Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Baby’s en tieners krijgen combivaccin aangeboden

Leestijd: 5 minuten

Alle baby’s van 14 maanden krijgen in de loop van 2018 een oproep voor een vaccinatie die hen helpt beschermen tegen de meningokokkentypen A, C, W en Y. Ook jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken.
 

Alle baby’s en tieners krijgen straks combinatievaccin aangeboden

Met de keuze om een combinatievaccin in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen wil het ministerie van VWS de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. 

Het aantal infecties met meningokokken type W is gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en 80 in 2017. De toename is zorgwekkend omdat een infectie met meningokokken type W zeer snel en ernstig kan verlopen - vaak met hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging als gevolg - en niet altijd op tijd wordt herkend.

Brief aan de kamer

’Ik vind de toename van meningokokken type W infecties zorgelijk’, schreef Edith Schippers in september 2017 toen ze nog minister van Volksgezondheid was, aan de Tweede Kamer. ‘Het vooruitzicht dat aan deze ziekten meer kinderen en volwassenen kunnen overlijden dan wel blijvende lichamelijke problemen kunnen overhouden, betekent dat we maatregelen moeten nemen.’

Alle baby’s en jonge tieners krijgen straks een combinatievaccin tegen meningokokken aangeboden

Meningokokkenziekte, wat is het? 

Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Maar als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen binnen enkele uren ernstig ziek worden. 

Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen. Bij meningokokkenziekte kan een kind of volwassene in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden. Er zijn twee vormen van meningokokkenziekte, te weten hersenvliesontsteking (ook wel meningitis of nekkramp genoemd) en bloedvergiftiging (sepsis).

Bij hersenvliesontsteking door meningokokken treedt hoge koorts op met koude rillingen, braken en hoofdpijn. Bij een bloedvergiftiging door meningokokken wordt de patiënt suf. Het is moeilijk contact met hem of haar te krijgen. Ook kan er weefsel afsterven (necrose)

De symptomen kunnen snel verergeren en zijn in eerste instantie moeilijk te herkennen. Het ziekteproces kan zich in 24 uur voltrekken en in circa tien procent van de gevallen leiden tot de dood. Ook kunnen restverschijnselen optreden, zoals epilepsie, leermoeilijkheden en gehoorverlies.

Bij het optreden van sepsis en necrose moeten soms lichaamsdelen worden geamputeerd. Door te hoesten of niezen kunnen mensen die de meningokokkenziekte hebben anderen weer besmetten. Er zijn verschillende soorten van de meningokokkenbacterie.

Verschillende meningokokkenbacteriën

Er zijn verschillende meningokokkenbacteriën en meningokokkenziekte komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Kinderen van 14 maanden krijgen sinds 2002 één inenting tegen meningokokken type C aangeboden. Het aantal ziektegevallen door dit type C is sindsdien sterk afgenomen. 

 

Combinatievaccin

Omdat het aantal besmettingen met meningokokkenbacterie type W gestaag toeneemt, heeft ex-minister Schippers het advies van een deskundigenberaad overgenomen om een uitgebreider vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. 

Een oproep voor alle baby’s en jonge tieners

In plaats van een vaccin tegen meningokokken type C, krijgen kinderen in de loop van 2018 een combinatievaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y aangeboden. Klik hier voor meer informatie over Meningokokken ACWY-vaccinatie. 

Vaccinatie tegen meningokokken B-infecties zit in Nederland niet in het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad zal hier in de toekomst een advies over uitbrengen. 

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.