Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Podcastserie: Intensive

Podcastserie - Een luisterend oor voor complexe beelden in infectieziekten

In de Nederlandstalige podcastserie ‘Intensive’ schuift elke keer een andere Nederlandse expert of ervaringsdeskundige aan tafel bij presentator-zorginnovator Bob Krijnen en toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC), Internist-infectioloog Jan Nouwen (EMC) of intensivist Jeroen Schouten (Radboudumc).

Bekijk ook de Infectious thinking podcasts 

Optimaliseren van triage en behandelstrategieën bij urineweginfecties

Dr. mr. J.E. Stalenhoef, internist-infectioloog OLVG Amsterdam, schuift aan de studiotafel aan bij zorginnovator en presentator Bob Krijnen en Jeroen Schouten, intensivist uit het Radboudumc. Het onderwerp van gesprek is het optimaliseren van triage en behandelstrategieën bij urineweginfecties, een van de meest voorkomende infecties waarvan het vaak lastig is om de ernst vast te stellen. 

 

OPAT

In deze podcastaflevering praten toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen met internist-infectioloog Jaap ten Oever (RadboudUMC). Onderwerp van het gesprek is het OPAT-team, waarin antimicrobiële therapie in de thuissituatie via het infuus wordt gegeven aan patiënten met allerlei infecties in stabiele situatie.

Sepsis

Toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen praten in deze podcast met prof. dr. Peter Pickkers, internist-intensivist en hoogleraar Experimentele Intensive Care Geneeskunde in het Radboudumc. Het onderwerp van gesprek is infecties met een ontregelde afweerrespons en orgaandisfunctie, oftewel sepsis. Aan bod komen o.a. het verbeteren van de uitkomst van sepsis, een snellere herkenning, de lastige diagnosestelling en de benodigde aandacht voor langetermijnbegeleiding van sepsispatiënten.

 

Delirium

Toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen ontmoeten  Arjen Slooter, intensivist en hoogleraar intensive care neuropsychiatrie aan de Universiteit Utrecht. Thema van het gesprek is delirium, een acute cognitieve stoornis door een onderliggend medisch probleem. Arjen Slooter bespreekt o.a. de symptomen, het diagnosticeren, de aandachtstesten, de behandelmogelijkheden en het belang daarvan.

‘Hygiëne Helpt’

Het idee ontstond tijdens een presentatie over zijn vak op de school van zijn dochter. Kinderen bleken zeer in het onderwerp infectieziekten geïnteresseerd te zijn. In deze podcast vertelt prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog en immunoloog in het Erasmus MC, over zijn internationale schoolproject ‘Viruskenner.nl’ en de digitale educatielijn ‘Hygiëne Helpt’ . ’Hygiëne Helpt’ leert jongeren hoe infectieziekten zich verspreiden en hoe dat door gedragsverandering voorkomen kan worden. 

 

Kinder-intensive care geneeskunde

Een vak waar je echt iets kunt betekenen voor de kinderen

In deze podcast verwelkomen toxicoloog-intensivist Dylan de Lange en zorginnovator-presentator Bob Krijnen kinderinfectioloog en immunoloog Louis Bont (Wilhelmina Kinderziekenhuis en Maxima Medisch Centrum). Hij vertelt vol passie over de  kinder-intensive care geneeskunde:  typische kinderinfecties die volwassenen niet krijgen, multi-inflammatoire ziektebeelden gerelateerd aan COVID-19 en de ziekte van Kawasaki. 

Pediatrische IC

“Je hoort een kind niet te overleven, dat is tegennatuurlijk.” 

Infectieziekten bij kinderen en de vaak intensieve zorg voor deze groep maken het vak IC-arts binnen de kindergeneeskunde bijzonder en indrukwekkend. Aan het woord is professor Job van Woensel, hoogleraar Pediatrische Intensive Care, Hoofd Intensive Care Unit van het Amsterdam UMC en oprichter en voorzitter van het Network of Excellence Kinder-IC. Tijdens deze 30 minuten durende podcast praten Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, met hun bijzondere tafelgenoot over onder meer de technische en menselijke aspecten rondom infectieziekten bij kinderen, de IC-zorg voor deze groep en nieuwe  zorgconcepten .

