Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke bijdrage aan strijd zikavirus

Leestijd: 3 minuten

Het zikavirus grijpt wereldwijd onverminderd hard om zich heen en het aantal mensen dat besmet raakt met het virus dat bij ongeboren baby’s voor hersenletsel kan zorgen, stijgt. De CDC, het Amerikaanse RIVM is blij met de donatie van de Pfizer Donation van 1 miljoen dollar voor de strijd tegen het zikavirus. 

Belangrijke bijdrage Pfizer Foundation aan strijd zikavirus

Diverse geneesmiddelenbedrijven werken hard aan de ontwikkeling van preventieve vaccins tegen het zikavirus. Die zijn er nog niet en daarom moet het virus dat wordt verspreid door muggen nu nog op andere manieren worden bestreden. De donatie van Pfizer kan worden gebruikt voor het inzetten van muggenwerende middelen tot het uitroeien van muggen en voorlichting aan mensen over hoe je het zikavirus kunt voorkomen. 

Gratis anticonceptie-injecties

Daarnaast heeft Pfizer ook nog eens 170.000 gratis anticonceptie-injecties ter beschikking gesteld aan het zogeheten ‘zika-anticonceptie-toegangnetwerk’ in Puerto Rico. Hiermee wordt vrouwen tijdens de huidige uitbraak van het virus, de mogelijkheid geboden om zwangerschap te vermijden of uit te stellen.  

Andere maatregelen die in Puerto Rico worden genomen, zijn het gebruik van muggenwerende middelen en het uitroeien van muggen in gebieden waar het virus heerst. 
 

In de VS en Puerto Rico zijn meer dan 19.000 mensen ziek geworden door het zikavirus

’’Een uitdaging zoals het zikavirus vraagt elk bedrijf om zijn bronnen en kennis te raadplegen om de gezondheidsrisico’s die bestaan voor mensen in besmette gebieden te beheersen,’’ zegt Sally Susman, adjunct-directeur corporate affairs van Pfizer over de noodzaak die Pfizer voelt om de zika-epidemie te bestrijden. 

’’We verwelkomen de mogelijkheid om samen met de CDC en gezondheidsprofessionals te werken aan een oplossing voor problemen die nu spelen en tegelijkertijd te werken aan lange termijnoplossingen voor deze ernstige bedreiging van de gezondheidszorg.’’

Waarom is het zikavirus gevaarlijk? 

Veel mensen die besmet raken met het zikavirus hebben nergens last van, maar voor baby’s kan het wel kwaad. Wetenschappers hebben echter sterke aanwijzingen dat er een verband is tussen het virus en microcefalie (een te kleine schedel en daardoor onderontwikkeling van de hersenen) bij pasgeboren baby's. 

Ook lijkt verband te bestaan tussen zika en neurologische aandoeningen bij volwassenen, waaronder het Guillain-Barré syndroom (tijdelijke spierverlamming door een virus). Verder onderzoek is nodig, voordat we de relaties tussen het virus en deze aandoeningen echt kunnen begrijpen. De muggensoort die het zikavirus verspreidt, komt overigens niet voor in Nederland. 

Menselijk leed en kostenpost

Het menselijk leed van het zikavirus is enorm, maar volgens de CDC, het Amerikaanse RIVM, brengt de ziekte ook nog eens een enorme kostenpost met zich mee. De levenslange zorg voor een kind dat is getroffen door het virus kost tussen de één tot tien miljoen dollar.

’’De genereuze steun van Pfizer en de Pfizer Foundation is enorm belangrijk in de strijd tegen de verwoestende effecten van de uitbraak van het zika-virus,’’ zegt Judith Monroe, algemeen directeur van de CDC. ’’Samen kunnen we zoveel meer doen om te voorkomen dat het zikavirus nog meer families treft.’’

Bronnen

Bronnen

Informatie voor dit artikel komt van:

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.