Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Twijfel over vaccinatie alsnog verdwenen

Leestijd: 3 minuten

Blogger Pauline Bijster schreef in haar column in het tijdschrift Happinez dat ze twijfelde of ze haar vierde kind wilde laten vaccineren. Een flinke discussie op social media brandde los. Op televisie ging kinderarts Jan Peter Rake van het UMC Groningen met Bijster in discussie. Later keek ze rond in zijn ziekenhuis. Het resultaat? Bijster twijfelt niet meer. 

Twijfel over vaccinatie verdwenen na bezoek kinderziekenhuis

Pauline Bijster was er eerlijk over aan tafel bij de talkshow Umberto. Haar eerste drie kinderen had ze laten inenten volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Maar haar vierde kind, op dat moment 1,5 jaar, had nog geen vaccinatie gehad. 

’’Als je Googelt vind je veel nare informatie over vaccinaties,’’ vertelde ze in het programma. En in haar column voor Happinez schreef ze dat ze zich afvroeg of alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma wel écht zo nuttig en effectief zijn.  Kinderarts Jan Peter Rake stelde bij Umberto dat er één groep mensen is waarbij helemaal geen twijfel bestaat over vaccinaties en dat zijn de kinderartsen zelf. ’’Ik ken geen kinderarts die zijn kind niet volledig heeft laten vaccineren.’’ 

Kijkje op de kinderafdeling

Rake zei vaccineren een maatschappelijke verantwoordelijkheid te vinden. Na afloop nodigde hij Bijster uit om een kijkje te komen nemen op de kinderafdeling van het UMC Groningen. 

Om met eigen ogen te zien dat de ziekten uit het RVP geen onschuldige ziektes zijn. En dat kinderen die besmet raken - zeker als ze klein en zwak zijn - ernstige complicaties kunnen krijgen en soms zelfs moeten vechten voor hun leven.

Paulien Bijster schreef ook hier weer een verhaal over, maar dan voor Ouders van Nu. Ze beschrijft daarin hoe de kinderarts tijdens haar bezoek aan Groningen antwoord geeft op al haar kritische vragen. Zoals de vraag of ziekten zoals polio niet gewoon zijn verdwenen door een betere hygiëne, betere voeding en schoner water in plaats van het invoeren van poliovaccinatie. 
 

'Mensen googelen alles en weten over sommige onderwerpen meer dan de arts'

Beschermd via groepsimmuniteit

Volgens Rake hebben die factoren zeker allemaal meegespeeld, maar zouden er in Nederland zonder vaccinatie toch elk jaar 30 tot 40 kinderen extra overlijden aan infectieziekten. De kinderarts stelde dat Nederland vrij terughoudend is met het Rijksvaccinatieprogramma ten op zichte van andere landen en dat de mogelijk introductie van nieuwe vaccins zeer zorgvuldig en kritisch wordt onderzocht. 

Meer voorlichting aan ouders

Volgens kinderarts Jan Peter Rake zou de jonge moeder er goed aan doen om haar dochter te laten inenten. Juist om bij te dragen aan de groepsimmuniteit en zo andere, wel zwakkere kindjes te beschermen. Bijster was om na een rondje over de kinderafdeling. 

Paulien Bijster en Rake bleken het tot slot over één aspect eens te zijn. Dat het een goede zaak is dat het RIVM meer tijd en geld gaat stoppen in voorlichting aan ouders. ’’Mensen googelen alles en weten over sommige onderwerpen meer dan de arts,’’ zegt dokter Rake in het Ouders van Nu verhaal. ’’Ook rondom vaccinaties zou daarom informatie op maat aangeboden moeten worden.’’

Bronnen
Meer informatie

Bronnen

Meer informatie

  • Bekijk de discussie in het programma Umberto via deze link.
  • Het artikel van Pauline Bijster voor Ouders van Nu is terug te vinden via deze link .
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.