Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Begin over seks zodra een kind kan praten’

Leestijd: 3 minuten

Televisiemaakster Sophie Hilbrand praat in het programma Hotel Sophie met mensen over seksualiteit en opvoeding. Vanaf welk moment ga je het gesprek aan met kinderen over seks? En op welke leeftijd vertel je wat? 

’Je moet voortdurend met kinderen praten over seks, al vanaf dat ze heel jong zijn’

Via reclames, internet en televisie worden kinderen al op jonge leeftijd bestookt met informatie over seks en porno. Seksuele voorlichting op school heeft daarentegen vaak een waarschuwend karakter. Pas op voor soa’s, ongewenste zwangerschappen, foute mannen. Veel minder vaak horen kinderen hoe fijn en leuk seks kan zijn én al helemaal niet van hun ouders.

Dat is de boodschap die Sophie Hilbrand geeft aan haar kijkers en deze wordt beaamd door de ouders die in haar programma Hotel Sophie te gast zijn. Ook zij praten nauwelijks met hun kinderen over seksen anticonceptie. Met het idee dat die zelf wel uitvinden hoe alles werkt en niet op informatie van hun ouders zitten te wachten. 


Slachtoffer van sexting

Al vinden de ouders het wel belangrijk dat hun kinderen niet hetzelfde overkomt zoals Francine die in het programma vertelt hoe de foto van haar blote borsten de hele school rondging.

Of zoals Jasper die homoseksueel is en daar thuis niet over praatte. De enige aandacht die er op school aan werd geschonken ging over de film Philadelphia waarin de homoseksuele hoofdpersoon sterft aan aids. 

’Je moet voortdurend met kinderen praten over seks, al vanaf dat ze heel jong zijn’

In het programma doen de ouders rollenspelen en praten ze over allerlei dilemma’s. Wat bespreek je met je dochter als die voor het eerst op vakantie gaat naar Salou? Geef je uitgebreide uitleg over voorbehoedsmiddelen of koop je zelfs condooms? En hoe leg je aan je kind van zes uit hoe baby’s worden gemaakt en wat zeg je als je dertienjarige zoon allemaal naaktfoto’s op zijn kamer hangt.

Arts en seksuoloog Rick van Lunsen stelt dat het belangrijk is om seks te praten met een kind zodra het kan praten, in plaats van rond de puberteit. ’’ Je moet voortdurend met kinderen praten over seks, al vanaf dat ze heel jong zijn.’’ 

Seksuele ontwikkeling 

Veel ouders beseffen volgens Van Lunsen niet dat de seksuele ontwikkeling al ontzettend vroeg begint. ’’Ik denk dat de boodschap eigenlijk moet zijn: ‘ontdek je eigen plekje, ken je eigen lichaam en de richting van autonomie en zelfbeschikking. Jouw lijf is van jou en jij hebt de taak om zelf te ontdekken wat er plezierig is aan seks voor jou,’’ zegt hij met nadruk. 


Daarnaast vindt hij dat er ook vanuit school meer expliciete voorlichting moet komen richting jongeren en vooral richting meisjes rond seksualiteit, het aangeven van grenzen en wensen en anticonceptiemiddelen.
 

Werking van hun lichaam

Volgens hem ontbreekt er vooral bij meisjes veel kennis over de werking van hun eigen lichaam, seksuele opwinding en over seks in zijn algemeenheid. ’’Kijk maar eens naar de voorlichtingsboekjes. Daarin staat ‘jongens krijgen hun eerste zaadlozing en meisjes krijgen hun eerste menstruatie’. Jongens krijgen de lol en meisjes de shit? Terwijl seks voor meisjes net zo belangrijk en leuk moet zijn als voor jongens.’’

Bronnen
Bekijk de aflevering

Bronnen

  • Dit artikel is geschreven op basis van de beelden van aflevering van Hotel Sophie en wat daarin wordt verteld.

Bekijk de aflevering

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.