Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemofilie en seksualiteit: Alles wat je wil weten over seks

Leestijd: 8 minuten

Seks is fijn, leuk en goed voor je relatie. Ook met hemofilie kun je prima seks hebben. Alleen moet je misschien iets beter oppassen dan een ander. Hoe avontuurlijker en wilder in bed: hoe groter de kans op een bloeding.

Er zijn mensen met hemofilie die het lastig vinden om te genieten van seks, bijvoorbeeld omdat ze lichamelijk wat minder goed kunnen bewegen. Of omdat ze bang zijn dat ze last krijgen van een bloeding tijdens het vrijen.

Onderzoekers van het hemofiliebehandelcentrum van de Universiteit van Californië interviewden daarom tientallen mannen met hemofilie over hun seksuele gezondheid. Van hen gaf veertig procent aan te vinden dat hun aandoening invloed heeft op hun seksleven. Ook gaven veel ondervraagden aan dat ze het lastig vinden om informatie over hemofilie en seks te vinden.

Volgens de onderzoekers moet meer studie worden gedaan naar het effect van hemofilie op de seksuele gezondheid van mensen. Overal het algemeen gaan vrijpartijen ook bij mensen met hemofilie zonder brokken. Maar hier even op een rijtje wat er dan eventueel zou kunnen gebeuren en wat je daar tegen kan doen?

 • Scheurtje in voorhuid

  Beschrijving tonen

  Een penis bevat zwellichamen die vollopen met bloed op het moment dat er een erectie ontstaat. Dat kan een probleem zijn wanneer er bijvoorbeeld een scheurtje in de voorhuid zit. Tijdens het vrijen of zelfbevrediging kan iemand met hemofilie daardoor veel bloed verliezen of een pijnlijke zwelling krijgen. Dit komt vaker voor bij jongens met weinig seksuele ervaring bij wie de voorhuid nog moet worden opgerekt

 • Bloederig sperma

  Beschrijving tonen

  Sommige mannen met hemofilie verliezen wat bloederig sperma tijdens de zaadlozing. Meestal is dat onschuldig. Praten met een arts of uroloog wanneer het vaak voorkomt, kan hier nuttig zijn.

 • Laag libido door angst

  Beschrijving tonen

  Mannen kunnen ook last krijgen van angstige of depressieve gevoelens over hun hemofilie of bang zijn dat ze ziekten overbrengen op hun partner tijdens de seks. Dit kan er voor zorgen dat hun libido omlaag gaat of dat een erectiestoornis ontstaat.

 • Erectiestoornis door medicijnen

  Beschrijving tonen

  Sommige oudere hemofiliepatiënten die in het verleden hepatitis B en C of hiv/aids hebben gekregen, kunnen erectieproblemen krijgen door de medicijnen die ze gebruiken. Deze medicijnen kunnen het testosteronniveau verlagen en hierdoor het libido beïnvloeden.

 • Bloeding in/rond bekken en liezen

  Beschrijving tonen

  Door het vrijen en door spiersamentrekkingen bij een orgasme kunnen er bloedingen ontstaan in de bekkenbodemspieren of de liezen. Met blauwe plekken en pijnlijke zwellingen als gevolg.

 • Beschadigingen door ruwe seks

  Beschrijving tonen

  Bepaalde vormen van seks, zoals anale seks, sm of ingewikkelde standjes, geven meer risico’s op beschadiging van de huid of gewrichten. Van een zuigzoen kunt je ook onderhuidse bloedingen krijgen.

 • Stroef bewegen

  Beschrijving tonen

  Het kan lastig zijn om soepel te bewegen tijdens een vrijpartij door stijfheid van en pijn in de gewrichten.

Hemofilie en seksualiteit kunnen prima samen gaan.

Oplossingen voor problemen tijdens het vrijen

Er zijn zoals gezegd genoeg oplossingen voor problemen tijdens het vrijen te bedenken


Probeer standjes uit

Wees creatief. Sommige standjes vergen meer van je gewrichten en spieren tijdens het vrijen dan andere. Je kunt kortom problemen voorkomen door veilige standjes te gebruiken. Wat fijn, goed en veilig voelt verschilt echter van persoon tot persoon. Praat er met je partner over en probeer samen uit wat goed voelt.

Als je bijvoorbeeld meer bloedingen krijgen in de spieren aan de voorkant van je lichaam, kun je je partner bijvoorbeeld vragen om zijn of haar lichaamsgewicht zo min mogelijk op jou te laten leunen. Soms kan steun van een kussen helpen. Als je je lichaam goed kent, merk je een blessure op zodra die ontstaat.
 

Laat je checken

Soms is een erectiestoornis het teken van een andere medische aandoening, zoals een onontdekte hartkwaal en het kan er op wijzen dat het goed is om een algehele gezondheidscheck te ondergaan.

