Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een longontsteking: bekijk het op film

Leestijd: 1 minuut

Elk jaar krijgen 125.000 Nederlanders een longontsteking. Kinderen tussen de 0 en 9 jaar en ouderen worden het vaakst getroffen. Een longontsteking kan licht maar ook zwaar en ernstig zijn. Herstellen ervan kan weken tot maanden duren. 

Wat is een longontsteking: bekijk het op film

Maar wat is het nou precies? Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in de longen ontstoken. Veel mensen die het krijgen, hebben moeite met ademhalen en kunnen het erg benauwd krijgen. 

Dit komt weer doordat het lichaam de ontsteking probeert op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm en dat is moeilijk op te hoesten. Ook kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen. Met benauwdheid als gevolg. 

Bekijk hoe het precies allemaal zit in het volgende filmpje dat te vinden is op de website van het Longfonds: https://www.longfonds.nl/longontsteking/wat-is-longontsteking

 

Boekje over longontsteking 

Het kan zijn dat je snel weer de oude bent als je een longontsteking krijgt, maar het kan ook lang duren voordat je bent hersteld. Bij het Longfonds kun je een gratis boekje krijgen over het herstelproces. 

Jaarlijks worden er 35.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Zij liggen gemiddeld 9 dagen in het ziekenhuis. Meestal heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen. Maar het herstelproces kan lange tijd duren. Zeker bij mensen die een chronische longaandoening hebben zoals astma of COPD.

In het boekje van het Longfonds delen mensen die een longontsteking hebben gehad hun ervaringen en tips. Ook geeft een longarts advies. Met als doel om te vertellen wat je zelf kunt doen om te herstellen van een longontsteking en ook wat je kunt doen om een longontsteking te voorkomen. Het boekje is gratis te bestellen via deze link: https://bestellen.longfonds.nl/product/boekje-longontsteking/

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.