Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Infectieziekten

Podcastserie- Een luisterend oor voor complexe beelden in infectieziekten

Regelmatig publiceren we hier podcasts over actuele ontwikkelingen op het gebied van infectieziekten en de zorg rondom de patiënt op de intensive care afdeling. Elke keer schuift er een andere expert of ervaringsdeskundige aan tafel aan om over een bepaald onderwerp te praten.
 

COVID-19 pandemie in Suriname

Intensivist Jeroen Schouten (Radboudumc) zit aan tafel bij toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMCU) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen. Onderwerp van het gesprek is de Nederlandse medische missie waaraan Jeroen bijgedragen heeft en die hulp bood aan de Surinaamse IC-zorg tijdens de COVID-19-pandemie. Luister in deze podcast naar zijn bijzondere ervaringen.

Sepsis

Toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen praten in deze podcast met prof. dr. Peter Pickkers, internist-intensivist en hoogleraar Experimentele Intensive Care Geneeskunde in het Radboudumc. Het onderwerp van gesprek is infecties met een ontregelde afweerrespons en orgaandisfunctie, oftewel sepsis. Aan bod komen o.a. het verbeteren van de uitkomst van sepsis, een snellere herkenning, de lastige diagnosestelling en de benodigde aandacht voor langetermijnbegeleiding van sepsispatiënten.

 

Delirium

Toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen ontmoeten  Arjen Slooter, intensivist en hoogleraar intensive care neuropsychiatrie aan de Universiteit Utrecht. Thema van het gesprek is delirium, een acute cognitieve stoornis door een onderliggend medisch probleem. Een delirium komt vaak voor bij IC-patiënten, maar ook bij mensen die erg kwetsbaar zijn op bijvoorbeeld de geriatrische afdelingen en in zorgcentra. Het beeld van een delier is vrij diffuus en daardoor vaak lastig te herkennen. Arjen Slooter bespreekt in de podcast o.a. de symptomen, het diagnosticeren, de aandachtstesten, de behandelmogelijkheden en het belang daarvan.

‘Hygiëne Helpt’

Het idee ontstond tijdens een presentatie over zijn vak op de school van zijn dochter. Kinderen bleken zeer in het onderwerp infectieziekten geïnteresseerd te zijn. In deze podcast vertelt prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog en immunoloog in het Erasmus MC, over zijn internationale schoolproject ‘Viruskenner.nl’ en de digitale educatielijn ‘Hygiëne Helpt’ . ’Hygiëne Helpt’ leert jongeren hoe infectieziekten zich verspreiden en hoe dat door gedragsverandering voorkomen kan worden. Het interactieve lespakket begon als pilot met een module over het thema persoonlijke hygiëne. Nu worden telkens nieuwe actuele modules toegevoegd, waaronder antibioticaresistentie.

 

IC-behandeling: overleving versus kwaliteit van leven    

Toxicoloog-intensivist Dylan de Lange (UMC) en presentator-zorginnovator Bob Krijnen verwelkomen in deze podcast Meta van der Woude, anesthesioloog-intensivist in het Zuyderland ziekenhuis. Ze gaan in op de veranderde IC-behandeling: overleving versus kwaliteit van leven. Maar ook op het belang van IC-nazorg en het Post-Intensive Care Syndroom, oftewel PICS. Tevens komt Meta’s onderzoek aan bod, dat zich richt op optimalisatie van zorg op het gebied van beademing én van pijn en delier op de IC. Daarnaast vertelt Meta uitgebreid over haar persoonlijke ervaringen als COVID-19 patiënt op de IC. Luister hier naar deze aangrijpende podcast. 
 

