Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Pneumokokkenvaccin voor armste landen ter wereld

Leestijd: 3 minuten

Pfizer heeft met UNICEF de afspraak gemaakt om voor ‘s werelds armste landen tot en met 2025 tot 740 miljoen doseringen van Pfizers pneumokokkenvaccin te leveren. Deze overeenkomst garandeert de levering van het vaccin tot en met 2025.

Pneumokokkenvaccin voor armste landen van de wereld

Dat doet Pfizer omdat het geneesmiddelenbedrijf het belangrijk vindt dat iedereen ter wereld de toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg heeft en de mogelijkheid moet hebben om een gezond leven te leiden.

Pneumokokkenziekte is een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd voor ziekten die vaccinatie kan helpen voorkomen bij kinderen onder de vijf jaar. Het is een verzamelnaam voor aandoeningen zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking en oorontsteking die worden veroorzaakt door de bacterie Streptococcus pneumoniae. Die kennen we beter als de pneumokok. 

Van mens tot mens overdraagbaar

Pneumokokken zijn van mens op mens overdraagbaar. De bacterie zit bij veel mensen in de neusholte, zonder dat ze er ziek van worden. Als hij echter in je bloedbaan of zenuwstelsel terechtkomt kan dat leiden tot ernstige, soms zelfs dodelijke ziektebeelden zoals hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
 
De vaccins worden geleverd onder de voorwaarden van het Advance Market Commitment (AMC). Dit is een innovatief publiek financieringsmodel dat is ontworpen om de wereldwijde beschikbaarheid van vaccins in de armste landen te versnellen. 

GAVI wil kinderen over de hele wereld gelijke toegang geven tot vaccins 

Het Advance Market Commitment (AMC) wordt beheerd door de GAVI Alliance, voluit Global Alliance for Vaccines: een wereldwijd samenwerkingsverband tussen publieke en private organisaties met als doel om kinderen over de hele wereld gelijke toegang te geven tot vaccins. 

Pfizer levert haar bijdrage aan GAVI's doel, door vaccins in de armste landen voor een gereduceerde prijs van 2,49 euro per dosis aan te bieden. In elk doosje zitten vier vaccins. 

 

‘Kwetsbare kinderen beschermen’

“Wij zijn blij om GAVI te kunnen ondersteunen bij ons gemeenschappelijke doel om ’s werelds meest kwetsbare kinderen te helpen beschermen met behulp van een duurzaam vaccinatieprogramma”, vertelt Susan Silbermann, president vaccines van Pfizer. “Geen kind - waar ook ter wereld - zou moeten overlijden aan de gevolgen van een ziekte die vaccinatie kan helpen voorkomen.''

740 miljoen doseringen 

Pfizer heeft toegezegd om tot en met 2025 tot 740 miljoen doseringen van Pfizer ’s pneumokokkenvaccin te leveren. Sinds Pfizers oorspronkelijke overeenkomst met het Advance Market Commitment (AMC) in 2010 zijn er tot 2014, 133 miljoen doseringen pneumokokkenvaccin geleverd. Volgens de WHO/UNICEF waren eind 2013, 11 miljoen kinderen gevaccineerd. GAVI voorziet momenteel meer dan 57 landen van pneumokokkenvaccins.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.