast dat tatoeages permanent zijn en dat het verwijderingsproces erg pijnlijk is!
 

Bestudeer de tattoo- of piercingshop

Let erop of de shop goed verlicht en schoon is. Controleer of ze alle benodigde licenties en certificaten hebben. Vraag na óf controleer hoe goed ze hun instrumenten steriliseren. Tattooshops moet een autoclaaf (stoomsterilisator) hebben. Als dat niet zo is, laat er dan geen tatoeage zetten. De artiest moet verder een nieuw paar wegwerphandschoenen aantrekken voordat hij al zijn instrumenten klaarzet en -legt. Let ook op dat een artiest een nieuwe gesteriliseerde naald pakt uit een gesealde verpakking voordat hij met je aan de slag gaat. Een piercer mag op zijn beurt nooit een naald gebruiken die in een vloeistof lag te weken, omdat vloeistoffen schadelijke bacteriën kunnen bevatten.
Tatoeëerders moeten een nieuwe tube inkt gebruiken en de nieuwe inkt in nieuwe wegwerpcontainers gieten. Piercers moeten hun naalden weggooien in een naaldencontainer.

Zorg goed voor je tatoeage of piercing.

Zorg goed voor je bodyart

Luister naar de artiest over hoe je moet zorgen voor je piercing of tatoeages. Er is hoe dan ook een wond ontstaan waardoor je risico loopt op infectie en ziekte. Er is tijd nodig om te helen. Het is jouw taak om de wond te beschermen en te behandelen om infecties en andere complicaties te voorkomen.
Je tatoeage kan bedekt raken met een korstje. Ga daar niet aan pulken omdat je dan kans loopt op infecties, bloeding of schade aan je tatoeage. Als er complicaties optreden tijdens het helingsproces, praat dan met je arts. Vertrouw niet op remedies die vrienden aandragen of alleen op het advies van je tatoeëerder of piercer.
 

Denk na over alternatieven

Er zijn allerlei soorten tijdelijke tatoeages die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Ze kunnen getekend, geverfd of geairbrusht worden op je huid. Hierbij loop je veel minder risico en ook is het verwijderingsproces veel eenvoudiger. Er zijn ook magnetische en clip on-piercings waardoor de huid niet hoeft te worden doorboord om toch een piercing te hebben.

Referenties

Referenties

Dit artikel is vertaald uit het Engels en verscheen eerder op https://stepsforliving.hemophilia.org/ en is gemaakt in samenwerking met Pfizer.com

Andere bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/
https://www.dutchink.nl/

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.