 

Een vak waar je echt iets kunt betekenen voor de kinderen

In deze podcast verwelkomen toxicoloog-intensivist Dylan de Lange en zorginnovator-presentator Bob Krijnen een bijzondere tafelgenoot: Louis Bont, kinderinfectioloog en immunoloog (Wilhelmina Kinderziekenhuis en Maxima Medisch Centrum). Hij vertelt vol passie over de kinder-intensive care geneeskunde. Wat maakt zijn vak zo bijzonder? Maar ook over typische kinderinfecties die volwassenen niet krijgen, multi-inflammatoire ziektebeelden gerelateerd aan COVID-19 en de ziekte van Kawasaki. En over nieuwere infecties die op de kinder-IC te zien zijn, over biomarkers en de onbekendheid van het RS-virus in de samenleving.

“Je hoort een kind niet te overleven, dat is tegennatuurlijk.” 

Infectieziekten bij kinderen en de vaak intensieve zorg voor deze groep maken het vak IC-arts binnen de kindergeneeskunde bijzonder en indrukwekkend. Aan het woord is professor Job van Woensel, hoogleraar Pediatrische Intensive Care, Hoofd Intensive Care Unit van het Amsterdam UMC en oprichter en voorzitter van het Network of Excellence Kinder-IC.  

Opname van een kind op de IC kan voor zowel de ouders als voor het kind zelf en andere gezinsleden behoorlijk ingrijpend zijn. Als een kind op de IC belandt, valt immers van het een op het andere moment de totale solide basis weg. Vooral bij chronisch complexe aandoeningen en opnames liggen kinderen vaak lang, soms maanden, op de IC. Hoe gaan ouders en het behandelteam daarmee om? Hoe wordt aandacht geschonken aan de zogenaamde PICS (post intensive care syndroom)? Wat wordt er gedaan om de transitie van ouders van zorgontvangers naar zorgverleners te begeleiden? Tijdens deze 30 minuten durende podcast praten Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, met hun bijzondere tafelgenoot over onder meer de technische en menselijke aspecten rondom infectieziekten bij kinderen, de IC-zorg voor deze groep en nieuwe zorgconcepten.

Coronavirus: werken mondkapjes nu wel of niet?

Prof.dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog en viroloog Erasmus MC, schuift aan tafel bij Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company.  Het gespreksonderwerp betreft een hot topic: oude virussen die hun intrede doen in nieuwe gebieden en een naïeve populatie treffen. Deze veroorzaken dat alles op scherp komt te staan en de wereld even stil staat. Voor de meeste virale infecties bestaat nog geen behandeling. We weten echter dat er nieuwe uitbraken gaan komen. Hoe goed zijn we daarop voorbereid? Het coronavirus is in principe een onschuldig verkoudheidsvirus. Waarom is het ineens wereldnieuws? En waarom is de bron vaak Azië? In deze podcast praat Eric je bij over emerging viruses, een onderwerp dat hem zeer ter harte gaat.


Je wilt als arts de patiënt niet besmetten.

Handhygiëne, het kan zomaar een bijzondere interesse van je worden. Toen Andreas aan zijn studie geneeskunde begon, had hij ook niet voorzien dat handen wassen zo’n centrale rol in zijn leven zou gaan spelen. Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, zijn te gast in Nijmegen bij Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie in het Radboud MC. Andreas Voss haalde onlangs de landelijke pers vanwege zijn studie naar bankbiljetten waarmee hij de Ig Nobelprijs voor ontving. Een prijs voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan aan het denken zet. Volgens Voss moet handhygiëne niet alleen een regel zijn, maar een integraal onderdeel van het medisch handelen worden. Dat betekent gedragsverandering, hetgeen volgens hem inherent is aan het vak infectiepreventie. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Mensen moeten zich bewust worden van het belang van handenwassen. Infecties kunnen daarmee voorkomen worden, hetgeen weer positief gevolg kan hebben voor antibioticaresistentie. De podcast met Andreas Voss is doorspekt met humor, maar met een serieuze boodschap over handhygiëne. 
 