Ook kan een erectiestoornis het gevolg zijn van medicijngebruik. Vraag je behandelaar of eventuele bijwerkingen die er door medicijnen kunnen ontstaan.
 

Praat over psychische problemen

Seksuele problemen hoeven niet altijd een lichamelijke oorzaak te hebben, maar kunnen ook een psychische oorzaak hebben, zoals een depressie. Kortom, wacht niet totdat het overgaat maar ga met je problemen naar de huisarts of seksuoloog.

Wees alert op de volgende signalen na seks

 • Mannen moeten er op letten of ze geen letsel hebben aan hun penis. Mogelijke symptomen hiervan zijn zwelling, pijn, verkleuring van de urine en een bloeding. Wie last heeft van deze symptomen, kan het beste contact opnemen met zijn hemofiliebehandelcentrum.
 • Seks kan ook leiden tot interne bloedingen in de bekkenbodemspieren of liezen. Deze zijn lastig vast te stellen. Mannen kunnen last krijgen van lage rugpijn, en pijn in hun bekken, liezen of dijbeen. Ook kunnen ze last hebben van tintelingen of gevoelloosheid in hun dij. Het is belangrijk om bij het vermoeden van zo’n soort bloeding contact op te nemen met het hemofiliebehandelcentrum of hematoloog.

Vragen en antwoorden

Tot slot geven we nog antwoord op enkele mogelijke vragen
 

Wat moet je doen als je ongesteld bent?

Er is geen reden om niet te vrijen tijdens menstruatie. Ook niet als je hemofilie hebt. Het belangrijkste is dat beide partners zich daar goed mentaal op voorbereiden dat er bloed vrijkomt. Daarnaast is het goed om te beseffen dat het ook mogelijk is om zwanger te worden tijdens een menstruatie. Verder is het altijd belangrijk om veilig te vrijen om seksuele overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Kun je sneller een soa oplopen met hemofilie?

Nee, je risico op een soa is niet groter wanneer je hemofilie hebt. Hemofilie kun je niet overdragen op de ander. Het is echter wel belangrijk om veilig te vrijen, omdat je anders wel risico op een soa loopt.
 

Is het goed om over hemofilie en seks te praten met je partner?

Het is zeker goed, zelfs erg belangrijk om met je partner te praten over hemofilie en daarnaast ook over veilig vrijen en gebruik van voorbehoedsmiddelen. Hemofilie is niet overdraagbaar, maar soa’s zijn dat wel. Ook kan je partner samen met je ontdekken hoe jullie het beste kunnen vrijen zonder dat er bloedingen ontstaan
 

Ik heb HIV en/of hepatitis. Wat nu?

Veel mensen met hemofilie en HIV en/of hepatitis ervaren problemen op seksueel gebied. Ze zijn bang dat ze hun partner besmetten. Of ze hebben weinig zin in seks, door de medicijnen die ze gebruiken. Maar ook ervaren ze problemen met het stichten van een gezin. Wanneer je HIV, hepatitis of een andere soa hebt, is het verstandig om dit tijdig aan je partner te laten weten. Je mag anderen niet bewust risico laten lopen op het krijgen van een van deze ziekten.

Daarnaast zal je partner waarschijnlijk dankbaar zijn vanwege je eerlijkheid en bezorgdheid. Ook met HIV kun je echter nog een prima seksleven hebben en een gezin stichten. Het is belangrijk om hierover te praten, ook met de hematoloog of hematologieverpleegkundigen, omdat deze precies kunnen vertellen op welke manier je veilige seks kunt hebben en/of een kinderwens kunt vervullen.

Het is belangrijk om met je partner te praten over seks en alles wat er bij komt kijken.

Vragen die je aan de arts kunt stellen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog allerlei andere vragen hebt over hemofilie en seksualiteit.

Stel die aan de hematoloog of hematologieverpleegkundige. Ook hij of zij kunnen je helpen om een goede seksuele gezondheid te hebben en behouden. Schrijf de vragen die je hebt van te voren op.

We geven alvast een voorschot van vragen die je wellicht kunt stellen:
 

 • Hebben mannen met hemofilie vaker last van seksuele problemen of ben ik de enige?
 • Wat kan ik doen om bloedingen door of tijdens het vrijen te voorkomen?
 • Zijn er standjes die ik kan uitproberen met mijn partner om bloedingen te voorkomen?
 • Ik heb geen zin in seks, omdat ik me somber en/of angstig voel. Hoe krijg ik weer zin?
 • Bestaat er de kans dat ik mijn partner besmet met een soa?
 • Wat is voor mij de beste manier om veilige seks te hebben. Kunt u advies geven?
 • Door mijn medicijnen heb ik geen zin in seks, wat kan ik daar aan doen?
 • Mag ik middelen gebruiken om mijn libido te verhogen?
 • Wat raadt u aan als het gaat om veilige seks?
Bronnen:

Bronnen:

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.