Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

WHO vraagt aandacht voor antibioticaresistentie

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor de medicijnen die zijn bedoeld om hen te doden of af te remmen. Anders gezegd: antibioticaresistentie blijft toenemen. Wat als alle bacteriën resistent worden en we ons niet meer tegen ze kunnen verdedigen? Zover wil de WHO het niet laten komen.

Antibioticaresistentie bedreigt de gezondheid van de wereldbevolking. Naar schatting zijn in 2019 wereldwijd 1,27 miljoen mensen overleden door infecties met resistente bacteriën. Zo blijkt uit onderzoek dat eerder dit jaar is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Ter vergelijking: in 2019 stierven 1,3 miljoen mensen aan de gevolgen van een nierziekte – destijds de hekkensluiter van de top 10 belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.

World Antimicrobial Awareness Week 2022

Als we niet ingrijpen, dan wordt het resistentieprobleem alleen maar groter: hoe meer bacteriën ongevoelig worden, hoe minder we kunnen doen tegen de infecties die ze veroorzaken.

En niemand zit te wachten op een toekomst die lijkt op het pre-antibioticatijdperk. Een tijdperk waarin een hardnekkige hoest – of zelfs een onschuldig kuchje - kan ontaarden in een levensbedreigende aandoening omdat er geen enkel antibioticum meer over is dat nog werkt.

Dit schrikbeeld, in combinatie met het aantal slachtoffers dat de resistente bacterie nu al eist, is voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reden genoeg om jaarlijks de gevaren van antibioticaresistente onder de aandacht te brengen. Dat doet de organisatie tijdens de zogeheten World Antimicrobial Awareness Week – dit jaar van 18 tot en met 24 november.

Pfizer realiseert zich hoe dringend een duurzame oplossing nodig is voor de resistentieproblemen en heeft zich daarom aangesloten bij de campagne van de WHO.

Antibioticaresistentie

Samen weerstand bieden tegen resistentie

De WHO wil mensen niet alleen bewust maken van de gevolgen van antibioticaresistentie, maar hen ook oproepen tot actie. Daarom is het thema van de WAAW dit jaar: ‘Samen antimicrobiële resistentie voorkomen’.

Misschien denk je: die actie moet komen vanuit de politiek, gezondheidszorg, farmaceutische industrie en veterinaire sector.

Dat klopt, maar cijfer jezelf niet weg. Ook jij kunt ervoor zorgen dat de toekomstige generaties kunnen blijven vertrouwen op de antibiotica die we nu zo dankbaar gebruiken.

Wil je weten hoe? Neem dan een kijkje op de volgende pagina’s voor praktische tips en achtergrondinformatie:

  • Samen kunnen we antibioticaresistentie voorkomen – hoe jij kunt helpen en waarom Nederland een voorbeeld voor de wereld is.
  • Multiresistente darmbacteriën – een ongewenst importproduct.
  • Niets aan te geven – wat je kunt leren van 3 vakantiegangers die onbewust multiresistente bacteriën het land in smokkelen.
Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.