We ademen dagelijks sporen van de schimmel Aspergillus in

Griep of influenza is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaakt door het influenzavirus dat jaarlijks opduikt in de winterperiode. Veel mensen zeggen griep te hebben, maar hierbij gaat het vaak om een gewoon verkoudheidsvirus. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke symptomen en blijkt zelfs een risicofactor voor het ontwikkelen van een dodelijke schimmelinfectie in de longen. Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, zijn naar het EMC in Rotterdam afgereisd om in gesprek te gaan met prof. Bart Rijnders. Bart is internist-infectioloog, een expert op het gebied van influenza en aspergillose en mede-auteur van het baanbrekende Lancet artikel ‘Invasive aspergilloses in patients with influenza’.

De schimmel Aspergillus komt overal in de omgeving voor, we ademen er dagelijks sporen van in. Als je gezond bent, is het niet schadelijk en word je er ook niet ziek van, aldus Bart. Dat is echter anders als je op de IC terecht komt. Een van de meest gemiste diagnoses bij IC-patiënten die overlijden, blijkt een Aspergillus infectie te zijn. De mortaliteit bij IC-patiënten met Aspergillus en influenza is zelfs dubbel zo hoog als de mortaliteit bij IC-patiënten die geen Aspergillus hebben. Voor een deel betreft dit de klassieke risicopatiëntengroepen, zoals mensen die langdurig chemotherapie krijgen of een transplantatie ondergaan, maar langzamerhand worden er ook andere groepen ontdekt. Volgens Bart kan een snelle diagnostiek en snelle behandeling de kans op overlijden verlagen. Wat is zijn advies voor de diagnostisering bij een ernstig zieke patiënt? Is profylaxe een oplossing? Welke rol speelt de landbouw bij resistentie van antimycotica? Wat zijn de bevindingen van de Dutch-Belgian Mycose Study Group en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Dit, en nog meer, in deze zeer interessante 41-minuten durende podcast.
 

Sepsis is voor een deel handelen in onzekerheid

Sepsis is een veel voorkomend probleem op de IC en spoedeisende hulp. Het ziektebeeld is meestal voor veel artsen moeilijk te herkennen, zeker in het begin, en lastig te definiëren. Sepsis is eigenlijk een klinische beschrijving van een ziektebeeld waarbij levensbedreigend orgaanfalen op de voorgrond staat, met meestal een infectie als onderliggende oorzaak. De infectie is dan bepalend voor de behandeling. Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company verwelkomen aan hun tafel Dr. Mark de Boer, internist-infectioloog in het LUMC en voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid in Nederland (SWAB). Met Mark de Boer wordt tijdens deze 35-minuten durende podcast gesproken over de aandoening sepsis, het antibioticabeleid, en de richtlijn die in ontwikkeling is rondom de sepsispreventie en -behandeling. Een richtlijn met één ultiem doel wat Mark de Boer betreft: de behandeling met de patiënt wordt beter!

Van molecuul tot mens

Hoe ziet de toekomst van de biomedische technologie eruit en hoe kunnen we deze gaan inzetten in de dagelijkse praktijk? Menno Prins, hoogleraar Faculteit Biomedische Technologie TU Eindhoven, is tafelgenoot van Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company.

In de gezondheidszorg is grote vraag naar technologieën om de diagnose, preventie en behandeling van patiënten te verbeteren. Het onderzoeksteam van Prins richt zich op de ontwikkeling van een kleine biosensor, waarmee continu, parallel, verschillende moleculaire stoffen gemeten kunnen worden. Het betreft dan stoffen in het chemische domein die belangrijk zijn bij andere ziektes dan bijv. suikerziekte. Stoffen met een lagere concentratie zoals medicijnen, hormonen, ontstekingsmarkers, en misschien ook wel DNA. Hopelijk is het dan over 10 jaar mogelijk om, bijvoorbeeld bij een antibioticum, vanaf het eerste half uur continu meetpunten te hebben voor de bloedwaardes. Waardoor vanaf de eerste toediening continu de juiste dosis gegeven zou kunnen worden met kans op eerder herstel en minder bijwerkingen.
 


Wat klinkt als science fiction is nu al realiteit. In deze 36 minuten durende Podcast praat Menno Prins je bij over de actuele ontwikkelingen in deze bijzondere wereld van biomedische technologie.
 