Emerging Viruses

Coronavirus: werken mondkapjes nu wel of niet?

Prof.dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog en viroloog Erasmus MC, schuift aan tafel bij Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company.  Het gespreksonderwerp betreft een hot topic: oude virussen die hun intrede doen in nieuwe gebieden en een naïeve populatie treffen. Hoe goed zijn we daarop voorbereid? In deze podcast praat Eric je bij over emerging viruses, een onderwerp dat hem zeer ter harte gaat.


Infectiepreventie

Je wilt als arts de patiënt niet besmetten.

Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, zijn te gast in Nijmegen bij Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie in het Radboud MC. Volgens Voss moet handhygiëne niet alleen een regel zijn, maar een integraal onderdeel van het medisch handelen worden. Dat betekent gedragsverandering, hetgeen volgens hem inherent is aan het vak infectiepreventie. De podcast met Andreas Voss is doorspekt met humor, maar met een serieuze boodschap over handhygiëne. 
 

Influenza en Aspergillose

We ademen dagelijks sporen van de schimmel Aspergillus in

Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, zijn naar het EMC in Rotterdam afgereisd om in gesprek te gaan met prof. Bart Rijnders. Bart is internist-infectioloog, een expert op het gebied van influenza en aspergillose en mede-auteur van het baanbrekende Lancet artikel ‘Invasive aspergilloses in patients with influenza’.

Een van de meest gemiste diagnoses bij IC-patiënten die overlijden, blijkt een Aspergillus infectie te zijn. Volgens Bart kan een snelle diagnostiek en snelle behandeling de kans op overlijden verlagen. Dit, en nog meer, in deze zeer interessante 41-minuten durende podcast.
 

Sepsis en behandeling

Sepsis is voor een deel handelen in onzekerheid

Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company verwelkomen aan hun tafel Dr. Mark de Boer, internist-infectioloog in het LUMC en voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid in Nederland (SWAB). Met Mark de Boer wordt tijdens deze 35-minuten durende podcast gesproken over de aandoening sepsis, het antibioticabeleid, en de richtlijn die in ontwikkeling is rondom de sepsispreventie en -behandeling. 

Biomedische technologie

Van molecuul tot mens

Menno Prins, hoogleraar Faculteit Biomedische Technologie TU Eindhoven, is tafelgenoot van Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company. In de gezondheidszorg is grote vraag naar technologieën om de diagnose, preventie en behandeling van patiënten te verbeteren. Het onderzoeksteam van Prins richt zich op de ontwikkeling van een kleine biosensor, waarmee continu, parallel, verschillende moleculaire stoffen gemeten kunnen worden.

Muziek op de IC

Ellen Smit, internist-intensivist Spaarne ziekenhuis en medeoprichtster van Muziek op de IC is te gast bij Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company. Muziek op de IC was een onontgonnen gebied maar heeft de laatste tijd steeds meer aandacht gekregen, zowel in de media als in de medische wereld. Musici worden er speciaal voor opgeleid. Het MusIC project, dat met een pilot startte vanuit een unieke samenwerking tussen het Spaarne Gasthuis en UMC Utrecht, wordt inmiddels uitgerold over heel Nederland. 

Antibiotic Stewardship

Aan het woord is Jeroen Schouten, intensivist Radboudumc Nijmegen, die in gesprek is met Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company. De podcast gaat over zowel de problematiek rondom restrictief gebruik van antibiotica, als het succesvol invoeren van A-teams. 


 

Antibioticaresistentie

De zorgen over antibioticaresistentie nemen toe, vooral rondom MRSA. We moeten blijven oppassen. Met deze waarschuwing begint deze podcast over antibioticaresistentie. Joop Arends, internist-infectioloog UMC Utrecht, en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, gaan over de resistentieproblematiek in gesprek met Miquel Ekkelenkamp, arts-microbioloog uit het UMC Utrecht. Luister naar zijn visie op de situatie. 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.