Je wordt weer een beetje mens

Ellen Smit, internist-intensivist Spaarne ziekenhuis en medeoprichtster van Muziek op de IC is te gast bij Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company. 

Muziek op de IC was een onontgonnen gebied maar het krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht, zowel in de media als in de medische wereld. Musici worden er speciaal voor opgeleid. Het MusIC project, dat met een pilot startte vanuit een unieke samenwerking tussen het Spaarne Gasthuis en UMC Utrecht, wordt inmiddels uitgerold over heel Nederland. 

Een mens is niet alleen een ziektebeeld, er komt meer bij kijken. De hulp bij het herstel is niet alleen afhankelijk van medicamenten, maar juist ook de aandacht voor het systeem, het brein, en de rust in de omgeving. Wat is de toegevoegde waarde van muziek op de intensive care afdeling? Welke positieve effecten kan deze mensgerichte zorg hebben op de patiënt? En hoe ervaren de familie en IC-medewerkers deze nieuwe vorm van afleiding? Luister naar Ellen tijdens deze 40 minuten durende podcast en ontdek waarom muziek als niet-medicamenteuze interventie zo bijzonder kan zijn.

Restrictief AB-gebruik en A-teams

Stoppen is essentieel


‘I love it when a plan comes together’, naar deze beroemde woorden van "Hannibal" uit de tachtiger jaren tv-serie wordt regelmatig gerefereerd in deze podcast over restrictief antibioticagebruik en A-teams. Aan het woord is Jeroen Schouten, intensivist Radboudumc Nijmegen, die in gesprek is met Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company.

De podcast gaat over zowel de problematiek rondom restrictief gebruik van antibiotica, als het succesvol invoeren van A-teams. Ook in Nederland namen de afgelopen jaren de zorgen rondom toenemende resistentie toe. Vanuit de SWAB richtlijnen werd in 2011 bepaald dat in alle ziekenhuizen het antibtioticabeleid verbeterd moest worden. De statement heeft veel in gang gezet en tot politieke besluitvorming geleid: elk ziekenhuis moest gaan werken aan stewardship in de vorm van een antibiotic management team.

Het zogenaamde A-team, zorgverleners die voor een deel worden vrijgesteld om taken te verrichten die antibioticabeleid bevorderen. In de podcast wordt dieper ingegaan op deze A-teams. Hoe komen zij tot stand? Wie zijn de hoofdrolspelers en wat zijn hun verantwoordelijkheden? Na 45 mooie minuten is duidelijk waarom dit initiatief zo succesvol is, maar ook wat er nog ontbreekt en wat de teams in de toekomst nog willen bereiken.

Antibioticaresistentie

Eens per jaar komt er een superbacterie voorbij


Doordat de bacterie enkele aangrijpingspunten heeft veranderd, werkt medicatie niet meer en wordt de infectie niet behandeld. De zorgen over antibioticaresistentie nemen toe, vooral rondom MRSA. We moeten blijven oppassen. Met deze waarschuwing begint deze podcast over antibioticaresistentie.

Joop Arends, internist-infectioloog UMC Utrecht, en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, gaan over de resistentieproblematiek in gesprek met Miquel Ekkelenkamp, arts-microbioloog uit het UMC Utrecht. Luister naar zijn visie op de situatie. Wat is antibioticaresistentie? Is er een relatie tussen resistentie en antibioticagebruik? Moeten we ons inderdaad zorgen maken over de toekomst?

Miquel schetst een beeld van het huidige beleid in Nederland, maar ook dat van omringende landen, en mogelijke gevolgen. Stel we hebben over 10 jaar het scenario dat er multiple resistentie in de ziekenhuizen ontstaat. Wat zijn dan de gevolgen voor de patiënt? Aan het einde van de 40 minuten durende podcast is duidelijk dat een gewaarschuwd mens voor twee telt.

Pagina beoordelen Like Dislike